субота, 30. новембар 2013.

Urma: slast sa palme

Urme ili datule imaju širok spektar zdravstvenih vrednosti. Mnogi ih čak smatraju najzdravijim voćem na zemlji.




Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20

Urme su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.Gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti s urmama.

Urme su odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa U 100grama urmi pronalazimo oko 0,90 gvožđa što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

Urme zaustavljaju proliv

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšat ćete crevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi u organizmu. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i naveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lenja creva. U SAD-u se urme tvornički pakuju u male boce kao lekovi i to se propisuju kao lek za zatvor. 100 grama urmi ( 10-21 urmi) sadrži 8,5grama vlakana.

Olakšavaju porođaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi 4 nedelje pre porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su pre porođaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mleka za bebu.
Urma je plod stabla datule, odnosno urmine palme (lat. Phoenix dactylifera). Urme su najpopularnije voće zemalja severne Afrike i bliskog istoka koji su i najveći uzgajivači na planeti. Drvo datule je čak zastupljeno i na nacionalnom grbu Saudijske Arabije. U arapskom beduinskom jelovniku, urme se jedu u kombinaciji sa kamiljim mlekom i to je njihova glavna hrana. Postoji mnogo vrsta palme datule, pa tako i urme, različitih boja od jarko crvenih do jarko žutih i one mogu biti mekane, srednje suve ili suve. Od vrste zavisi koliko urma sadrži glukoze, fruktoze i saharoze.
Datula odnosno urmina palma je sinonim za oazu, gde ova biljka takođe uspeva i pruža utočište putnicima kroz pustinju. Savremene plantaže datula nisu ostavljene na milost i nemilost prirodi, već se planski podižu i eksploatišu. Suve i meke urme se mogu jesti kao sveže (sa košticom) ili bez koštice umesto kojih je ubačen badem, orah, kandirano voće, marcipan, tahini ili krem sir. U Arapskom svetu postoji bezbroj upotreba za urme: od slatkiša, dodatka jelima, pudinga, dodatka hlebu, namaza, sirupa, sirćeta i bezalkoholnih pića. 

Urma je krcata šećerom

Nutritivno gledano, urme sadrže obilje nepohodnih hranjivih materija i odličan su izvor kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i fosfora. Ono što je takođe bitno je prisustvo minerala u tragovima: bora, bakra, selena i cinka. Uopšteno gledano, urma ima kalorijsku vrednost od 282 kcal / 100 g, što znači da je jedno od najkaloričnijih voćki. Urme su pune šećera, naime, od 100 grama, na ugljene hidrate otpada 75 g – šećeri su 63 g, dok su dijetna vlakna 8 g. Masti gotovo da i nema, a belančevina takođe, svega 2,5 g. Na vodu otpada oko 20 g. Od vitamina urme sadrže gotovo isključivo kompleks B vitamina. Glikemijski indeks urmi zavisi od vrste, pa tako Khalas ima 35.5, Barhi 49.7, Bomaan, 30.5.

U ovom zimskom periodu imamo veliki izbor uvoznog voća, pa svakodnevno u prodavnici NATURA KUTAK možete naći i suve urme. Ponekad volimo da se zasladimo njima, a sada znate i šta sadrže. Ako ste na dijeti, predlažem vam da urme preskočite, jer su krcate šećerima i energijom. Ostalima savetujem da ne preteruju, jer umerenost je vrlina.

Нема коментара:

Постави коментар