понедељак, 24. фебруар 2014.

NAUT, leblebija, slanutak (Cicer arietinum)

 Vrsta najukusnijeg pasulja od koga se pravi leblebija. 
Izgledom podseća na minijaturne suve orahe. Ima veoma hranljivu vrednost, 100 g jestivog dela ima 309 kalorija. Sadrži: hranljive materije (16,6 g proteina, 6,9 g masti, 45,1 ugljenih hidrata), mineralne soli (gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar) i vitamine (B1, B2, PP i C), polisaharide, masno ulje, lecitin, betain, kolin. Bogat je mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama. U ishrani se koristi za supe, variva, salate, umake i namaze. Prženi se koristi za grickanje i za mlevenje brašna, koje se koristi kao dodatak supama i varivima i kao sredstvo za zgušnjavanje jela umesto zaprške. Jelima daje poseban ukus. Osušen naut je oker boje. Belančevina može skoro da zameni belančevine iz mesa, posebno kada se koristi zajedno sa pirinčom ili krompirom.
Mlade mahune nauta nisu preporučljive za jelo, jer sadrže visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline.
Kuvanje nauta
Probrani i oprani naut potopiti u vodu, držati preko noći i ocediti. Naut staviti u lonac, preliti vodom i kuvati od 60–90 minuta da omekša. Humus namaz za sendviče predstavlja umućeni kuvani naut sa dodatkom belom luka, maslinovog ulja, tamarija i peršunovog lišća.
Prženje nauta (leblebija)
Potrebno:
20 dg sirovog nauta (ili po želji)
Priprema:
Naut probrati, oprati, staviti u sud, preliti hladnom vodom i držati 12 sati, a zatim ocediti i osušiti. Lagano ga pržiti u suvom tiganju na manjoj temperaturi stalno protresajući da ne zagori. Pržiti ga da dobije otvorenu tamnosmeđu boju, istresti na suvu krpu i ostaviti da se ohladi. Samleti u mlinu za kafu, prosejati kroz gusto sito i čuvati dobro zatvoreno u staklenoj posudi.
Prženi naut naziva se leblebija, koristi se za grickanje, mlevenje brašna i kao surogat kafe.
Mlevenje leblebija u brašno
Prženi naut (leblebije) samleti u mlinu za kafu i po potrebi koristiti za zgušnjavanje jela, umesto zaprške.
RECEPTURE
PRILOZI
Namaz od leblebija (Humus)
Potrebno:
1 šolja leblebija
1/3 šolje paste od susama
1/2 šolje soka od limuna
2 istucana čena belof luka
3 šolje vode
1 kašika maslinovog ulja
so
Priprema:
Leblebije potopiti u vodu preko noći, ocediti. Staviti u sud, naliti vodom, ostaviti da proključa i skidati penu koja se stvara. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 90 minuta. Uzeti 5 kašika vode u kojoj su se kuvale leblebije, a ostalo procediti. Pomešati kuvane leblebije, sok od limuna, pastu od susama, dodati beli luk i malo posoliti. Sadržaj samleti u blenderu u finu tečnu pastu.
PREDJELO
Pržene leblebije
Potrebno:
40 dg kuvane leblebije
1 kašika maslinovog ulja
1 ravna kašičica belog luka u prahu
origano
so, mleveni crni biber
Priprema:
U zagrejanoj pećniici na 250oC peći leblebije u tepsiji, povremeno mešajući, dok ne poprime zlatnu boju (35-40 min.). Pečene leblebije usuti u duboku staklenu činiju, preliti uljem, dobro promešati i dodati ostale začine. Činiju poklopiti, dobro protresti da se začini rasporede ravnomerno po sadržaju i poslužiti.
SALATE
Salata od leblebija
Potrebno:
20 dg nauta
2 kašike sveže iseckanog vlašca
2 čena belog luka
2 narandže
2 kašike maslinovog ulja
1 limun
so, mleveni biber
Priprema:
Naut prebrati i potopiti preko noći u vodu. Sutradan staviti u lonac da se kuvaju dok ne omekšaju, a zatim ih procediti. Dodati sveže seckanog vlašca, izgnječen i seckani beli luk (po želji), oljuštene i na kocke sečene narandže, začiniti i preliti sokom od limuna, maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti.
SUPE I ČORBE
Minestrone supa od leblebija i povrća
Potrebno:
10 dg nauta
25 dg sitno seckanog svežeg kupusa
20 dg bundeve isečene na rezance
10 dg celera sitno seckanog
2 tikvice isečena na kolutove
1 baštenska repa isečena na kolutove
1 iseckana šargarepa
1 šolja integralnog pirinča
1 glavica sitno seckanog crnog luka
3 kašike ulja
3 kašike paste od susama
2 l vode
so, mleveni biber
Priprema:
Očišćeni naut potopiti da stoji preko noći i ocediti. Staviti da se delimično skuva, a zatim ocediti. U sud za kuvanje uliti ulje, zagrejati ga i staviti povrće ovim redom: crni luk, celer, kupus, tikvice, repu, bundevu i začine. Uliti vodu i dodati nakuvani naut. Kuvati na umerenoj temperaturi da polagano krčka, povremeno protresti sud da ne zagori. Posle 45 minuta dodati pirinač i kuvati dok ne omekša. Ova supa je jako gusta. Preliti umakom od susama.
KUVANA I DINSTANA JELA
Varivo od nauta
Potrebno:
50 dg nauta
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 manji koren celera
1 kašika domaćeg dodatka od povrća
2 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašika bezglutenskog brašna
2 kašike ulja
so, mleveni biber
Priprema:
Očišćeni naut potopiti u vodu sa kašikom sode bikarbone i ostaviti preko noći. Ujutro vodu prosuti, doliti drugom i dodati sitno seckano povrće i kuvati da povrće omekša. Posoliti i pobiberiti, dodati dodatak od povrća i zapržiti zaprškom od ulja, brašna, seckanog belog luka, aleve paprike i još malo kuvati.
Naut sa testeninom i filetom ribica
Potrebno:
40 dg nauta
20 dg kratkih bezglutenskih makarona
2 fileta slanih ribica iz konzerve
2 čena belog luka
2 kašike ulja
1 manja grančica ruzmarina
so, mleveni biber
Priprema:
Naut očistiti i potopiti u hladnu vodu 24 sata pre upotrebe. Sutradan ih obariti u osoljenoj vodi sa ruzmarinom da zrna omekšaju. Posebno obariti u slanoj vodi testeninu, ocediti i umešati u leblebije. U međuvremenu oljuštiti i naseckati beli luk. Na zagrejano ulje staviti izgnječeni i naseckani beli luk i usitnjene ribice, malo propržiti i začiniti varivo. Po potrebi posoliti i pobiberiti.
Pljeskavice od leblebija
Potrebno:
50 dg leblebija
1 krompir
2 jaja
1 veza peršuna
1 veća glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
prstohvat sode bikarbone
so, mleveni crni biber,
Priprema:
Potopljenu leblebiju preko noći ocediti i zajedno sa crnim i belim lukom i krompirom samleti na mašini za meso dva puta. Dodati seckani peršun, ulupana jaja, začine i sodu bikarbonu. Dobro izmešati i oblikovati pljeskavice. Pržiti na ulju sa obe strane. Za prilog servirati pomfrit.

Нема коментара:

Постави коментар