недеља, 22. фебруар 2015.

ЈАЧЕ КОСТИ УЗ ПОМОЋ ПРИРОДЕ




Како храна коју једемо тако и додаци исхрани које користимо имају директан утицај на чврстоћу костију. Наше кости требају много калцијума у детињству и млађим годинама да би досегле своју максималну густину до тридесете године. После тога кости полако губе калцијум. Доласком у средњу доб, оне се полако почињу стањивати. У жена, овај процес се убрзава након менопаузе, али има начина како да се заустави. Један од најбољих линија одбране је ваша исхрана. Једући праву храну можете одржати коштану масу и повећати густину костију у било којој доби.

Какао
Ваше кости састоје се од десетак минерала, тако да се осим калцијума морате усредсредити и на унос неких других минирала, попут силицијума и магнезијума. Добри извори силицијума су краставци, паприке, парадајз и бројно биље укључујући коприву, раставић и луцерку. Што се тиче магнезијума, најбољи извор овог минерала је сирови органски какао. Ово је вероватно примаран разлог зашто жене жуде за чоколадом током месечног циклуса. Магнезијум пружа равнотежу хемије мозга, развија снажне кости и повезан је са више среће. Магнезијум је најмање заступани минерал у стандардној исхрани, а какао има довољно магнезијума да помогне изједначити недостатке овог минерала.
100% сирови и органски какао можете купити у нашој продавници здраве хране Натура кутак у Нишу и одлучите се за куповину ове вредне намирнице.

хималајска со
Још један обилан извор минерала је хималајска кристална со. Наиме, она садржи сва 84 елемента која се налазе у људском телу. Остеопороза се може појавити када тело треба више соли па га узме из костију, а хималајска со за разлику од обичне кухињске соли учвршћује ваше кости. Хималајска со донедавна је била прилично непозната у нашим крајевима, али сад је можете пронаћи у нашој продавници здраве хране. .

Маца прах

Маца делује превентивно код остеопорозе јер обилује калцијумом, минералом који је неопходан за правилан раст и развој костију. Истраживања која су се спроводила у задње време наводе да маца богатија калцијумом него млеко. Остеопороза је стање где долази до смањена коштане масе и промене структуре костију. За последицу може доћи до повећаног ризика ломљења костију. Како би се на време заштитили важно је променити животне навике и адвекатну исхрану те увести минерал калцијум с којим маца обилује и који се у маци лакше апсорбује, обнавља кости и побољшава густину костију. Додатно деловањем му се поспешује уз додатак силицијума који делује на обнављање костију и побољшава њихову густину, те додатком магнезијума који побољшава апсорпцију калцијума и изграђује кости, те заједно са калцијумом делује против остеопорозе.
Маца прах такође се налази на полицама у нашој продавници здраве хране

Млеко и кефир

Калцијум је темељ јаких костију. Одрасли млађи од 50 година требају 1.000 милиграма калцијума дневно, а људи преко 50 година требају 1.200 милиграма дневно. Одличан извор калцијума недвосмислено је млеко. Чаша млека садржи 300 мг калцијума.

кефир и сир

Не пијете млеко? Чаша кефира има калцијума као чаша млека, као и 30 г швајцарског сира. Чак и ако сте лактозно нетолерантни, кефир не садржи лактозу. Уклањање лактозе из млека и млечних производа не утиче на калцијум.

Јела од соје

Пола шољице тофуа садржи 258 мг калцијума, а калцијум није једини минерал који даје снагу костима. Нова истраживања показују да изофлавон јача густину костију. Изофлавона има у соји и тофуу. Користан је у борби против болести костију у постменопаузи.

Орашасти плодови

Орашасти плодови могу користит здрављу костију на неколико начина. Бадеми, пистаћи и сунцокретове семенке садрже велике количине калцијума. Ораси су богати и омега-3 масним киселинама. Кикирики и бадеми садрже калијум, који штити од губитка калцијума путем мокраће. Ораси такође садрже беланчевине и друге хранљиве састојке који играју важну улогу у изградњи јаких костију.

спирулина

Спирулина садржи високе концентрације лако разградивог калцијума. Главна функција калцијума је да одржава кости и зубе јаким и чврстим. Калцијум такође помаже у регулисању крвног притиска. Редовно узимање калцијума спречава рак дебелог црева, јача кичму и смањује киселост организма. Према најновијем истраживању калцијум помаже и код мршављења.

Како је користити и на крају крајева, како купити 100% проверену и повољну алгу па нормално можете купити у нашој продавници здраве хране Натура кутак у Нишу.

чиа семенке

Помало земљастог укуса, чиа семенке су прави хит у здравој исхрани. Богате су калцијумом, а већ две мале кашике садрже једнаку количину као и дебља шнита сира. Тако помажу у очувању и јачању густине костију, посебно угрожену остеопорозом. Две мале кашике семенки садрже 138 калорија, 9 грама масноћа, 10 грама влакана и 5 грама протеина.

чиа вас чекају у нашој продавници здраве хране Натура кутак у Нишу.

Рецепти.

Зелено лиснато поврће- Витамин К

Пре се веровало да је функција витамина К ограничена само на грушање крви, али данас је познато да он игра велику улогу у здрављу костију. Витамин К потпомаже минерализацију костију и делује на равнотежу калцијума у телу, а намирнице које садрже највише витамина К су:

кељ - 882 мцг (1103% дневне вредности на 100 грама)
прокељ - 194 мцг (242%)
зелена салата - 174 мцг (217%)
броколи - 141 мцг (176%)
празилук - 47,0 мцг (59%)
киви - 40,3 мцг (50%)

Нема коментара:

Постави коментар