понедељак, 25. новембар 2013.

Đumbir je jako lekovit

Neki ga vole, a neki baš i ne, ipak ne možemo poreći dobrobit koju đumbir ima za ljudski organizam. To je biljka koju uvek valja imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna lekovita svojstva. Đumbir je biljka tropskih krajeva, začinska biljka, koju opisujemo kao biljku koja dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, te ima kopljaste listove koji su kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roze boje. Aroma đumbirovog korena je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i jako osvežavajući.


Đumbir i u kuhinji i kao lek možemo koristiti kao svež koren ili kao sušeni supstrat u obliku praha. Prah od suvog korena može se kupiti u "NATURA KUTAK" prodavnici zdrave hrane u ulici Obilicev Venac 20, u Nišu, a svež koren đumbira imamo  u ponudi skoro svakodnevno. Međutim svež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni koren đumbira koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su službeno biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan.

Lekovita svojstva đumbira su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidant koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno delovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Нема коментара:

Постави коментар