четвртак, 30. септембар 2021.

Uva čaj Niš - Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

 


Pravilan nacin i OPASNOSTI koristenja caja od Uve /Uva ursi/


Nekako je uva /uva ursi/, ili kako ovu biljku jos po nekad zovu: “Medvedje grozdje” postala sinonim biljka povezana sa problemima urinarnog trakta. Skoro da nema proizvodjaca ljekovitih cajeva koji nemaju caj od uve u svojoj ponudi. Rijetke su i cajne mjesavine za borbu protiv infekcija urinarnog trakta da ne sadrze ovu biljku. Uva je jedna od rijetkih biljki koja ce biti predlozena i od ljakara opste prakse i urologa.

Na zalost mnogi ljekari i mnogobrojni “iscjelitelji” ne poznaju hemiju i princip rada caja od uve i daju savjete koji mogu donijeti vise stete nego koristi.

Uva, ako se pravilno koristi i pod optimalnim okolnostima moze da pomogne u slucaju urinarnih infekcija, pogotovo onih izazvanih eserihaja i proteus bakterijama.

Arbutin je najvaznija komponenta sadrzana u uvi. Arbutin se u bubrezima razdvaja u glukozu i hydroquinone koji je jedna vrsta phenola. Ova kombinacija ima antisepticka svojstva koja mogu pomoci eliminisanju bakterija. Zvuci vrlo ohrabrujuce za osobe koje pate od urinarnih infekcija.

Gdje je onda tu problem? Ova novonastala antisepticka svojstva ce da djeluju jedino ako je kiselost mokrace (pH) manja od 7. To jest nece djelovati ako je urin kiseo. Glukozni dio arbutina i molekule hydroquinonea moraju biti razdvojene da bi arbutin bio efektiv. Ovo se moze desiti jedino u alkalnoj sredini.

Pacijent moze piti litre ovoga caja dnevno, bez apsolutno ikakvog efekta. Ovo nije kraj problema. Hydroquinone ima i nezeljena dejstva i moguce su komplikacije ako se uvin caj uzima bez kontrole strucnjaka i na svoju ruku. Uvin caj ne bi nikako trebao da se uzima ako je infekcija zahvatila bubrege. Bubrezi su ti koji razdvajaju molekule arbutina, i ako infekcija vec postoji nece odraditi funkcije kako treba sto dovodi do komplikacija (podatak iz Nove Enciklopedije, Vitamina, Minerala i Suplemenata od Nicola Reavley). Ista enciklopedija navodi da trudnice nikad ne bi trebale koristit caj od uve. Ako ste citali moje ranije tekstove o uvi, mogli ste vidjeti da sam ja ovo tvrdio jos prije mnogo godina. Caj od uve moze izazvati prerane kontrakcije i pobacaj.

Jos 2006 americki FDA (administracija za kontrolu i odobravanje lijekova i prehrambenih proizvoda) je predlozila da se hydroquinonea zabrani kao jedna od kozmetickih komponenti. Razlozi za ovo nisu dio teme ovoga clanka pa ne bih o tome vise pisao.

Vratimo se na uvu i cajne  mjesavine koje sadrze uvu.

Cak i pod idealnim uslovima, kada ste sigurni da je pH urina manji od 7, caj od uve ne bi smio da se koristi duze od sedam dana i to maksimalno pet puta u toku godine. Ja se nadam da ce ovo otvotiti oci mnogima pacijentima koji mi pisu da se bukvalno nalijevaju litrima caja od uve. Jos gore, isti pacijenti mi pisu da to rade godinama. Zasto? Ako caj nije imao efekta poslije prvih mjesec ili dva, zasto nastavljati u nedogled. Ocigledno je da nije funkcionalan.

Djeca, trudnice i dojilje ne bi trebalo da uzimaju caj od uve ikad.

Ne zelim da stvaram paniku jer, ako se ne pretjera sa upotrebom ovog caja, uva je bezopasna za vecinu ljudi i dat ce pozitivne rezultate pod optimalnim okolnostima gdje je kiselost urina odgovarajuca.

Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu osjecati mucninu i povracanje. U ovim slucajevima u caj od uve moze se dodati korijen bijelog sljeza koji ce obloziti sluznicu zeludca. Uvin caj moze iritirati i bubrege ako se koristi duze od 7 dana.

Velike doze uvinog caja mogu izazvati dekoncentraciju.

Pretjerano velike doze, 10 puta vece nego sto je preporuceno u ovom tekstu mogu izazvati povracanje, nedostatak daha i nesvjesticu. Postoje velike sanse ostecenja jetre ako se prekoracuje doza duze vremena.

Brusnica i uva su biljke iz iste porodice, te predpostavljam da caj listova brusnice ima isti efekat. Moji stavovi o preparatima od plodova brusnice i reklamnoj kampanji koja je brusnicu neopravdano stavila kao vodecu biljku protiv infekcija. 

Evo recepta za cajnu mjesavinu protiv blagih urinarnih infekcija i preventivu, koje ne sadrzi uvu. Za izrazito jake i ceste infekcije 

UROLOSKI CAJ BEZ UVE:

Moze se koristiti uz E-Kapi kao pomocno sredstvo.

list koprive /Urtica dioica/ 10g (pomaze smanjivanju upala)

kukuruzna svila /Zea maydis/ 10g (formir a zastitu oko sluznice)

kilavica /Herniaria glabra/ 10g (pomaze smanjivanju upala)

korijen zečijeg trna /Ononis radix/ 15g (ima antibakterijska svojastva i pomaze eliminaciji infekcije)

korijen peršuna /Petroselini radix/ 15g (ima antibakterijska svojastva i pomaze eliminaciji infekcije)

korijen sladića /Glycyrrhiza glabra/ 10g (obnavlja sluzokozu)

cvijet nevena /Calendula officinalis/ 35g (pomaze obnovi ostecene sluznice uretera)

pirevina 35 /Rhizoma graminis/ (izvanredan diuretik i cistac organizma)

Jednu supenu kasiku cajne mjesavine preliti sa 2 dcl kljucale vode. Ostaviti poklopljeno pola sata uz povremeno mijesanje

Procijediti i piti vise puta na dan uvijek svjeze pripremljen caj.

Ova cajna kombinacija ili caj od pirevine se preporucuje u kombinaciji sa E-Kapima  kao pomoc kod vrlo jakih infekcija urinarnog trakta.

Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---

Uva ili medvjeđe grožđe - Neprijatelj urinarnih infekcija


 Uva ili medvjeđe grožđe - Neprijatelj urinarnih infekcija


Medvjetka (lat. Arctosthylos uva-ursi) je tipična biljka evropskog sjevera, potvrđena u svojoj korisnosti kroz stare pisane dokumente naroda Islanda, Laponaca, Finaca...

Zanimljivo je da se u Americi upotrebljavala kao komponenta duvanske smjese i mnogo prije nego li je njezina ljekovitost primjećena.

Arbutin, djelotvorna supstanca medvjetke, otkriven je 1896.godine, ali ova je biljka bila poznata mnogo ranije.

Prirodni je antiseptik, antidijaroik, adstrigent, antimikrobik, antiinflamatorik, diuretik, dermetik, detoksikant, hipnotik, hemostatik, tonik.

Druga imena su mu medvjeđe grožđe, bubina boba, vučja jabuka, divlja maginja, jabučica, medvjedovo uho, medvjeđi grozdić, medvjedica, mečije grožđe, mlivnjak, mlivnjača, opernik, opirnik, planika, crvena planika.

Uva je dugovječan zimzelen, vrlo razgranat, nizak grmić, koji je po zemlji sasvim polegao. Cvjetovi su mu sitni, zvonasti, ružičasti ili bijeli i vise u malim grozdovima.

Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima, po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.

Tačnije, raste po planinskim visovima zajedno s medvjedima, a prijeti joj kao i njima iskorjenjivanje jer se neracionalno sakuplja čupanjem umjesto rezanjem grančica s listovima. List je, naime, sitan, a ni grančice koje bi trebalo uredno rezati nisu velike pa kvalitetno branje ide sporo.

Za lijek se beru listovi od maja do jula . List se bere u proljeće kad biljka cvjeta jer je tada najviše ljekovita (tada ima najviše arbutozida).

Kad se baci na gomilu, zvoni, što je znak da je dobro osušen. Listovi su neprijatnog, oporog i gorkog ukusa, ali bez mirisa.

Zbog visoke prirodne koncentracije trjeslovine (aktivna tvar u biljkama trpkog okusa) medvjetka se ne preporučuje i ne koristi povoljno osobama koje imaju problema sa želucem.

List se upotrebljava u obliku čaja za liječenje organa za mokrenje. Bakteriostatski učinak arbutin i metilarbutin postižu tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuju i dezinfikuju mokraću.

Kod nas ljekari često daju miješan čaj od jednakih dijelova medvjetke i sitnice. Uglavnom se koristi u čajnim mješavinama (sa listom breze, korijenom sladića i dr.) u kojima njeno učešće ne bi trebalo da bude veće od 10 odsto.

Pri izradi dekokta (čaja) potrebno je list zdrobiti i duže kuvati, jer kožasta i čvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina.

Inače, list bi trebalo u apoteci čuvati cio, jer se tako mnogo duže i bolje održi. Priprema se još i čaj protiv pijeska ili kamena u bubregu. Uvarak se u narodnoj medicini upotrebljavao kod šećerne bolesti i tuberkuloze.

Srodna vrsta medvjetki je brusnica (lat. Vaccininum vitis-idaea). Često rastu zajedno, tj. jedna pored druge, te je brusnica ujedno i idealna zamjena za medvjetku jer sadrži manje količine trjeslovine, tj. manje nadražuje želudac.

Premda povećano uzimanje tečnosti može katkad imati povoljan uticaj na infekcije, uzimanje prevelikih količina tokom terapije može smanjiti učinkovitost medvjetke.

To je stoga što dolazi do razrjeđivanja aktivnih tvari medvjetke u mokraći, pa njihova koncentracija pada ispod razine na kojoj one djeluju na bakterije.

Stoga se klonite savjeta koji vam propisuju uzimanje dvije litre čaja medvjetke na dan.

Čaj od listova medveđeg groždja ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proliv i šećernu bolest.

U narodnoj medicini se koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenca, mokrenja u krevet i hroničnih proliva.

Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti.

Medvjetka ne djeluje jednako na sve uzročnike upale mjehura. To znači da će dobro djelovati kod infekcija s Eschericia coli ili Proteus vrstama, ali bi je kod Enterococcus vrsta trebalo dopuniti terapijom s infuzom lista breze, a kod streptokoknih i stafilokoknih infekcija radije ćemo upotrijebiti dekokt korijena čička, a ne medvjetku.

Nuspojave i neželjena djelovanja

Kod konzumiranja čaja od medvjetke urin poprima crvenkastu boju, što kod čovjeka može izazvati strah, sumnju i raznorazne misli: krv u urinu.

Nepotrebno je paničiti, jer je to normalna pojava i dokazi da biljka djeluje i da su se svi njeni prirodni sastojci aktivirali, a ujedno još jedna potvrda da je dobro znati šta konzumiramo i šta možemo očekivati kao nuspojavu!

Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem medvjetke, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice.

Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice.

Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija, ali se smije koristiti samo ograničen vremenski period jer ima iritirajuće dejstvo na mukozne membrane zida materice i bešike. Trudnice se moraju prije uzimanja čaja posavjetovati s doktorom.

 Čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci, a oprezna primjena potrebna je i kod osoba s osjetljivom želudačnom sluznicom.

Infuz medvjetke uglavnom se smije kombinovati s antibioticima, no ipak se preporučuje da se uzima ili kao samostalna terapija ili tek nakon završetka terapije antibioticima.

Pripremanje čaja i djelovanje

Punu kašičicu isitnjenih listova preliti sa šoljom ključale vode, ostaviti otklopljeno 15 minuta. Piti tri puta dnevno.

Kod hladne pripreme, ostaviti da stoji od osam do 12 sati u hladnoj vodi i piti tri puta po jednu šolju dnevno.

Aktivni sastojcii medvjetke djeluju isključivo u mokraći koja je alkalna, čija je pH vrijednost iznad sedam! Stoga je bitno da se sa svakom dozom čaja uzima i pola čajne kašičice sode bikarbone. Alternativno, mogu se uzimati slični preparati koji alkalizuju (čine manje kiselim) mokraću, poput basenpulvera.

To znači da je zabranjeno uzimanje tvari koje zakiseljuju mokraću, a to su: svi gazirani slatki napitci, pogotovo ako sadrže fosfornu kiselinu (poput Coca-Cole, Fante, Pepsi Cole...), pretjerane količine sirćeta ili pretjerane količine agruma poput limuna.

Dijetetske mjere uključuju i smanjenje unosa slatkih namirnica (slatkiša, čokolade, kolača...), čijom razgradnjom nastaje veća količina kiselih tvari.


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber

NATURA KUTAK 

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446


Нема коментара:

Постави коментар