понедељак, 17. новембар 2014.

Grčko seme – PISKAVICA -Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

Neki stručnjaci smatraju da je ovo najbolji začin za pripremu pirinča i krtolastog povrća. Seme je aromatično, blago gorkog, ljutog i slatkog ukusa a energija mu je zagrevajuća. Ishranjuje i čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem. Pozitivno deluje na sisteme organa za varenje, disanje i urogenitalni sistem.

Kako u ajur-vedi, tako je i u evropskoj tradiciji grčko seme izuzetno cenjeno kao lekovito sredstvo kod dizenterije, dispepsije, dugotrajnog kašlja, bronhitisa, gripa, tuberkuloze, neurastenije i išijasa.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK 


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Klice (izdanci) grčkog semena su veoma ukusne i hranljive i dobro ih je jesti kod masne i lenje jetre i slabosti muške polnog sistema.

Odmah posle porodjaja dobro je piti čaj od semenki piskavice radi bržeg zarastanja uterusa, obnavljanja snage i poboljšanja količine i kvaliteta majčinog mleka.

Piskavica deluje:
PROTIV DIJABETESA
NA SMANJENJE HOLESTEROLA
SPRECAVA RAK
OBNAVLJA EREKCIJU
ODLICNA ZA PMS
NA PROBLEME MENOPAUZE
PROTIV GORUSICE SMANJUJE KISELINU
Stimulativno
Tonično
Protiv šlajma
Podmladjujuće
Kao afrodizijak
Diuretično

Više o piskavici
I piskavica se još od drevnih vremena koristi i kao začin i kao lekovita biljka. Zbog specifičnih uslova gajenja, nije raširena i popularna u Zapadnoj Evropi, ali je zato na Istoku veoma cenjena. Značajno mesto zauzima i u hilandarskim receptima za lečenje travama.

Stari Egipćani, Grci i Rimljani su veoma cenili grčko seme. U savremenom svetu najviše se koristi u Indiji i to pre svega kao jedan od sastojaka za pripremu karija. Ove hranljive i ukusne semenke značajno poboljšavaju varenje šargarepe, krompira i drugog teško svarljivog povrća. Koristi se u malim količinama – kao na primer cimet ili karanfilić.

Upotreba u ajur-vedi
Čaj od piskavice je popularno sredstvo kod disajnih problema kao što su bronhitis, kašalj, šlajm, začepljeni sinusi i slični problemi povezani sa hladnoćom i vlagom. U ove svrhe se jedna kašičica semenki potopi u 200ml vode i zagreje do ključanja. Nakon toga se ostavi poklopljeno, dok se ne ohladi dovoljno da može da se pije. Prohladjen čaj dobro je zasladiti kašičicom meda.

U Indiji se piskavica masovno koristi za poboljšavanje i kvaliteta i količine majčinog mleka. Odmah posle porodjaja majkama se daje čaj od semena, često skuvanog u mleku, radi bržeg i potpunijeg oporavka, zarastanja uterusa i poboljšanja majčinog mleka.

Savremena nauka još nije sasvim objasnila delovanje fenugrika na mlade majke, ali pretpostavljaju da se to dešava zbog biljnih hormona prekursora koji se nalaze u semenu.

Semenke se koriste i kod muške impotencije, protiv groznice i menstrualnih problema, a lišće je odlično protiv anemije jer sadrži veliku količinu gvoždja.
Пискавица је природни биљни лек за дијабетес и 15 других здравствених добробити
Пискавица је биљка у породичном Фабацеае, такође познат као Тригонелла фоенум-граецум, грчког семена, сена и пешице птице, је биљка која се често налази расте у медитеранском региону света. Док су семе и листови се првенствено користе као кулинарски зачин, такође се користи за лечење различитих здравствених проблема као биљни додатак у Египту, Грчкој, Италији и Јужној Азији. .

Фенугреек је пронађен да садржи протеине, витамин Ц, ниацин, калијум и Диосгенин - једињење које има својства слична естроген. Други активни састојци у божјој марамици су алкалоиди, лизин и Л-триптофан, као и стероидни сапонини -диосгенин, Јамогенин, тигогенин и неотигогенин.

Начини за конзумирају Фенугреек:
Пискавица семена имају мале, отприлике угаоне, Крем боја семе. Семе има горак укус и још допадљив снажно арому и укус су карактеристични за каријем прахова. Семе пеббле налик често наздравили да побољшају свој оштар мирис и имају снажан Биттерсвеет, донекле оштар укус, тако да користите их умерено.

Осушене лишће пискавице се користе као биљка. Укус је горак али заразна. Додатни бонус је његова здрава својства - данас ми не користимо много горке намирнице које нам помажу у контроли нашег апетита и ово је укусан начин додавања горак укус у нашу исхрану.

ТОП 15 здравствене користи од Пискавица:
Смањује холестерол - Пискавица садржи сапонине који смањују апсорпцију у телу холестерола из масне хране, смањити производњу у телу холестерола , посебно штетно ниску липопротеида ниске густине (ЛДЛ).
Спречава Диабетес - Фенугреек садржи редак аминокиселину (4ХО-Иле) који има анти-дијабетичке својства. То побољшање лучење инсулина под условима хиперглицемиц (за дијабетес тип 1) и све већу осетљивост на инсулин (за дијабетеса типа 2). Такође галацтоманнан, природна растворљива влакна, присутна у божјој марамици успорава брзину апсорпције шећера у крви.
Штити од рака - Фенугреек има такоде естрогене ефекте и могућа алтернатива терапије замене хормона (ХРТ). Сапонина и слуз у пискавице везати за токсине у храни и их истерати, чиме штити слузокоже дебелог црева од рака .
Повећава Мајчино млеко - Биљни чајеви направљена од Пискавица семена садржи Диосгенин, ради као галацтагогуе, унапређење производње млека дојке у дојиље, и олакшава одојчад телесна маса поврати, у раним данима постнаталним.
Олакшава Лабор Паинс : Пискавица стимулише контракције материце, смањује бол рада, и олакшава процес рађања деце.
Лакоћа Здравље жена Жалбе : једињења као што су Диосгенин и изофлавона, са особинама као што је естроген, помоћи у смањењу менструалне грчеве у вези са ПМС, еасе менопаузи симптоме попут валунга и флуктуација расположења. Обиље гвожђа у божјој марамици прикрива недостатак гвожђа током адолесценције (иницирање менструације), трудноће и дојења.
Појачава Тестостерон Левелс - примећени су значајни позитивни ефекти пискавице на физиолошке аспектима мушког либида. Она помаже у одржавању здравог нивоа тестостерона обнављање ерекције.
Аидс Варење - слуз у Пискавица семена је ефикасан против горушице или рефлукс киселине и смирује упалу гастроинтестиналног, ублажава лоше варење, третира затвор , пробавне проблеме изазване желуцу и капуте желуца и слузокоже црева. Такође детоксификује јетру.
Помаже Мршављење -Ово Тхермогениц биљке, са својим природним растворљивих влакана, галацтоманнан, АИДС мршављење од сузбијање апетита, пружајући брзо енергију, а модулишући размену угљених хидрата. Такође помаже истјерати штетних материја у организму.
За Февер и бол у грлу : биљни чај (Пискавица, лимун и мед), користи се као традиционални лек за растурање тело после меча грознице. Слуз у божјој марамици смирује кашаљ и бол у грлу.
Нега косе : Пискавица садржи лецитин који хидрира косу, смањује и исушивање косе, лечи перут, услове косе, и третира различите скалпа питања која чини наш коса здрава и јака.
Скин Царе : Пискавица има антисептичко и противупално дејство које извлачи токсине нагомилане испод епидерма и тонове спољне слојеве коже и традиционално се користи као лек за екцеми, опекотина, апсцеса, гихта, запаљења коже, ожиљака, митисера, акни, бора и акни. цистична
Срце Нега: Пискавица семе садржи галацтоманнан (полисахарид), који смањује ризик од срчаног удара. Такође је одличан извор калијума који спречава деловање натријума да помогне контролу срца и крвног притиска.
Умирује Горушица и Киселост : Због присуства великих количина слуз, потрошња пискавице помаже варење смирују упалу облагањем слузокожу желуца и црева наше, лечење рефлукс или жгаравицу .
Хранљивих материја извор : Пискавица семена су богат извор тригонелин, лизин, Л-триптофан, Сапонини, влакана, висок садржај витамина А и Ц, калцијум, гвожђе, беланчевина, угљених хидрата и минералима.
Нежељени ефекти пискавице:
Док Пискавица се генерално сматра да су безбедни када се користи умерено, било је извештаја о неколико мањих споредних ефеката. Мучнина је један заједнички споредни ефекат, док су други људи пријављено гастроинтестинални нелагодност (пролив и / или гас). Такође, када се користи ове биљке топикално на кожу, важно је да се пази иритација коже и осип.
Употреба Пискавица током трудноће се не препоручује, јер има потенцијал да изазове рад. Ако сте трудни и желите да га узме, треба учинити тек након консултација са својим лекаром.
Ако сте тренутно узимате оралне лекове, увек треба да користите ове биљке најмање 2 сата пре или после тих лекова. Ово је важно јер Пискавица влакно има потенцијал да се меша са апсорпцију оралних лекова због свог муцилагиноус влакана (која јој даје влажне и лепљиву текстуру).
Пискавица је једна од најстаријих лековитих биљака, снимљених високо цењен од стране оба истока и запада, и била је разматрана као третман за скоро сваког обољења познат човеку.
Grčko seme ili piskavica je jedan od najranije korišćenih začina, ali i ne samo to. U stara vremena drevnog Egipta, Grčke i Rima, grčko seme je korišćeno i kao lekovito sredstvo. Ime mu definitivno asocira na Grčku, ali piskavica se uzgaja širom sveta. Nije definitivno jasno odakle ovo seme slatkastog mirisa potiče, jer raste i u Mediteranu i u Jugoistočkoj Aziji, ali upotrebavljava se širom sveta. Pronađen je u grobnici faraona Tutankamonona, ali i u iskopinama drevne Mesopotamije (današnji Irak), nekih 4000 godina pre nove ere.

Najveći svetski proizvođači grčkog semena su Indija, Avganistan, Pakistan, Iran, Nepal, Bangladeš, Argentina, Egipat, Francuska, Španija, Turska i Maroko.

Začin za gurmane

Grčko seme u kombinaciji sa kurkumom i drugim začinima gradi jedan poznati miks začina koji većina od vas poznaje: kari. On najbolje ide uz jela sa piletinom, a grčko seme kao takvo najbolje ide uz krompir ili pirinač. Pored ukusa koje piskavica daje hrani, mnogi je koriste i dan danas za razne svrhe.

Osim samog semena piskavice, koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, lekovite su i klice, koje se uzgajaju iz semena.

Lek za mnoge boljke

Od davnina je poznato da grčko seme (korišćenjem čaja) pospešuje laktaciju kod porodilja, ali kako taj mehanizam funkcioniše još nije naučno potvrđeno. Kako se mlečne žlezde uvećavaju, mleko ima bolji i kvalitet i kvantitet, a i dojke postaju veće. Čaj se priprema bez kuvanja tako što potopite 1 kafenu kašičicu mlevenog grčkog semena (sameljite ga u multipraktiku) u pola litra vode i ostavite da odstoji 3 sata. Tečnost procedite i popijte u toku dana.

Ako mislite da je piskavica dobra samo za mlade mame, varate se. Koristi se i za jačanje muške potencije, pa se piskavica tako svrstava i u afrodizijak. Pored toga, muškarci je koriste i za povećanje plodnosti.  Osim afrodizijačkih svojstava, grčko seme i njegove klice deluju blagotvorno za bronhije protiv kašlja, prehlade. Dobar je diuretik i stimuliše i organe za varenje i nervni sistem. Klice piskavice snižavaju šećer,  loš holesterol i čisti krv, pa dobro utiče i na jetru.
Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---


Grčko seme je (u vidu obloga) dobro i kod problema sa kožom: ekcema, otoka i čireva. Obloga se priprema tako što se u gazu stavi smesa koja se dobija kuvanjem kašičice grčkog semena 5 minuta u 0,25 litara vode.

Нема коментара:

Постави коментар