петак, 9. јун 2023.

Čičak Niš - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---BILJNA APOTEKA NIŠ - - -Čaj od korena čička Lat. Arctium lappa L.----Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

                                 


                   

Čičak (Arctium lappa) se vekovima koristi za lečenje različitih bolesti.

Tradicionalno se koristi kao:

„čistač krvi“ kako bi očistio krvotok od toksina
diuretik koji pomaže u uklanjanju viška vode povećavajući izlučivanje urina
lokalni lek za kožne probleme poput ekcema, akni i psorijaze
Takođe je poznata upotreba čička u lečenju hroničnih bolesti, poput raka, dijabetesa i Aids-a, MS-a i autoimunih oboljenja a kod zdravih ljudi pomaže u sprečavanju istih. 


          Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---




Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Čaj od korena čička

Latinski naziv i familija :    Arctium lappa L. (Asteraceae)
Opis :    Koren je mesnato vretenast. Stabljika je crvenkasta, grančice su vunaste. Listovi su srcasto-jajasti, sa lica zeleni, sa naličja sivkasti od dlaka, prizemni deo je vrlo veliki, a ka vrhu sve manji. Glavice su loptaste, u gronjama, sa golim zelenim listićima involukruma koji na vrhu imaju žućkaste kuke. Krunica je purpurno crvena.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen koren (Bardanae radix)
Hemijski sastav :    Koren čička sadrži aldehide, poliacetilene, do 50% inulina, pektine, šećere, seskviterpenske laktone, gorke sastojke i fitosterole
Upotreba :    Koren i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi:    Za pospešenje izlučivanja mokraće,  kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze
Ograničenja u upotrebi :    Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja :    Jednu kašičicu usitnjenog korena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.

Deluje kao moćan antioksidans
Uklanja toksine iz krvi
Može da inhibira neke vrste raka
Deluje kao afrodizijak
Pomaže u lečenju kožnih problema i za bore oko očiju
Deluje kao diuretik

Čičak (Arctium lappa) se vekovima koristi za lečenje različitih bolesti.

Tradicionalno se koristi kao:

„čistač krvi“ kako bi očistio krvotok od toksina
diuretik koji pomaže u uklanjanju viška vode povećavajući izlučivanje urina
lokalni lek za kožne probleme poput ekcema, akni i psorijaze
Takođe je poznata upotreba čička u lečenju hroničnih bolesti, poput raka, dijabetesa i AIDS-a.

Ekstrakt korena čička se nalaze u raznim biljnim preparatima, kao i u homeopatskim lekovima. U tradicionalnoj kineskoj medicini, čičak se često koristi sa drugim biljem kod bolova u grlu i prehlade.

U Japanu i nekim delovima Evrope, čičak se jede kao povrće i poseduje znatno jače antioksidativno dejstvo od običnog povrća i voća.

Čičak sadrži insulin, prirodno dijetetsko vlakno, a koristi se i za poboljšanje varenja. Nedavna istraživanja potvrđuju da ima prebiotička svojstva koja mogu poboljšati zdravlje.

Uprkos činjenici da se čičak vekovima koristi za lečenje raznih stanja, malo naučnih studija je ispitalo njegove efekte. Preliminarne studije ukazuju da lokalna primena lišća čička pomaže u lečenju opekotina.

Opis biljke
Čičak (eng. Burdock) je poreklom iz Evrope i severne Azije, a danas je rasprostranjen i u Sjedinjenim Državama, gde raste kao korov. U Japanu i delovima Evrope gaji se kao povrće.

Član porodice glavočika, čičak je jak, uobičajen korov sa brazdama koji se zalepe za odeću ili životinjsko krzno. Biljka raste do visine od 90 do 120 cm. Ima ljubičasto cveće koje cveta između juna i oktobra meseca. Čičak ima talasaste listove u obliku srca koji su na vrhu zeleni, a na dnu beličasti.

Duboko korenje, koje se primenjuje u lekovite svrhe je smeđe-zeleno ili približno crno spolja.

Čičak se sastoji pretežno od ugljenih hidrata, isparljivih ulja, biljnih sterola, tanina i masnih ulja. Biljka ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo.

Nedavna istraživanja pokazuju da sadrži i fenolne kiseline, kvercetin i luteolin, koji su svi snažni antioksidanti.

Kako deluje
Kao antioksidans
Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da koren čička sadrži više vrsta snažnih antioksidanata, uključujući kvercetin, luteolin i fenolne kiseline. [1]

Antioksidanti štite ćelije u telu od oštećenja usled slobodnih radikala. Oni mogu pomoći u lečenju i sprečavanju niza različitih zdravstvenih stanja. Antioksidativno delovanje pomaže smanjenju upala.

Jedno istraživanje iz 2014. otkrilo je da koren čička smanjuje upalne markere u krvi pacijentima sa osteoartritisom. [2] [3]

Toksini u krvi
Jedna od najčešćih tradicionalnih upotreba korena čička bila je pročišćavanje krvi. Nedavni dokazi otkrili su da može ukloniti toksine iz krvotoka. Istraživanje iz 2011. pokazalo je da koren čička efikasno detoksikuje krv i podstiče pojačanu cirkulaciju. [4]

Rak
Koren čička može da inhibira (spreči) određene vrste raka.

Studija iz 2011. godine otkrila je da semenke čička imaju snažne inhibitorne efekte na rast tumora izazvanih karcinomima poput raka pankreasa.

U drugoj studiji iz 2016. godine otkriveno je da koren čička značajno ometa rast ćelija raka. Iako je potrebno još istraživanja da bi se utvrdio puni efekat semenki čička na različite vrste raka i tumora, ovo je veoma značajan nalaz. [5]

Impotencija
Koren čička se tradicionalno upotrebljavao kao afrodizijak. Studija iz 2012. na mužjacima pacova otkrila je da ekstrakt korena čička ima afrodizijački efekat. Ekstrakt je poboljšao seksualnu funkciju kod muških pacova. [6]

Potrebno je više istraživanja na ljudima, ali anegdotski dokazi podržavaju ovu tvrdnju.

Kožne bolesti
Koren čička se dugo koristi za lečenje kožnih stanja kao što su akne, psorijaza i ekcem. Protivupalna i antibakterijska svojstva korena mogu pomoći u rešavanju kožnih problema kada se lokalno nanosi na zahvaćeno mesto. [7]

Dostupne forme
Proizvodi od čička sastoje se od svežeg ili osušenog korena i mogu se kupiti u različitim oblicima, kao što su osušeni koren u prahu obično u obliku čaja, dekocija-esencija (tečnost napravljena kuvanjem biljke u vodi), tinkture (rastvor biljke u alkoholu ili vodi i alkoholu), tečni ekstrakti.

Kako ga uzimati
Deca
Ne postoje poznati naučni izveštaji o pedijatrijskoj upotrebi čička, tako da ga treba davati deci samo pod nadzorom lekara.

Odrasli
Odgovarajuća doza čička zavisi od više faktora kao što su starosna dob, zdravstveno stanje, oblik suplementa. U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno. Preporuka je da se slede odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i da se pre upotrebe konsultuje farmaceut ili lekar.

Mere predostrožnosti
Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Trudnice ili dojilje treba da izbegavaju čičak jer može dovesti do oštećenja ploda.

Osobe osetljive na belu radu, hrizanteme ili ambroziju, mogu doživeti alergijsku reakciju na čičak, uključujući dermatitis.

Osobe koje su dehidrirane ne bi trebale uzimati čičak, jer diuretički efekti ove biljke mogu pogoršati dehidraciju.

Najbolje je izbegavati uzimanje velikih količina suplementa čička jer postoji malo studija o sigurnosti biljke. Sa druge strane smatra se sigurnim kada se jede kao hrana.

S obzirom da koren čička jako podseća na velebilje (Atropa belladonna), postoji rizik da tokom pripreme može biti kontaminiran ovim potencijalno opasnim biljem. Obavezno treba kupovati proizvode proverenih renomiranih kompanija.

Skupljanje čička u divljni se nikako ne savetuje.

Moguće interakcije
Ne postoje poznati naučni izveštaji o interakcijama između čička i konvencionalnih. Međutim, trebalo bi razgovarati sa lekarom pre početka upotrebe ukoliko se već koriste. 


Naziv: Čičak

Latinski naziv: arctium lappa

Sinonimi: čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, repuh, veliki čičak, veliki lepuh.

Opis biljke: čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugacak i vretenasti koren (sivosmedje boje). U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilog srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranata stabljika visine od 1 do 1 1/2 metar. Čičak cveta u glavicama s grimiznocrvenim cevastim, gusto zbijenim cvetićima (imaju kukice kojima se lako lepe za odeću).

Gde raste?

Raste uz puteve, na livadama i neobradjenom zemljištu.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Koren, listovi i seme.

Dvogodišnje korenje se sakuplja u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazri.


Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

Koja svojstva I kakvo dejstvo ima?

Koren čička deluje protiv otrovno, pospešuje izlucivanje mokraće i znoja čimečisti krv. Koristi se u lečenju veneričnih bolesti, svih vrsta čireva, skrofula, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana, gihta (uloga), reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom, gnojnih rana i ranica u ustima. Čaj od mladog lišća čička koristi se u lečenju katara želudca i nadutosti. Seme čička ima još jače delovanje. Koristi se i za pravljenje čičkovog ulja (dobar lek protiv peruti i opadanja kose).

Moguće interakcije
Ne postoje poznati naučni izveštaji o interakcijama između čička i konvencionalnih. Međutim, trebalo bi razgovarati sa lekarom pre početka upotrebe ukoliko se već koriste:

diurtetici (vodene pilile): čičak bi mogao pojačati efekte ovih lekova, uzrokujući dehidriraciju [8]
lekovi za dijabetes: čičak može sniziti šećer u krvi, što može rezultirati hipoglikemijom (nizak šećer u krvi)
lekovi za razređivanje krvi: čičak može usporiti zgrušavanje krvi i ako se uzima sa antikoagulansima, može povećati rizik od stvaranja modrica i krvarenja
Izvori članka
Rosalia Ferracane , Giulia Graziani, Monica Gallo; Metabolic profile of the bioactive compounds of burdock (Arctium lappa) seeds, roots and leaves; (2010)
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708509001642
Mary T. Rieman RN, BSN, Alice N. Neely PhD, Steven T. Boyce PhD…; Amish Burn Ointment and Burdock Leaf Dressings: Assessments of Antimicrobial and Cytotoxic Activities; (2014)
https://academic.oup.com/jbcr/article-abstract/35/4/e217/4582050
Leila Maghsoumi-Norouzabad, Beitollah Alipoor, Reza Abed…; Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis; (2014)
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1756-185X.12477
Yuk-Shing Chan, Long-Ni Cheng, Jian-Hong Wu…; A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock); (2010)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20981575/
Masafumi Ikeda, Akihiro Sato, Nobuo Mochizuki…; EPhase I trial of GBS-01 for advanced pancreatic cancer refractory to gemcitabine; (2016)
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cas.13086
Cao JianFeng, Zhang PengYing, Xu ChengWei…; Effect of aqueous extract of Arctium lappa L. (burdock) roots on the sexual behavior of male rats; (2012)
https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-12-8
Chi‑Ting Horng, Hsing‑Chen Wu, Ni‑Na Chiang, Chiu‑Fang Lee…; Inhibitory effect of burdock leaves on elastase and tyrosinase activity; (2017)
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2017.4880
Peter A. G. M. De Smet, Konstantin Keller, Rudolf Hänsel, R. Frank Chandler; Adverse Effects of Herbal Drugs; (1997)
https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-642-60367-9
IZJAVA O ODRICANJU OD ODGOVORNOSTI
Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe.

Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika.

Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.

Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK 


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 






Нема коментара:

Постави коментар