понедељак, 28. фебруар 2022.

Lavlja griva Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---



LAVLJA GRIVA



Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---




Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


LAVLJA GRIVA

Primarna upotreba:
Nervna oboljenja (alchajmerova bolest, demencija, multipleks skleroza, depresija, šizofrenija i druga)
Oboljenja probavnog trakta (obnavljanje sluzokože želuca, creva, gastritis)
Anoreksija, bulimija
Ostalo: utiče pozitivno na imuni sistem, vrši regulaciju šećera i holesterola u krvi

 



Lavlja griva
Lavlja griva (Hericium Erinaceus), poznata je i po drugim imenima širom sveta. U Kini je to Hou Tuu Gu, dok je engleski naziv Bearded Tooth, ili Satyr’s Beard Fungus i drugi nazivi. Prirodno raste u severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim, zbog svojih svojstava, danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta. U prirodi raste na uvenulom drveću, obično bukovom ili hrastovom.

Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite i u naučnim krugovima, kada su sprovedena ozbiljna naučna istraživanja.

Uticaj na zaceljenje nervnog tkiva
Grupa naučnika iz Kalifornija sa Departmana za neurobiologiju i istraživanje mozga, u sprezi sa načnicima iz kineskog Univerziteta Link Yang, vršila su istraživanja nad ovom gljivom i ustanovila njena osnovna svojstva u lečenju nekih nervnih oboljenja. Uspeli su da ekstrahuju dva molekula, aktivna sastojka ove gljive, derivate ciatena, oba veoma važna kod zaceljivanja nervnog tkiva. Ova gljiva se takodje, zbog svog hemijskog sastava, lako i efikasno apsorbuje u organizam.

Ustanovljeno je da ona uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući provodljivost nervnih signala kroz tkivo.Ova funkcija lavlje grive je svrstava među najznačajnije preparate kod tretiranja multipla skleroze i distrofije mišića. Takođe, zbog pospešivanja tzv. NGF (nerve growth factor), odnosno faktora rasta nervnog tkiva, nezaobilazna je kod Alchajmerove bolesti i kod demencije. Uopšte, izuzetna je kod svih oboljenja nervnog sistema, što potvrđuje i vodeći svetski istraživači, među kojima i Paul Stamets.

Jedno od značajnijih skorijih istraživanja je ono izvedeno u Jokohami 2009, gde su se pokazala značajna poboljšanja kod pacijenata koji su uzimali lavlju grivu svakodnevno. Poboljšanja su bila primetna u vidu boljih kognitivnih sposobnosti. Ovo istraživanje je sprovedeno na pacijente sa slabijim vidovima kognitivnih poremećaja. Drugo interesantno istraživanje je sprovedeno 2010. takođe u Japanu, nad ženama u meno pauzi. Ova studija je pokazala da su se žene osećale bolje, imale manjih problema sa depresijom, te da im je koncentracija bila poboljšana.

Ovakvih istraživanja ima sve više i ova gljiva tek treba da doživi svoj zenit popularnosti. Uostalom, vodeći japanski stručnjak za lekovite gljive, prof. Kavagiši, tvrdi da je Hericium Erinaceus gljiva 21. veka!

Ostala važna dejstva lavlje grive
Budući da sadrži polisaharide (heterobeta glukan), hericium erinaceus-u se pripisuju snažana antioksidantna dejstva. Tako ova gljiva ima važnu ulogu u obnavljanju kože i sluzokože, naročito sluzokože organa probavnog trakta.

Zbog ovih svojstava, kao i zbog aktivnog sastojka cijatena, ova gljiva je veoma značajna u borbi protiv čira na želucu, kao i raka jednjaka i želuca.

Takođe, lavlja griva prilično uspešno reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Zbog ovoga značajna je i za bolesnike šećerne bolesti.

Sastav gljive Hericium Erinaceus:
derivati ciatena
beta-D-glukan
provitamin D2
erinacin Q, erinacin R
ksilan, glikoksilan, mano glikoksilan
polisaharidi
enzimi: SOD, NaDPH, GSH reduktaze, katalaze, tirozinaze, perksidaze
 

Naručite lavlju grivu:

Kretanje članka
← NONI – MORINDA CITRIFONIA
ŠITAKE – LENTINUS EDODES  →
Pretraga …
KATEGORIJE
Enciklopedija (25)
Lekoviti proizvodi (25)
Ashwagandha – Ašvaganda (8)
Astragalus (1)
Cordyceps Sinensis (6)
Coriolus Versicolor (1)
Ganoderma Lucidum – Reiši (5)
Lavlja griva (1)
Noni (1)
Shiitake (1

"Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu." - Anton Čehov

SKORAŠNJI ČLANCI
Ćuranov rep – Coriolus (trametes) Versicolor
Šitake – Lentinus Edodes
Hericium Erinacesu – Lavlja griva
Noni – Morinda Citrifonia
Astragalus
Doziranje kordicepsa
Kordiceps i regulacija šećera u krvi
Kordiceps – podsticaj za srce
Imunomodulatorni efekti kordicepsa


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK 


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




lavlja griva
Zbog svog hemijskog sastava, lavlja griva se efikasno i lako apsorbuje u organizmu.

Lavlja griva (Hericium erinaceus) je vrsta jestivih pečurki (gljiva), sa značajnim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Do skoro se pretežno koristila u istočnjačkoj kuhinji. Uzgaja se u Japanu, Kini i Severnoj Americi, ali se sve više koristi u Evropi pa i kod nas, jer trendove zdravije ishrane velikim delom diktiraju brojna nova istraživanja.

Kako izgleda lavlja griva i kakvog  je ukusa
Pečurka lavlja griva je veoma neobičnog izgleda. Nema peteljku ni okrugli „krov“ kao ostale gljive. Više je nalik mahovinastim tvorevinama, iako debljim i masivnijim. Njena težina je drugačija – veća je, pa i „gušća“ u odnosu na druge gljive i po strukturi i po gramaži. Ima manji sadržaj vode, „mesnatija“ je. Ukus podseća na mekše meso ili morske plodove.

U 100 grama lavlje grive nalazi se:

44 kalorije
0,6 g masti
7,1 g ugljenih hidrata
2,5 g proteina.
Reč je, dakle, pre svega o izuzetno niskokaloričnoj namirnici.

Koje korisne materije sadrži lavlja griva
Ova gljiva ima veliki broj izuzetno korisnih sastojaka potrebnih našem organizmu i značajnih za opšte zdravstveno stanje. Sadrži polisaharide (heterobeta glukan), kao i beta D glukane, uz provitamin D2. U lavljoj grivi ima erinacina Q, kao i erinacina R i derivata ciatena. Tu su i brojni enzimi neophodni za mnoge funkcije našeg tela (GSH reduktaza, SOD, NaDPH, katalaze, tirozinaze, perksidaze).

Ksilan, glikoksilan, mano glikoksilan, samo su neke od supstanci koje lavljoj grivi daju epitet i „čudesne pečurke“. Bogatstvo antioksidanata je važno ne samo za sprečavanje oskidativnog stresa, već i za zaštitu od infekcija. Zbog svog hemijskog sastava, lavlja griva se efikasno i lako apsorbuje u organizmu.

Lavlja griva i problemi sa neurološkim sistemom
Naučna istraživanja o zdravstvenim prednostima lavlje grive vrše se već duže od tridesetak godina. Još prva saznanja su govorila o tome da je ova gljiva izuzetno korisna za naš neurološki sistem, odnosno, revitalizovanje i zaceljenje nervnih vlakana.

Grupe naučnika iz Kalifornije i Japana koji se bave neurobiologijom i istraživanjem funkcije nerava, testirali su dejstvo lavlje grive i ustanovili velike koristi. Ekstrahovali su dva molekula, aktivna sastojka lavlje grive – derivate ciatena, koji su veoma važni za obnavljanje nervnog tkiva. Došli su do dokaza da se korišćenjem lavlje grive obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija i pospešuje provodljivost nervnih signala. Ovo svojstvo lavlje grive je učinilo da se svrsta među najznačajnije prirodne preparate kod alternativnih tretmana za multiplu sklerozu i distrofiju mišića.

Druga neurološka oboljenja i kognitivne poteškoće
Faktor rasta nervnog tkiva takođe je značajan za stanje našeg neurološkog sistema, a posebno kod osoba obolelih od demencija, speficično kod Alchajmerove bolesti. Uopšte, izuzetno je korisna kod svih oboljenja nervnog sistema, što potvrđuje i jedan od vodećih svetski istraživača Paul Stamets, naučnik, mikolog i stručnjak za gljive.

Sada već čuvena studija iz Jokohame (2009), navodi se kao primer za poboljšanje kognitivnog zdravlja kod pacijenata koji su uzimali lavlju grivu svakodnevno, kao i boljih kognitivnih sposobnosti. Ona nije jedina – više studija se bavilo ovim pitanjem i potvrdilo navode. Jedno zanimljivo istraživanje bavilo se stanjem žena u menopauzi i pokazala da su bile manje depresivne uz bolju koncentraciju, ako su konzumirale lavlju grivu.

Pokazalo se da je cijaten zaslužan za dobre rezultate kod digestivnih problema (gastristisa, čira na želucu, karcinom želuca i jednjaka). Sastojci lavlje grive mogu da pomognu i u obnavljanju sluzokože creva. Zbog malo kalorija i niske količine masnoća, dobro regulišu nivo holesterola i glukoze u krvi.

Istraživanja kažu da ova pečurka može da bude od pomoći i kod poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija). Jako antioksidativno dejstvo je značajno za obnavljanje sluzokože svih organa, ali i kože i njenog oporavka.


Нема коментара:

Постави коментар