Danas se susam najviše gaji u Kini, Indiji i Sudanu, jer njegovo seme sadrži između 45 i 60 odsto kvalitetnog ulja koje se koristi za kuvanje, spremanje salata i proizvodnju margarina. Susam je visoka, jednogodišnja biljka sa mahunastim plodovima, a semenke su izuzetno nutricionistički bogate i beru se zrele, a zatim suše. Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma. Inače, semenke predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo.
Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice. Preporučuje se i za odstranjivanje crevnih parazita, čišćenja creva, kao i za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina...
Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti 50 grama ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom. Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, takođe, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

 Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) Istraživanja su pokazala da je susam delotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za varenje. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.
U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak treba pomešati seme susama i maka u istim količinama i u tu mešavinu dodati manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, kao i

kašiku šećera. Sve sastojke samleti u prah i pomešati, a kašičicu smese rastvoriti u čaši vina i polako piti.
LEKOVITE TINKTURE
* Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru
pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.
* Za lečenje hemoroida treba samleti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Sve zajedno mešati dok ne nastane pasta i dodati kašičicu putera. Sve dobro umutiti a zatim namazati na parče tosta i pojesti.
* Protiv opekotina - dve kašike susamovog semena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smesu treba prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.
Sezame otvori se! 
10 neverovatnih zdravstvenih prednosti ovog super-semena! 

Razlika između crnog i belog susama je u opni, beli je oljušten, crni je neoljušten. Neoljušten se koristi uglavnom u Aziji.
U posljednjih dvadeset godina, prikupilo se podosta naucnih informacija koje dokazuju terapeutska svojstva semena susama i njegovih komponenta. S obzirom na ova nova otkrića, čini se da bi susam trebao biti jednako zastupljen u ormariću za lekove, kao i u kuhinjskom ormariću.

10 dokumentovanih medicinskih svojstava Susama:

1.Dijabetes: istraživanje objavljeno 2011 . u Clinical Journal of Nutrition pokazalo je da susamovo ulje poboljšava učinkovitost oralnog dijabetičkog leka glibenklamida kod dijabetesa tip 2. Drugo istraživanje objavljeno 2006. u časopisu Journal of Medicinal Foods pokazuje da uvođenje ulja od susama kao jedinog jestivog ulja snižava krvni pritisak i glukozu kod hipertenzivnih dijabetičara. 

2.Visoki krvni pritisak: istraživanje objavljeno 2006. u Journal of Biological Yale Medicine je pokazalo da ulje od semenki susama ima blagotvoran učinak kod hipertenzivnih bolesnika bilo da su na diureticima ili beta-blokatorima. Zamena svih prehrambenih ulja sa susamovim uljem snižava sistolički i dijastolički krvni pritisak na normalu te uporedo s tim smanjuje lipidne peroksidacije i antioksidacijski status. Jedni od spojeva identifikovani kao odgovorni za antihipertenzivne učinke su peptidi koji deluju kao inhibitori angiotenzin I konvertirajućeg enzima. 

3.Gingivitis / Zubni kamenac: Ulje susama koristiti se za oralno zdravlje već hiljadama godina u tradicionalnoj indijskoj medicini (Ayurveda) u procesu poznatom kao “uljno povlačenje.” To uključuje ispiranje usne šupljine uljem od susama, te se time sprečava propadanje zuba, krvarenje desni, suva usta i grlo, a služi i za jačanje zuba, desni i vilice. Klinička istraživanja sada potvrđuju da se može uporediti s hemijskom vodom za usta (klorheksidin) za poboljšanje stanja gingivitisa induciranog plakom. Takođe je sposoban smanjiti mutacije streptokoka povezane s oralnim plakom. 

4.Nega dece / ulje za masažu: istraživanje objavljeno u Indian Journal of Medical Research u 2000. godini pokazalo je da masaža dece sa susamovim uljem poboljšava njihov rast, a i san nakon masaže, a u poredjenju sa kontrolnom grupom ulja kao što su mineralna ulja .

5.Multipla skleroza (MS): U modelu MS, takođe poznatom kao eksperimentalni autoimuni encefalomijelitis, susamovo ulje štiti od razvoja bolesti tako što smanjuje lučenje IFN-gama sekreta, ključnog faktora u pokretanju autoimune upale i povrede u nervnom sistemu. Takođe je istraživano za svoju potencijalno korisnu ulogu kod drugog neurodegenerativnog stanja, Huntingtonove bolesti. 

6.Oštećenja bubrega uzrokovana antibiotikom: ulje susama štiti od oštećenja bubrega izazvanih gentamicinom, smanjenjem oksidativnog oštećenja uzrokovanog antibiotikom 

7.Ateroskleroza: ulje susama sprečava nastanak aterosklerotskih lezija . Za antioksidativne i protuupalne lignane pronađene unutar susama, poznatije kao sesamol, je utvrđeno da su delimično odgovorni za njegova anti-aterogena svojstva. U stvari, sesamol posjeduje više od dvadesetak korisnih farmakoloških aktivnih svojstva, od kojih mnogi mogu doprineti poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

8.Depresija: za susamov lignin, sesamol, je dokazano da vrši antidepresivni učinak kod hroničnog stresa, posebno moduliranjem oksidacijsko – nitrosativnog stresa i upale. 

9.Oštećenja DNK usled zračenja: Sesamol je pokazao da štiti od oštećenja DNK nastalih usled gama zračenja, verovatno putem svojih antioksidativnih svojstava. Sposoban je smanjiti smrtnost zračenja kroz sprečavanje štete na crevima i slezeni. U poredjenju s drugim snažnim antioksidansima, za melatonin je utvrđeno da je 20 puta bolji kao čistač od slobodnih radikala.

10.Rak: Susam sadrži lignin topiv u masti s fitoestrogenskim svojstvima poznatijim kao sesamin, a koji je proučavan zbog sprečavanja širenja širokog spektra stanica raka, uključujući: leukemiju, višestruki mielom, rak debelog creva, karcinom prostate, rak dojke, rak pluća, rak gušterače.
Antitumorsko dejstvo sesamina je povezano s NF-kapaB signalizacijom.

Gde ima kalcijuma?
U biljnom svetu ga ima u obilju, i to najviše u orasima, uljaricama i mahunarkama. Kalcijumom je posebno bogat susam. U sto grama susama ima čak 783 miligrama kalcijuma, dok ga u kravljem mleku ima samo 120. U bademima 252, u lešniku 225, u spanaću 126 miligrama...

Ako je potrebno da se brzo nadoknade rezerve kalcijuma, preporučujemo mleveni susam, po kašičicu na dan.
Meso i mlečni proizvodi su manje dobar izvor kalcijuma - jer, iako ga ima dosta, slabije se resorbuje, a još slabije zadržava u organizmu.
Susam (Sesasum indicum) je hranljiva namirnica sa veoma širokom primenom.

Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava staranje. Takođe sadrži sezamolin i sezamin, lignane, koji služe snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a povećavaju nivo vitamina E, a sezamin pored toga štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pored svih ovih, susam ima brojna lekovita svojstva protiv  upala i bolova kod reumatidnog artritisa, ublažava grčeve kod astme, a prema istraživanjima je utvrđeno da sadrži fitosterol koji smanjuje količinu holesterola u krvi i smanjuje rizik od razvoja nekog oblika raka.
Što se tiče energetskog sadržaja  susama 100g iznosi oko 570kcal. Susam je odličan izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena. Kada govorimo o bogatstvu vitaminima, ni tu ne stoji loše, jer on je izvrstan izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

Susam se može koristiti u velikom broju slanih i slatkih jela.
Bonžita sa crnom čokoladom
Sastojci:
150g crne čokolade
50g putera
70g kristal šećera
9 kašika meda
100g susama (blago propržiti u suvoj posudi)
150g pečenog kiirikija (mleven)
1 kutija flipsa sa medom
Čokoladu, puter i med blago istopiti (ne sme da proključa). Kikiriki ispeći u rerni,  a susam u sudu propržiti da blago porumeni. Kikiriki samleti i dodati u istopljenu čokoladu, prethodno sklonjenu sa ringle, a zatim dodati i susam i flips. Sve to dobro promešati i izliti na nauljenu tacnu kad se malo prohladi. Pritisuti odozgo rukom da se što bolje slepi i staviti u frižider da se stegne.

Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa belim ili ružičastim cvetovima, a plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena. Semenke se beru dok su još zrele, a zatim se suše. One su vrlo nutricionistički bogate.
Smatra se da je susam biljaka poreklom iz Indije odakle se širilo prema zapadu gde je sad često prisutan u kuhinjama.