субота, 1. април 2017.

Алергије - Niš - природни одговор?Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI-



С првим пролећним данима неретко стижу и неки не тако добри тренуци - алергије. Цурење из носа, свраб и сузење из очију, гребање у грлу, сув надражајни кашаљ ... има ли помоћи код алергија?

Последњих година алергије су у порасту и достижу размере епидемије. Подаци показују да 30-40% светског становништва пати од једне или више алергијских болести, а 10-30% од алергијског ринитиса.

Алергија се може дефинисати као непримерен одговор нашег имуног система на различите факторе из околине - алергене. Организам се од сваке материје коју препознаје као страну и потенцијално штетну штити специфичним одбрамбеним механизмима. Један од тих механизама је стварање специфичних антитела - антигена. Супстанце који изазивају алергијску реакцију називају се алергени. Они ће само код особа са алергијском склоношћу изазвати непримерену реакцију имуног система.

Укратко, алергије се јављају ради "грешке" у раду имунолошког система који претерано реагује на уобичајене материје из наше околине попут прашине, животињске длаке, полен, неких састојака из хране. Те уобичајено безопасне материје материја организам грешком види као опасне те започиње јаку имунолошку реакцију.

Уобичајени симптоми алергије су кијање, цурење воденастог секрета, оток крвних судова (конгестија) који се осећа као зачепљеност носа и отежано дисање, често уз смањење или потпуни губитак осећаја мириса, те свраб и сузење очију, свраб коже, понекад и свраб звуковода, пискање у прсима ...

Којим препаратима си помоћи?
tretmani изнутра


Уље црног кима постало је већ легендарно у борби са алергијама. Биоактивни састојци семенки и уља су Нигелон и тимокинон. Црни ким је природни антихистаминик, те поседује противупално и имуномодулаторни деловање. Уље црног кима даје изванредне резултате код алергичара, а његова дугорочна употреба доводи до знатног смањења симптома алергије. Лечење уљем црног кима упутно је започети и неколико месеци пре периода алергија, како би се организам припремио за високу концентрацију полена у ваздуху. Узимање би се требало наставити све до краја јесени, након чега се сугерише направити пауза, а поновно запчињање терапије требало би кренути најкасније од фебруара.

Астрагалус или козлинац се примењује за ублажавање тегоба алергијских реакција које укључују алергијски ринитис, коњуктивитис и алергијски дерматитис. Астрагалус усмерава одговор имуног система према елиминацији алергена и притом знатно смањује алергијске симптоме. Слично као и уље црног кима, делује модулаторно на неравнотежу имуног система која доводи до производње упалних цитокина, стварања имуноглобулина ИгЕ те последично ослобађања хистамина. Потребно га је почети користити у нижим дозама месец дана пре очекиване сезоне алергија, те наставити у потребној дози током целе сезоне.


Кверцетин (куерцетин) је снажан антиоксиданс из групе биофлавоноида. Истраживања су показала да кверцетин блокира синтезу и ослобађање хистамина, а такође има јако противупално деловање. Такво синергијско деловање најчешће за последицу има смањење симптома алергија и астме, попут свраба, отечених и сузних очију и цурења из носа. Уобичајена доза је 250-600 мг / дан подељено у две дозе, заједно са витамином Ц са којим има синергистичко деловање. Још боље деловање (односно искоришћеност) постиже уколико се користи заједно са бромелин.

Бромелаин (или бромелин) делује као ензим који ограничава деловање различитих метаболита и имунолошких тела који потичу упалне процесе. Такође побољшава апсорпцију кверцетина па их је добро узимати у комбинацији.


Пробиотици омогућавају организму стварање више антитела имуноглобулина ИгГ, те тако штите организам од јаких алергијских реакција. Основни извори пробиотичких бактерија су ферментисани производи попут кефира или јогурта, те миса и темпеха. Услед алергија и ослабљеног имунитета често је потребна већа доза од оне која се може постићи исхраном, па се тада посеже за додацима исхрани. Једна од познатијих студија је ПАНДА (Пробиотиц АНД Аллерги), која је спроведена је у Холандији и трајала је пет година, а доказује ефикасност пробиотика у превенцији алергије. Мајка је узимала пробиотик шест недеља или два месеца пре порођаја, а дете је добијало пробиотик током прве године живота. Резултат је била стабилна и трајно смањена учесталост алергија у свим облицима до чак 80 посто.

Повишене нивое витамина Д доказано смањују ризик од појаве алергије код деце и адолесцената. Једно америчко истраживање из 2011. показало је како су симптоми алергије много чешћи код испитаника са мање од 15 нг / мЛ витамина Д у серуму у односу на особе са 30 нг / мЛ или више. Ново истраживање, објављено 2016., утврдило је како давање витамина Д новорођенчади и мајкама у време трудноће смањује алергијску преосетљивост на гриње из прашине као и учесталост напада астме у раном детињству.


У наведеном истраживању труднице су добијале 1.000 И.У или 2.000 И.У. (Интернационалних јединица) витамина Д током последња три месеца трудноће, а потом је новорођенчад добијала 400 И.У., односно 800 ИУ, у наредних 6 месеци. Током првих 18 месеци живота 11% одојчади из плацебо групе морало је у посету лекару због симптома повезаних с астмом, наспрам 0% И одојчади која је добијала нижу дозу витамина Д, односно 4% из групе која је добијала вишу. Сва одојчад је у то време узимала мајчино млеко, но 47% испитаница започело је и храњење готовим препаратима пре шестог месеца живота бебе. Уз благотворан протективан учинак нижих доза витамина Д истраживачи су установили и повезаност преосетљивости на гриње из кућне прашине и појаве астме.

Екстракт листа црне рибизле користи се код свих тегоба где долази до претеране реакције имуног система, попут реуматоидног артритиса и алергија. Врло повољно деловање исказује код алергијских стања отпорних на лечење класичним препаратима против алергије. Екстракт листа црне рибизле најчешће се узима симптоматски, када је алергија већ наступила или током ризичног периода, како би се ублажио имунолошки одговор па самим тиме и утицало на јачину алергијске реакције.

tretmani споља

Код свраба очију користе се облози од хидролата римске камилице и мирте хемотип цинеол. Најбоље их је помешати заједно, те свако вече ставити облоге на начин да се блазинице намоче хидролатом и држе на затвореним капцима 10-15 минута. Хидролати се не капају у очи!

Код алергијеске кијавице у прву помоћ позивамо етерична уља римске камилице и пузајућег милодуха, на начин да се једно или оба уља накапају на блазиницу и инхалирају минуту или две.

Алергијски ритис могуће је третирати капима за нос справљеним од хидролата, но то ћемо ипак оставити стручњацима. На тржишту постоје спрејеви за нос са етеричним уљима који помажу код овог проблем

дренажни приступ
Дренажни приступ је дугорочни приступ чији циљ је начити имунолошки систем да не реагује безразложно на неопасне материје. То укључује деловање на јетру и жуч 2-3 пута годишње (али не у време алергије). Дренаже се проводе кореном чичка, кореном маслачка или листом артичоке.

Справљање: Две супене кашике корена чичка или корена маслачка ставе се у 2,5 дцл млаке воде, загреју до кључања и кувају на лаганој ватри 10 минута. Макне се с ватре, процеди и пије се увек свеже припремљено, пола сата пре јела, два пута дневно, током три недеље.

Ове биљке је могуће набавити и као стандардизоване препарате, које су не само лакше за кориснике, него и ефикасније.

Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI-

Нема коментара:

Постави коментар