уторак, 26. новембар 2013.

Med kao lek

Med kao lek Nekoliko je razloga zašto bi svi trebalo da imaju teglu meda kod kuće. Jedna od mnogih blagodeti meda je to što jača imunitet. Njegova svojstva pomažu da se poboljša varenje, održava telo zdravim i pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Zato svaki dan započnite s osvežavajućim napitkom koji će probuditi vaše telo. Pre doručka, pomešajte kašičicu meda sa sokom polovine limuna u čaši tople vode i popijte.
Posekotine i opekotine. Već hiljadama godina med je poznat kao prirodni kućni lek za mnoge boljke. Njegova antiseptička svojstva sprečavaju razvoj određenih bakterija i štite rane od infekcije. Med se koristio i kao prva pomoć kod opekotina i posekotina, jer može da apsorbuje vlagu iz vazduha i ubrza proces izlečenja. Njegova antibakterijska svojstva sprečavaju infekcije i deluju protuupalno, umanjujući natečenost, bol i nastajanje ožiljaka. Med je izvrstan i za regeneraciju ispucanih usana.

Med pomaže kod nesanice

Ne možete da spavate? Isprobajte slavni napitak s medom i mlekom. U šoljicu toplog mleka umešajte kasiku meda i popijte. Med možete dodati i u čaj od kamilice, to ce vas takođe opustiti.

Medom protiv bolova u grlu

Jedna od poznatih činjenica je da med leči upaljeno grlo. Zahvaljujući njegovim antibakterijskim svojstvima, on uništava neke bakterije koje uzrokuju infekciju. Profesionalni pevači često koriste med kako bi grlo održali zdravim i pripremili ga za nastupe. Tri puta na dan otopite kasiku meda u ustima kako biste smirili upalu grla ili “grgljajte” mešavinu koju ćete napraviti od dve kasike meda, četiri kasike soka od limuna i malo soli.

Med leči i dijareju

Recepti naših baka uvijek su se pokazali korisnim. Ako imate dijareju ‘proliv’ tada otopite jednu veliku kasiku meda u čaši tople vode i popijte. Ako imate tvrdu stolicu, med stavite u hladnu vodu, mešajte dok se potpuno ne rastopi i popijte.

Нема коментара:

Постави коментар