понедељак, 12. јул 2021.

Petrovac-Niš - NATURA KUTAK - BILJNA APOTEKA Niš -OBILIĆEV VENAC 20, 018 42 45 096

 


Petrovac /Agrimonia eupatoria L./ je višegodišnja zeljasta biljka, koja je rasprostranjena širom Evrope, Jugozapadne Azije i Mediterana. Može se sresti na visini do 1500 m. Raste na mestima obraslim travom i žbunovima. Petrovac je poznat i pod nazivima kilovec, kostolom, itd.

Petrovac je prekriven mekim dlačicama i ima kratko i debelo korenje. Stabiljka mu je uspravna, nerazgranata ili sasvim blago razgranata. Može dostići visinu od 30 do 120 cm. Plodovi petrovca su dužine od 5 do 10 mm, vise nadole i imaju kukaste izrasline na sebi. Cveta od juna do septembra.

Sastav petrovca
Petrovac sadrži vitamine B, C, K i P, sluzne materije, silikate, kumarine, gorke materije, steroidne saponine, eterično ulje i tanine.

Branje i čuvanje petrovca
U loekovite svrhe se koristi nadzemni deo biljke, ali bez drvenog dela stabiljke. Najbolje vreme za branje jeste period od juna do avgusta. Bere se pre ili za vreme cvetanja, ali se ne beru procvetale stabiljke, budući da one nemaju isti intenzitet lekovitosti.

Nadzemni deo se seče na 30 cm odozgo. Kada se nabere, petrovac se suši u hladovini. Osušena biljka ima gorak ukus i slab miris. Od 4 kg svežih strukova se dobija 1 kg sušenih.

Koristi od petrovca
Petrovac ima veoma dobro antiupalno dejstvo, a pomaže i kod problema sa probavom. Taj efekat, koji ima ukus gorkom tonika, čini ovu biljku veoma korisnom za lečenje raznihstanja. To važi i za slučajeve kada je potrebno da se sistem za varenje potpomogne određenim sredstvom.

Koristi se a lečenje sindroma nervoznih creva i dijareje. Odličan je za dečiju dijareju, jer nema kontraindikacije u tom pogledu.

Petrovac pomaže kod kolitisa, cistitisa i problema sa probavom. Tadicionalno se koristi kao odličan prolećni tonik. Koristi se za ispiranje kod upale ždrela i bolnog grla.

Prema sprovedenim ispitivanjima, ustanovljeno je da pozitivno deluje kod porfirije. Biljka ima odlično adstrigentno dejstvo, a to je zbog galotanina i bagrilnih materija.

Petrovac se koristi kod obilne menstruacije, kamena u bubregu i cistitisa, upalnih procesa u grlu i usnoj duplji, bolesti žuči, anemije, problema sa kožom, reume, gihta, spontanog mokrenja kod dece, hemoroida, osipa, itd.

Narodna medicina i petrovac
Naša narodna medicina preporučuje tinkturu od petrovca kod želudačno-crevnih problema, koji su praćeni dijarejom. Znatno prisustvo bagrilnih materija obezbeđuje dejstvo da se dijareja spreči.

Što se tiče lokalne upotrebe, petrovac se dobro pokazao kaosredstvo za zaustavljanje krvi i kao antiupalno sredstvo kod angine, krverenja desni, upale sluzokože u usnoj duplji, kao i za ispiranje vagine.

3-4 kašike ove biljke se prelije sa 500 ml kipuće vode. Kada se ohladi, smesa se procedi i onda se dobijeni čaj pije 1-2 dana.

Štetnost petrovca
Petrovac ne bi trebalo da koriste ljudi koji imaju problema sa bubrezima ili jetrom, kao i oni koji imaju konstipaciju. Poznati su slučajevi alergijskih reakcija, praćenih svrabom i osipima, kod osoba koje konzumiraju svež ili sušeni petrovac. Petrovac pripada porodici ruža, pa osobe koje su alergične na ruže mogu biti preosetljive i na ovu biljku.

Ako s epetrovac koristi u isto vreme sa drugim biljkama, koje snižavaju krvni pritisak, rizik da on postane veoma nizak se povećava. To važi i za biljke koje snižavaju nivo šećera u krvi, kao i za one koje utiču na zgrušavanje krvi.

Preporučuje se da se petrovac koristi po preporuci lekara i pod lekarskim nadzorom, kako bi se izbegle negativne posledice.


Нема коментара:

Постави коментар