уторак, 3. октобар 2023.

VITEX EXTRACT NATURA KUTAK - KAPSULE 300MG-CHASTE BERRY- Now Foods Niš - - BEST SUPLEMENT STORE NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

                                   



NOW VITEX EXTRACT KAPSULE 300MG

KONOPLJIKA (Vitex agnus castus) se naziva i divlji biber ili drvo čednosti zbog uticaja na hormonski status. Primenjuje se preko 2500 godina za regulaciju menstrualnih poremećaja, a naučna istraživanja potvrđuju ovakvo dejstvo.Vitex deluje na hipotalamus i hipofizu čime dovodi do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona. Ona indirektno utiče na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Ekstrakt ploda konopljike je odobren za regulaciju menstrualnog ciklusa, PMS-a i bolova u dojkama od strane nemačke komisije E. Osim kod PMS-a, konopljika se koristi i kod simptoma u menopauzi, često se koristi u kombinaciji sa žalfijom za valunge- napade vrućine koji se javljaju u menopauzi. Primenjuje se i kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa), u tom slučaju počinje da daje rezultate posle tri meseca upotrebe.

Upotreba:
2-3 puta na dan po jedna kapsula
ne preporučuje se trudnicama i dojiljama
osobe na terapiji antikoagulansima neophodno je da konsultuju lekara


        U ponudi imamo i čaj kao i tinkture konopljike. U nastavku pročitajte više o načinu upotrebe i dejstvu.                                    

   Ruska apoteka Niš --

-- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---




Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK 


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 


KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus L.)

Konopljika je žbunasta biljka iz porodice Verbenaceae koja potiče iz oblasti Mediterana – Grčke i Italije, gde se kao lekovita biljka koristi još od Antičkog doba. Takođe je prisutna i u mnogim oblastima Centralne Azije, a raste u blizini vode, uz obale reka, jezera i mora. Stabljike konopljike su četvorouglaste, prstenaste, svetlozelene i maljave, dok se izduženi listovi nalaze na dugim drškama i prstasto su deljeni na 5-7 listića. Ljubičasti ili ružičasti sitni cvetovi, složeni su u duge, isprekidane cvasti, i šire prijatan i slatkast miris. Plod konopljike je sitna bobica crvenkasto-crne boje, koja se sakuplja početkom jeseni, i po izgledu i ukusu podseća na biber.

Kao lekoviti deo biljke koristi se plod – Agni casti fructus, bogat brojnim lekovitim sastojcima među kojima su najznačajniji: flavonoidi (kasticin, C-heterozidi, panduletin), iridoidi (aukubozid i agnuzid), diterpeni (rotundifuran, viteksilakton) alkaloidi (viticin), etarsko ulje (bogato eukaliptolom, sabinenom i farnesenom), steroidi i masno ulje. U našem proizvodnom programu su Kapi od ploda konopljike izrađene kao vodeno-alkoholni ekstrakt (1:10).

Upotreba konopljike kroz vekove

Lekovitost konopljike poznata je od davnina: Dioskorid u svojim tekstovima, navodi da se od njenih semenki priprema sredstvo kojim se umiruje seksualni nagon. U Srednjem veku su je za tu namenu koristili monasi, posvećeni celibatu, pa iz tog doba potiče i njen naziv „monaški biber“ koji se sreće u mnogim evropskim jezicima. Uprkos nazivu, dejstvo na umanjenje libida i seksualne želje nije dokazano naučnim studijama.

Tokom perioda Renesanse i Novog doba, ova lekovita biljka je pomalo pala u zaborav, sve do četrdesetih i pedestih godina XX veka, kada je iz njenih bobica izolovan agnuzid, jedinjenje za koje je dokazano da efikasno ublažava bolove u dojkama koji prate hormonske promene tokom perioda pred menstruaciju.

Njeni aktivni sastojci doprinose ublažavanju brojnih tegoba

Veliko interesovanje naučnika dovelo je do brojnih laboratorijskih istraživanja kojima je potvrđeno snažno antispazmodičko delovanje aktivnih sastojaka konopljike, kao i povoljno dejstvo na regulisanje menstrualnog ciklusa, ublažavanje tegoba PMS-a (bolova u dojkama i grčeva materice), kao i tegoba koje prate menopauzu.

Mehanizam dejstva aktivnih sastojaka potiče od inhibitornog efekta na dopaminske i opioidne receptore. Inhibitorno dejstvo na dopamniske receptore doprinosi regulisanju lučenja prolaktina, naročito tokom perioda pred menstruaciju, obzirom da je hiperprolaktinemija jedan od ključnih uzroka pojave simptoma PMS. Patološki povećan nivo prolaktina se javlja i kod Parkinsonove bolesti, tako da se konopljike i u tom slučaju može koristiti za ublaženje simptoma.

U narodnoj medicini, konopljika se smatra pouzdanim sredstvom za otklanjanje „ženskih“ tegoba

Kada su u pitanju menstrualne tegobe, nervoza, pojava dermatitisa i akni, neprijatni simptomi povezani sa predmenstrualnim sindromom: bolovi u donjem delu stomaka, razdražljivost, nesanica, bolovi u dojkama – konopljika je pouzdani „narodni lek“ za njihovo ublažavanje. Preporučuje se u svim periodima života kada je mesečni ciklus nepravilan; čak i kao anafrodizijak i sredstvo za zaštitu od trudnoće, iako za takve efekte nema pouzdanih dokaza.

Lekovita svojstva konopljike potvrđena su i naučnim istraživanjima

Svetska Zdravstvena Organizacija preporučuje upotrebu ekstrakata ploda konopljike za ublažavanje menstrualnih tegoba, i bolova u dojkama hormonskog porekla, obzirom na povoljno dejstvo na održanje ravnoteže lučenja progesterona, estrogena i prolaktina. U Nemačkoj i Francuskoj u zvaničnoj upotrebi su i preparati konopljike sa standardizovanim sadržajem aktivnih supstanci, čija je efikasnost potvrđena kliničkim studijama, dok, kada su u pitanju efekti na ublažavanje tegoba koje prate menopauzu, za sada još uvek nema dovoljno pouzdanih naučnih podataka.

Veoma je važno napomenuti da se blagotvorni efekti na regulaciju menstrualnog ciklusa i bolova povezanih sa PMS-om mogu očekivati posle najmanje tri meseca upotrebe, što je potvrđeno kliničkim studijama kojima je praćen efekat ekstrakata konopljike na regulaciju nivoa prolaktina, i harmonizaciju lučenja progesterona i estradiola.

Pri upotrebi konopljike potrebno je poštovati i ograničenja

Upotreba konopljike se ne preporučuje tokom trudnoće, dojenja, tokom upotrebe hormonskih preparata i hormonske kontracepcije. Usled inhibitornog dejstva na dopaminske receptore, u literaturi se navode i moguće interakcije sa lekovima iz grupe antidopaminergika, karbidopom, levodopom i metoklopramidom, stoga je za primenu ekstrakata konopljike uz redovnu terapiju neophodna saglasnost lekara. 



Konopljika (Vitex agnus-castus) je biljka koja ima viševekovnu tradicionalnu upotrebu i čiji plodovi i listovi drveta su bili popularan lek u staroj Grčkoj i Rimu.

Poznata i kao čedno drvo ili chasteberry, konopoljika se tradicionalno koristi za rešavanje tegoba vezanih za ženske hormone i menstruaciju. Takođe se koristi kod bolova u dojkama, kao pomoć pri izbacivanju placente (posteljice kod porodilja) nakon rođenja i za olakšanje laktacije (stvaranje mleka iz mlečnih žlezda).

Bobice konopljike su se takođe koristile za smanjenje temperature i glavobolje i stimulisanje znojenja.

Osušeni plodovi konopljike imaju ukus i miris bibera i korišćeni su u manastirima kao začin za kuvanje umesto bibera, otuda i jedno od njegovih uobičajenih imena, monaški biber (eng. monk’s pepper). [1]

Suplementi u vidu biljnih dodataka na bazi konopljike dostupni su u Nemačkoj više od 50 godina.

Opis biljke
konopljika biljka
Konopljika (vitex agnust castus), takođe poznata kao „čedno drvo“ je cvetni grm sa listovima u obliku prstiju i vitkim cvetovima ljubičaste boje. Drvo može narasti do visine od 7 metara i može se naći u južnoj Evropi i na Mediteranu. Takođe se uzgaja kao ukrasna biljka u Sjedinjenim Državama. [2]

Biljka cveta u kasno leto i posle oprašivanja razvija tamnosmeđe do crne plodove veličine zrna bibera. Plod ima aromu i ukus poput bibera.

Iako je crveno-crna bobica najčešće korišćeni deo, listovi konopljike sadrže najveću količinu flavonoida – do 2,7%, a plavo-ljubičasti cvetovi su na drugom mestu sa 1,5%. Bobice sadrže skoro 1% flavonoida, uključujući kasticin, kempferol, izoviteksin, orijentin i kverkatagetin. [3]

Zreli, osušeni plodovi konopljike su deo biljke koji se koriste u lekovite svrhe.

Kako deluje
Najveći broj kliničkih istraživanja delovanja konopljike sprovođeno je za rešavanje tegoba vezanih za ženske hormone i menstruaciju. Komisija E (German E Commission) odobrila je upotrebu konopljike za nepravilnosti menstrualnog ciklusa, predmenstrualne smetnje i mastodiniju (bol u dojci).

Ceo mehanizam delovanja biljke još nije u potpunosti shvaćen, ali ona može indirektno uticati na nekoliko različitih hormona, kao što su prolaktin, progesteron i estrogen. Smatra se da konopljika smanjuje oslobađanje prolaktina aktiviranjem dopaminskih receptora.

Predmenstrualni sindrom – PMS
Konopljika je efikasna i dobro podnošljiva kao biljni tretman za blagi, umereni i teški predmenstrualni sindrom (PMS) prema brojnim kliničkim ispitivanjima. Prema ovim studijama, simptomi PMS-a koji najbolje reaguju na lečenje su osetljivost grudi, razdražljivost, depresivno raspoloženje, bes, promene raspoloženja, glavobolja i zatvor. [4]

Dve placebo studije koje su ispitivale efikasnost ekstrakta konopljike u lečenju žena koje pate od umerenog do teškog PMS-a otkrile su da konopljika značajno ublažava sve simptome osim abdominalnih grčeva, a posebno depresivno raspoloženje i zadržavanje tečnosti u telu. U grupi koja je primala terapiju, došlo je do značajno većeg smanjenja simptoma u poređenju sa placebom nakon dva menstrualna ciklusa, pri čemu su razlike između placebo i aktivnih grupa za lečenje postale još značajnije nakon 3 meseca lečenja. Ovo ukazuje da maksimalna korist biljke se dobija nakon najmanje tri menstrualna ciklusa. [5]

Druga studija je u grupi od 108 žena koje su imale predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), upoređivala 20–40 mg fluoksetina (antidepresiv), 20 mg ekstrakta konopljike ili multivitaminski placebo tokom 6 meseci. Žene u obe grupe lečenja pokazale su značajno poboljšanje na Hamiltonovoj skali za procenu depresije u poređenju sa placebom, a grupa koja je koristila ekstrakt konopljike nije pokazala nikakve neželjene efekte. [6]

Najveće multicentrično ispitivanje je bila otvorena studija na 1634 žene sa PMS-om, koja je otkrila da tretman sa konopljikom tokom tri menstrualna ciklusa smanjuje broj simptoma PMS-a kod 93% ispitanika. Simptomi su potpuno nestali kod 40% ispitanika. [7]

Kliničko ispitivanje na 100 žena sa PMS-om i migrenskom glavoboljom sprovedeno je korišćenjem 40 mg/dan ekstrakta konopljike tokom perioda od 3 meseca. Šezdeset šest žena je prijavilo dramatično smanjenje simptoma PMS-a, 26 blago smanjenje, a kod osam učesnika ispitivanja nije bilo efekta. Četrdeset dve žene su iskusile smanjenje učestalosti za više od 50% predmenstrualne migrene. Nijedan pacijent nije prijavio neželjene efekte. [8]

Australijska studija iz 2008. istraživala je efekte kombinacije konopljike (Vitex agnus-castus ) i kantariona (Hypericum perforatum) na simptome slične PMS-u kod žena u kasnoj perimenopauzi. Utvrđeno je da je ova biljna kombinacija superiornija od placeba u pogledu ukupnih simptoma sličnih PMS-u, depresije i osećaja neizdržive gladi i pojačanog apetita. [9]

Insuficijencija žutog tela (Corpus Luteum)
Insuficijencija žutog tela (poznata i kao defekt lutealne faze) je manifestacija suboptimalne funkcije jajnika. U laboratorijskim uslovima, insuficijencija žutog tela se obično definiše kao abnormalno nizak nivo progesterona 3 nedelje nakon početka menstruacije (progesteron u serumu ispod 10-12 ng/mL). Ovo stanje je normalno tokom puberteta i u menopauzi; međutim, obično se smatra abnormalnim kod žena između 20 i 40 godina. [12]

Insuficijencija žutog tela ukazuje na abnormalno formiranje folikula jajnika, abnormalnost koja može biti toliko izražena da se ne proizvode sekundarni ili tercijarni folikuli, što rezultira nedostatkom ovulacije (anovulacija). Insuficijencija žutog tela takođe dovodi do relativnog nedostatka progesterona. Nedovoljni nivoi progesterona takođe mogu dovesti do stvaranja cista na jajnicima.

Insuficijencija žutog tela može dovesti do bezbroj menstrualnih abnormalnosti. Najvažnije su hipermenoreja (obilne menstruacije), polimenoreja (nenormalno česte menstruacije) i uporno anovulatorno krvarenje. Sekundarna amenoreja (izostanak menstruacije) se ponekad može primetiti kod žena sa insuficijencijom žutog tela.

Nemačka studija „Lečenje insuficijencije žutog tela“ iz 1987. sprovodila je testiranje na 18 žena koje nisu mogle da zatrudne duže od dve godine. Svaka od njih je koristila kapi na bazi konopljike u periodu od tri meseca. Tretman se smatrao uspešnim ako se nivo progesterona vrati na normalu ili ako postoji jasan trend ka normalnom (povećanje za dve jedinice iznad početnih nivoa od < 9 ng/ml ili jedna jedinica iznad početnih nivoa > 9 ng/ml). Lečenje je bilo uspešno kod 13 od 18 pacijentkinja, dve žene su zatrudnele. Kod sedam pacijentkinja nivo progesterona u lutealnoj fazi porastao je iznad 12 ng/ml, a u četiri slučaja je bio očigledan trend normalizacije. [13]

Laktacija
Konopljika se od davnina koristila kao galaktagog (lek koji može povećati proizvodnju mleka tokom laktacije) za podsticanje proizvodnje mleka, posebno u prvih 10 dana nakon porođaja.

Trenutno ne postoje novije studije koje bi potvrdile njenu efikasnost; međutim, mala studija rađena 1943. pruža izvesnu podršku za upotrebu konopljike tokom laktacije, pronalazeći povoljan efekat na proizvodnju mleka kod 80% žena koje su učestvovale u studiji. Rezultati male studije na muškarcima iz 1996. ukazuju da povećanje prolaktina može biti moguće uz niske doze konopljike (120 mg dnevno), dok veće doze (480 mg dnevno) dovode do smanjenog nivoa. [14]

Menopauza
Menopauza je prirodni proces koji se javlja kada ženski jajnici prestanu da proizvode jaja, a proizvodnja ženskih hormona (estrogena i progesterona) opada. 





Нема коментара:

Постави коментар