четвртак, 31. јул 2014.

Seitan – vegetarijanska zamena za meso



Seitan (say-than), poznat kao “pšenično meso” ili “pšenični gluten” je pšenični proizvod bogat proteinima koji tokom kuvanja poprima sličnu teskturu i izgled kao meso, što ga čini vrlo dobrom zamenom za meso.

Zbog visokog sadržaja proteina, popularna je namirnica u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a njegova poplarnost raste iz dana u dan. Seitan originalno potiče iz kineske kuhinje, a popularna je namirnica i u makrobiotickoj ishrani, posto se pravi od integralnog pšeničnog brašna. Osim u Kini, seitan je tradicionalan namirnica i u drugim zemljama jugoistočne Azije, kao i u nekim pokrajinama u Rusiji.

Gotovi seitan je namirnica koju je vrlo lako pripremiti, a zbog svog neutralnog ukusa, upija aromu jela i začina s kojima dolazi u dodir tokom kuvanja. Seitan se može koristiti kao zamena za meso u svim jelima koja se tradicionalno prave od mesa,  poput tofua dodavati u obliku kocki u razna jela od povrća ili mariniran u sojinom umaku kao egoztični prilog.

Zbog visokog sadržaja proteina seitan može zameniti potrebu za mesom u obroku, a za razliku od mesa ne sadrži zasićene masnoće i holesterol, uz to je niskokalorična namirnica. Osim proteina, seitan je dobar izvor i minerala gvozdja.

Osnovni sastojak seitana je pšenični protein gluten, pa je zbog toga “zabranjena namirnica” za sve osobe alergične ili intolerantne na ovaj protein!

Kako napraviti seitan?

Seitan se pravi od integralnog pšeničnog brašna, tako što se pšenično brašno zamesi s vodom, te se smesa kontinuirano mesi i ispire vodom, dok se ne isperu sve ostale komponente iz pšenice, osim glutena.

Proces pripreme seitana u kućnoj radinosti zahteva vreme, strpljenje i praksu. Prednost pravljenja seitana u kućnoj radinosti (osim sto je svež) je ta da se u njega tokom procesa izrade mogu dodavati začini, pa čak i začinsko bilje, pa tako eksperimentisati s ukusima.

Sveži ili dimljeni seitan se može nabaviti u prodavnici zdrave hrane "Natura kutak"  na odeljenju vegetarijanskih proizvoda ili napraviti u domaćoj radinosti.

Ukoliko tražite recept za jelo od seitana, preporučujemo vam da pripremite vegansko pečenje sa seitanom.

Нема коментара:

Постави коментар