уторак, 16. децембар 2014.

Ricinusovo ulje


Ricinusovo uljeLekovite karakteristike ricinusovog ulja su mahom dobro poznata stvar ali je manje poznata cinjenica da su oblozi od ricinusovog ulja mozda najveca blagodet koju nam moze pruziti ova biljka.
Ipak, krecemo pricu od pocetka. Ricinusovo ulje dobija se od semena biljke ricinus communis, koja je svoje korene prvobitno pustila u Indiji. Razvitkom arheologije ustanovljeno je da se njeno ulje ucestalo upotrebljavalo u okviru tradicionalne indijske medicine, zatim u Kini, Egiptu, Grckoj... Ova biljka voli tropsku klimu ali se sasvim dobro oseca i na Mediteranu gde je danas siroko rasprostranjena.
Mnogi su culi za to da se ricinus svrstava u veoma otrovne biljke i ovaj podatak je i te kako tacan. Zrna ricinusa sadrze snazan glukoproteinski otrov ricin, koji je smrtonosan cak i kada se udise. Sada se postavlja pitanje: "Sta je tu lekovito?". Sirovi plodovi svakako ne. Lekovito je ricinusovo ulje nastalo iz plodova biljke, jer se procesom prerade otklanja otrov pa je u potpunosti bezbedno za svaku vrstu upotrebe, sto podrazumeva kako spoljasnju tako i oralnu. Rec "bezbedno" kod oralne upotrebe, odnosi se naravno na preporucene doze, kao i kod mnogih drugih prirodnih lekova.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Za jedinstvena lekovita svojstva ricinusovog ulja odgovorna jericinolna kiselina. Ona ima blago nadrazujuce dejstvo na kozu. Kao oblog prodire i kroz kozu, pa na taj nacin moze pomoci u lecenju unutrasnjih organa. Podstice cirkulaciju i imuni sistem. Naucna studija objavljena u casopisu Journal of Medicine Naturopathic jos 1997. godine pokazala je da svakodnevna primena obloga od ricinusovog ulja moze povecati proizvodnju T-limfocita koji su nosioci celijskog imuniteta, dakle vazna karika imunog sistema. Osim toga, ricinolna kiselina deluje protiv parazita, gljivica, bakterija i virusa.
Oblozi od ricinusovog ulja ublazavaju upale, podsticu izlucivanje toksicnih materija, ubrzavaju zarastanje tkiva. Primenjuju se za ciscenje jetre, lecenje zucne kese, mioma i cista na jajnicima. Zatim, za ublazavanje glavobolje, menstrualnih bolova, smirivanje otecenih limfnih cvorova. Primenjuju se jednostavno tako sto se uljem natopi vata, gaza ili pamucna tkanina, pa prisloni na stomak u predelu problematicnog organa. Preko obloga stavi se parce nepropustivog materijala a cela povrsina se dobro utopli. Upotrebljeni oblog nije potrebno bacati vec ga naredni put samo osveziti novom kolicinom ulja. Nakon nekog vremena oblog ce biti dovoljno zasicen da po nekoliko dana nece biti potrebno dodavanje nove kolicine ulja. Oblog treba drzati najmanje 30 minuta, najbolje je pre spavanja a tusiranje ostaviti za ujutru, da bi ulje koje je koza upila delovalo i tokom noci.
Sada da spomenemo i ona poznatija lekovita svojstva ricinusovog ulja. Ono je odlicno laksativno sredstvo (za lecenje zatvora pije se u vecernjim satima od pola do jedne kafene kasike, ali najduze 7 dana).
Korisno je za porodilje jer masaza grudi ricinusovim uljem podstice stvaranje mleka.
Masaza ricinusovim uljem ublazava simptome reumatizma, artritisa i gihta, kao i osecaj umora, psihicke iscrpljenosti, melanholije i depresije.
Daje odlicne rezultate u kozmetici. Izuzetno je korisno kao sredstvo za usporavanje starenja koze i nastanka bora jer podstice proizvodnju kolagena i elastina. Pored toga, hidrira i cisti kozu.
Podstice rast kose, trepavica i noktiju, a redovnom upotrebom otklanja perut.
Ricinusovo ulje otklanja i bradavice ako se najvise dva puta dnevno dobro utrljaju sa svega nekoliko kapi ulja. Proces se ponavlja dok se bradavica ne sasusi i otpadne.

Napomena: Ricinusovo ulje ne trebaju piti trudnice, osobe koje imaju upalu bubrega, bolove u zelucu ili bilo kakvu crevnu infekciju.

Нема коментара:

Постави коментар