уторак, 10. новембар 2020.

MUKUNA - NIŠ Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI-


Mucuna pruriens, poznata i kao „ljubičasti pasulj“ je još jedan pomalo zaboravljeni „hit“ ajurvedske medicine. Smatra se adaptogenom i afrodizijakom, a ključne reči koji opisuju upotrebnu vrednost ove biljke su – bolja tolerancija stresa, mentalni fokus i koncentracija, bolje raspoloženje, kao i jači libido. U savremenoj medicini se pokazalo da Mucuna ima neuroprotektivni učinak, a može pomoći i u tretmanu Parkinsonove bolesti. Najbitniji sastojak ove biljke kojoj duguje svoje benefite je L-dopa. L-dopa je prekursor neurotransmitera dopamina. Ključne reči koje bi opisale dopamin su – dobro raspoloženje, motivacija, pažnja, pamćenje, kvalitetan san, dobar libido, kao i regulisanje pokreta tela. Ne zaboravimo da pacijenti oboleli od Parkinsonove bolesti nemaju dovoljno dopamina u određenim delovima mozga bitnim za regulisanje pokreta tela pa stoga dolazi do pojave karakterističnog tremora.

Novija istraživanja na temu Mucune pokazuju da čak može biti moćnija u tretmanu Parkinsonove bolesti od standardne terpije koja često poseduje niz „neprijatnih“ neželjenih efekata. Iako Mucuna ne sadrži supstance koji blokiraju enzim dopa-dekarboksilazu, Mucuna nema izražene periferne efekte dopamina koji nastaju usled periferne konverzije L-dope u dopamin (neželjeni efekti L-dope).

Ovo svakako ne znači da bi trebali da standardnu terapiju Parkinsonove bolesti zamenimo „suplementom“, jer su dodatna istraživanja na temu Mucune neophodna u pogledu detaljnog utvrđivanja mehanizma dejstva svih aktivnih sastojaka, standardizovanja ekstrakta, kao i doziranja, ali svakako da su dosadašnja saznanja obećavajuća. Isto tako, Mucunu ne bi smeli da dodajemo standardnoj terapiji za Parkinsonovu bolest zbog fatalnih interakcija!

L-dopa nije jedini sastojak Mucune koji ima zdravstvene benefite. Neki od sastojaka poseduju moćan efekat kada je u pitanju zmijski otrov (antidot od otrova „peščane efe“). Pokazan je antimikrobni efekat ove biljke, antidijabetogeni učinak (naročito značajan kada je prevencija komplikacija u pitanju), kao i neuroprotektivni efekat. Mucuna obiluje i moćnim antioksidantima, koji mogu pomoći kod nekih kožnih oboljenja – psorijaza, dermatitisi raznih uzroka, kao i ekcemi .

Pomenimo značaj Mucune i za hormonski balans, jer adekvatan nivo dopamina utiče i na normalnu produkciju hormona rasta, kao i obuzdavanje prolaktina. Zanimljiva je činjenica i o dokazanom uticaju Mucune na muško reproduktivno zdravlje pre svega na kvalitet spermograma, kao i na povećanje ukupnog i slobodnog testosterona kod low-testosterone stanja (tokom tromesečne suplementacije sa 5 gr praha Mucune dnevno). Ajurvedska medicina u prvi plan stavlja kombinaciju Ašvagande i Mucune kada su u pitanju problemi sa libidom i neplodnošću kod muškog pola.

Većina suplemenata Mucune na tržištu sadrži 10-20% L-dope. Preporukea oko doziranja ide od 200-500 mg dnevno uz obroke, najčešće uz prvi jutarnji obrok ili obrok pre treninga. Pominje se i specifična šema doziranja gde bi Mucunu uzimali 4-5 dana nedeljno, dakle, 4-5 dana „on“, 2-3 dana „off“ ne bi li se očuvala osetljivost receptora, a samim tim i efikasnost.

Mucunu neki smatraju i moćnim preworkout agensom zbog značajnog učinka na fokus, motivaciju i dobro raspoloženje, ipak ne zaboravimo da tokom napornih treninga i „neurotransmiteri trpe“.

Ovaj proizvod možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber☎️ 064-11-37793

☎️ 066-53-23-446
 

Нема коментара:

Постави коментар