понедељак, 14. април 2014.

glutation je osnovni, najvažniji antioksidans, zaštitnik svih drugih antioksidanasa

Da li znate
Da su ovo reči Linusa Paulinga, dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade za medicinu:
"Moderna medicina je otkrila da optimalnom količinom nutrijenasa mogu biti prevenirane i lečene mnoge bolesti bez upotrebe skupih lekova i hirurgije."
Da su najčešće bolesti čoveka XXI veka
  • Kardiovaskularne
  • Maligne
  • Reumatske
  • Dijabetes tip II
  • Neuropsihijatrijske
Da su bolesti savremenog čoveka posledica
  • Načina života, ishrane, nedovoljne ili preterane fizičke aktivnosti, nedostatka pozitivnog životnog stava (40 – 50%)
  • Psihičkog stresa (15 – 20%)
  • Nasleđa (20 – 30%)
Da su nam danas neophodni dijetetski suplementi jer u savremenoj ishrani dominiraju
  • Rafinisane namirnice
  • Masnoće bogate holesterolom
  • Namirnice sa visokim sadržajem aditiva
  • Namirnice zagađene pesticidima
  • Namirnice nutritivno osiromašene industrijskom obradom
A da nedostaju nutritivno bogate namirnice
  • Voće
  • Povrće
  • Integralne žitarice
Da u našoj ishrani često nedostaju mikronutrijensi čak i ako se trudimo da koristimo nutritivno bogate namirnice zato što je
  • U zemljištu sadržaj mineralnih materija za 30% manji nego pre 30 godina (Zn, Se) zbog modernog načina obrade i upotrebe veštačkih đubriva (izveštaj SZO)
  • Povećana zagađenost vazduha, vode i zemljišta
  • sadržaj mikronutrijenasa u namirnicama smanjen usled načina prerade, transporta i skladištenja
  • uticaj aditiva na sadržaj i iskorišćenje mikronutrijenasa negativan
  • potreba za mikronutrijensima povećana kod konzumiranja alkohola i pušenja
  • izbor namirnica pogrešan
Da su zahtevi za kvalitet savremenog nutrijensa
  • Prirodno poreklo
  • Organski gajene sirovine sa ekološki nezagađenog zemljišta
  • Odsustvo konzervanasa i veštačkih aditiva
  • Bioiskoristljivost i sinergističko delovanje komponenti
  • Izbalansiran unos u organizam na način koji obezbeđuje stalno dejstvo
Da su antioksidansi molekuli sposobni da uspore ili spreče oksidaciju drugih molekula tako što sami bivaju oksidisani.
Da nedostatak ili nedovoljna količina antioksidanasa u organizmu rezultira oksidativnim stresom koji oštećuje ili ubija ćeliju.
Da su slobodni radikali nestabilni, hemijski veoma reaktivni atomi ili molekuli koji se u organizmu čoveka prirodno stvaraju u metaboličkim procesima.
Da slobodni radikali mogu, oksidišući biološki neophodne elemente ćelijskog sadržaja, da prouzrokuju gubitak funkcije i smrt ćelije.
Da savremena medicina u slobodnim radikalima prepoznaje moguće uzročnike mnogih degenerativnih promena i bolesti i preranog starenja organizma.
Da se snaga antioksidanasa može izmeriti.
Da se izmerena snaga antioksidansa izražava u jedinicama ORAC.
Da je ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) mera kapaciteta antioksodansa da neutralizuje slobodne radikale.
Da korišćenjem dijetetskih suplemenata standardizovanih na ORAC tačno znamo koliko smo antioksidantne aktivnosti obezbedili organizmu svakoga dana.
  • Da je cink oligoelement neophodan za zdravlje: za pravilan rast i razvoj, izgradnju i funkcionisanje imunog sistema, sintezu proteina, zarastanje i regeneraciju rana, očuvanje integriteta i vitalnosti kože, reproduktivnih organa i čula

  • Da je vitamin C antioksidans neophodan za odvijanje 300 metaboličkih procesa u organizmu, da doprinosi ublažavanju štetnih efekata zagađene okoline na organizam, umanjuje rizik od razvoja infektivnih i degenerativnih bolesti i jača imunitet

Da je glutation osnovni, najvažniji antioksidans, zaštitnik svih drugih antioksidanasa, koji se prirodno stvara u organizmu.
Da snaga njegovog dejstva potiče od sumporne SH grupe na koju se "lepe" različite štetne materije u organizmu uključujuči slobodne radikale, toksine i teške metale.
Da je glutation neophodan za očuvanje zdravlja jer je zadužen za detoksikaciju organizma, održanje imuniteta i sprečavanje razvoja upalnih bolesti.
Da od količine glutationa u organizmu zavisi opšte dobro stanje, aktivnost, kondicija, sprečavanje razvoja bolesti i procesa starenja.
Da sposobnost organizma da sam proizvodi visok nivo glutationa u ćelijama počinje da opada već od dvadesete godine života.
Da su ostali uzroci smanjene količine glutationa u organizmu
  • Neodgovarajuća ishrana
  • Toksini
  • Određeni lekovi
  • Stres
  • Trauma
  • Infekcije
  • Zračenje
  • Zagađenje životne sredine
Da se "pilulom" glutationa ne može nadoknaditi nedostatak u organizmu; tako unet glutation biva svaren u digestivnom traktu.
Da su namirnice i dijetetski suplementi na bazi povrća bogatog sulforafanom i drugim jedinjenjima sumpora: cvet i posebno klice brokole, kelj, prokelj, kupus, karfiol, crni i beli luk, uz stalnu umerenu fizičku aktivnost, jedan od osnovnih načina da se poveća stvaranje glutationa u oganizmu.
Pojačajte glutation, kliknite na moguće resenje.
I da ponovimo reči prof. Linusa Paulinga da bi ih uvek imali na umu:
"Moderna medicina je otkrila da optimalnom količinom nutrijenasa mogu biti prevenirane i lečene mnoge bolesti bez upotrebe skupih lekova i hirurgije."

http://www.antioksidansi.rs/index.html

Ovi proizvodi sinergistički snažno utiču na očuvanje:

  • imunog sistema
  • srca i krvnih sudova
  • vida
  • metabolizma šećera i drugih metaboličkih funkcija
  • urinarnog trakta
  • integriteta i zaštitne funkcije kože
  • opšte fizičke i mentalne kondicije
  • organizma od prevremenog starenja uzrokovanog degenerativnim promenama i hroničnim bolestima

Brokola

Cvet i posebno klice sadrže sulforafan i njegov prirodni prekursorsulforafanin, sulforafan glukozinolat (SGS), supstance koje jačaju antioksidantni odbrambeni sistem organizma. Bazirano na laboratorijskim ispitivanjima na životinjama, naučnici veruju da, za razliku od direktnih antioksidanasa koji hemijski reguju sa slobodnim radikalima, SGS deluje, u svim ćelijama organizma, kao katalizator i pojačivač aktivnosti ćelijskih enzima faze 2 (P2P). Ovi enzimi imaju širok spektar antioksidantnog delovanja protiv različitih tipova oksidanasa tokom dužeg vremenskog perioda, čak i pošto SGS bude izlučen iz organizma. Pored toga, SGS doprinosi povećanju nivoa glutationa, najzastupljenijeg ćelijskog prirodnog antioksidansa uključenog u najveći broj oksido-redukcionih reakcija u organizmu.

Kelj

Veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vitamina K, luteina, zeaksantina. Lutein i zeaksantin su antioksidanasi izuzetno važni za očuvanje vida i odlaganje pojave degenerativnih promena žute mrlje usled promena na krvnin sudovima mrežnjače uzrokovanih biološkim starenjem organizma.

Kao i brokola i druge Brassica vrste, sadrži sulforafan, supstancu koja podstiče i jača prirodne sposobnosti organizma za odbranu od slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne promene i trajna oštećenja građe i funkcije ćelija i tkiva.

Prokelj

Još jedan predstavnik familije Brassica, izuzetno bogat vitaminima A i C i folnom kiselinom.
Veruje se da, zahvaljujući sinigrinu, supstanci iz grupe glukozinolata, može znatno doprineti očuvanju zdravlja digestivnog trakta, posebno debelog creva. Sadrži igoitrin koje doprinosi očuvanju funkcije štitne žlezde.

Spanać

Biljka izuzetno bogata antioksidansima, posebno luteinom koji doprinosi očuvanju vida. Bogat je izvor vitamina C, E i K, folne kiseline, selena, cinka i drugih minerala. Posebno osetljiv čak i na kratkotrajnu termičku obradu.

Paradajz

Bogat izvor likopena, beta-karotena i antocijanina od kojih potiče boja ovog povrća. Sva tri pigmenta su izuzetno snažni antioksidansi koji štite od štetnog delovanja UV zračenja koje dovodi do oštećenja struktura kože i njenog prevremenog starenja i doprinose očuvanju zdravlja krvnih sudova i cirkulacije.
Likopen doprinosi aktivaciji ćelijskih enzima faze 2 i tako podstiče organizam na jačanje sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

Šargarepa

Karakteristična svetlo narandžasta boja šargarepe potiče od beta-karotena, pigmenta sa snažnim antioksidantnim delovanjem. Beta-karoten čuva ćelije i strukture kože i ublažava štetne efekte UV zračenja.

Luk

Hranljiva vrednost crnog luka potiče od kvercetina, flavonoidne supstance snažnog antioksidantnog i protivupalnog dejstva. Kvercetin ima mnoštvo pozitivnih efekata na očuvanje zdravlja čoveka, posebno na nivo holesterola u krvi, zdravlje srca i disajnih puteva. Studije in vitro ukazuju da kvercetinispoljava određen nivo antitumorskog delovanja. Posebna pažnja se pridaje ispitivanjima koja bi potvrdila pozitivan uticaj na ublažavanje tegoba kod bronhitisa i astme, alergijskih upala, poremećaja urinarnog trakta i prostate.
NUTRITIVNE VREDNOSTI POVRĆA
POVRĆEglukozinolatikvercetinantocijaninibeta karotenlikopenluteinzeaksantin
brokola+++++++
kelj+++++++++
prokelj+++++
spanać++++++
paradajz++++++
šargarepa+++
luk++++

Мајка свих Антиоксиданси


глутатхионе_бенефитс Ве су сви чули за антиоксиданата , али смо чули од мајке свих антиоксиданата ? Један да је тајна да се спречи рак , срчана обољења , старење, неуролошке проблеме и више ? Овај сингл антиоксиданс је студирао у великом дубином ипак већина нас о томе ништа не знају , а многи лекари немају појма како да се обрати епидемија њеног недостатка код људи .

Ми смо , наравно, говоримо о Глутатион ( изговара се " глоота - бутина - сопствени . " ) Ово јемоћан детокифиер и имуни бустер и од кључног је значаја за здрав живот . Иакотело чини да неке од сопственог глутатион , лош квалитет хране , загађење , токсичних окружења , стрес , инфекције и зрачење су сви оштећују ван тела глутатиона .

Шта је Глутатион ?
Глутатион јеједноставан молекул производи природно у телу све време . То јекомбинација три градивни блокови протеина или амино киселина - цистеин , глицин и глутамина .

Најбољи део је да је глутатиона садржи сумпор хемијске групе које раде у замку све лоше ствари као слободних радикала и токсина као што су жива и тешких метала у нашем телу онда их истјерати . Ово је посебно важно у нашем тренутном свету тешких метала бомбардовања .

Где можете добити Глутатион ?
Тело га чини , али то често није довољно у нашем окружењу напоран . Ево неких извора хране који садрже било глутатиона или њене прекурсоре да помогнетело производи више .

броколи
прокељ
купус
карфиол
Авокадо
брескве
лубеница
цимет
кардамом
Куркума ( Куркумин )
парадајз
грашак
бели лук
лук
црвене паприке
Приметити да су све здраве намирнице често не добију довољно ? Ово је још један велики проблем са нашим дијетама . Ми троше много смећа , месо , млечни и прерађене хране , предмете који су клинички доказано да су број један узрок болести срца и болести још увек смо их конзумирају у великим количинама . Кључ је да се ограничи и они једу много свеже , живахним намирница које обезбеђују хранљиве материје и не траже тело за обављање мега посао да свари .

Такође можете повећати своју вежбу као глутатион повећање производње када вежбате . Дисање и знојење такође су велики начина да се ослободи токсина у телу .

Глутатион Штити против хроничне болести
Шта чини глутатион тако важно и моћно је да рециклира антиоксиданте . Када ваше тело се бави слободним радикалима , она је у суштини им пролази из једног молекула у други . Они могу иду од витамина Ц до витамина Е да липонска киселина , а затим на глутатион где су охлади . Антиоксиданси су рециклирани у овом тренутку итело сада може да се регенерише други глутатион молекул да се вратим на њега поново .

Глутатион је од кључног значаја за помагање ваш имуни систем бори против хроничних болести као што делује као носилац токсина из вашег тела . Као летећег замку , токсини се држимо глутатиона и они се спроводе у жучи у столици и из тела . Глутатион је довољно снажан да је показано да помогне у лечењу АИДС-а у великој мери . Тело ће ступити у контакт са оксидансима и токсина ,више можемо бавити онимабоље наше тело ће бити у остајем јака , то је разлог зашто је тако важно глутатион .

9 Завршне Савети
Др Марко Тхиман је дао 9 савета да се повећа свој ниво глутатиона . Проверите их !

1 . Троше сумпора хране богате . Главни оне у исхрани су бели лук, црни лук и поврће Цруцифероус ( броколи, кељ , купус , цоллардс , карфиол , поточарка , итд) .

2. . Покушајте биоактивни протеин сурутке . Ово је велики извор цистеина и градивни блокови амино киселина за синтезу глутатиона . Као што знате , ја нисамвелики љубитељ млекаре , али ово је изузетак - са неколико упозорења . Протеин сурутке МОРА бити биолошки активна и направљен од не - денатурисаних протеина ( " денатурације " се односи на слома нормалне структуре протеина ) . Изаберите не- пастеризовано и не- индустријски производи млеко које не садржи пестициде , хормоне, антибиотике или . Иммуноцал јерецепт биоактивни не- денатурисани протеин сурутке који је чак наведена у лекара Деск Референце .

3. . Вежба повећава свој ниво глутатиона и тиме помаже повећа ваш имуни систем , унапреди и побољша сопствене детоксикацију антиоксидантну одбрану вашег тела . Почните полако и изградити до 30 минута на дан снажно аеробне вежбе попут ходања или трчања , или играју у разним спортовима . Тренинг снаге за 20 минута 3 пута недељно је такође корисно .

Човек би помислио да би било лако само да се глутатион као пилула , алитело вари протеине - тако да не би добили предности ако сте то урадили на овај начин . Међутим ,производња и рециклажа глутатиона у телу захтева много различитих хранљивих састојака и можете узети ово . Овде су главни додаци које треба предузети за повећање доследно глутатиона . Поред узимања мултивитамине и рибље уље , подржавајући своје нивое глутатиона са ових додатака јенајважнија ствар радим сваки дан за моју личну здравље .

4. . Н - ацетил - цистеин . Ово се користи годинама да помогну лечење астме и болести плућа и за лечење људи са јетре живот претећи из Тиленол предозирања . У ствари , ја први пут сазнао о томе у медицинској школи , док раде у хитној . Чак се даје да би се спречило оштећење бубрега од боја се користе током рендген студија .

5. . Алфа липоинска киселина . То јеу близини други да глутатиона у важности у нашим ћелијама и учествује у производњи енергије , контролу шећера у крви , мозга здравље и детоксикацију . Тело обично то чини , али с обзиром на све стресови смо под , ми смо често постају осиромашени .

6. . Метилација хранива ( фолата и витамина Б6 и Б12 ) . То су можданајкритичнији да задржи производњу глутатиона тело . Метилација ипроизводња и рециклажа глутатиона су две најважније функције биохемијске у вашем телу . Таке фолата ( посебно у активном облику од 5 метхилтетрахидрофолате ) , Б6 ( у активном облику П5П ) и Б12 ( у активног облика Метхилцобаламин ) .

7. . Селен . Овај важан минерал помаже телу рециклирају и производе више глутатиона .

8. .Породица антиоксиданата , укључујући витамине Ц и Е ( у облику мешовитих токоферол ) , раде заједно да рециклира глутатион .

9. . Милк Тхистле ( силимарин ) је већ дуго користи у болести јетре и помаже повећа ниво глутатиона .
.
.
.
We have all heard of antioxidants, but have we heard of the mother of all antioxidants? One that is the secret to prevent cancer, heart disease, aging, neurological issues and more? This single antioxidant has been studied in great depth yet most of us know nothing about it and  many doctors have no idea how to address the epidemic of its deficiency in humans.
We are of course talking about Glutathione (pronounced “gloota-thigh-own.”) This is a powerful detoxifier and immune booster and is crucial to a healthy life. Although the body does make some of its own Glutathione, poor food quality, pollution, toxic environments, stress, infections and radiation are all depleting out bodies glutathione.

What is Glutathione?

Glutathione is a simple molecule produced naturally in the body at all times. It’s a combination of three building blocks of protein or amino acids — cysteine, glycine and glutamine.
The best part of glutathione is that is contains sulfur chemical groups that work to trap all the bad things like free radicals and toxins such as mercury and heavy metals in our body then flush them out. This is especially important in our current world of heavy metal bombardment.

Where Can You Get Glutathione?

The body makes it, but it’s often not enough in our strenuous environment. Here are some food sources that either contain glutathione or its precursors to help the body produce more.
  • Broccoli
  • Brussels sprouts
  • Cabbage
  • Cauliflower
  • Avocados
  • Peaches
  • Watermelon
  • Cinnamon
  • Cardamom
  • Turmeric (Curcumin)
  • Tomatoes
  • Peas
  • Garlic
  • Onions
  • Red peppers
Notice they are all healthy foods we often don’t get enough of? This is another big issue with our diets. We consume a lot of junk, meat, dairy and processed foods, items that clinically have been proven to be the number one causes of heart disease and illness yet we consume  them in huge quantities. The key is to limit these and eat a lot of fresh, lively foods that provide nutrients and don’t ask the body to perform a mega job to digest.
You can also increase your exercise as glutathione production increases when you exercise. Breathing and sweating are also great ways to get rid of toxins in the body.

Glutathione Protects Against Chronic Illness

What makes glutathione so important and powerful is that it recycles antioxidants. When your body is dealing with free radicals, it is essentially passing them from one molecule to another. They might go from vitamin C to vitamin E to lipoic acid and then to glutathione where they are cooled off. Antioxidants are recycled at this point and the body can now regenerate another glutathione molecule to go back at it again.
Glutathione is crucial for helping your immune system fight chronic illness as it acts as the carrier of toxins out of your body. Like a fly trap, toxins stick to glutathione and they are carried to the bile into the stools and out of the body. Glutathione is also powerful enough that it has been shown to help in the treatment of AIDS greatly. The body is going to get in touch with oxidants and toxins, the more we can deal with those the better our body will be at staying strong, this is why glutathione is so important.

9 Final Tips

Dr. Mark Thyman has given 9 tips to increase your Glutathione levels. Check them out!
1. Consume sulfur-rich foods. The main ones in the diet are garlic, onions and the cruciferous vegetables (broccoli, kale, collards, cabbage, cauliflower, watercress, etc.).
2. Try bioactive whey protein. This is great source of cysteine and the amino acid building blocks for glutathione synthesis. As you know, I am not a big fan of dairy, but this is an exception — with a few warnings. The whey protein MUST be bioactive and made from non-denatured proteins (“denaturing” refers to the breakdown of the normal protein structure). Choose non-pasteurized and non-industrially produced milk that contains no pesticides, hormones, or antibiotics. Immunocal is a prescription bioactive non-denatured whey protein that is even listed in the Physician’s Desk Reference.
3. Exercise boosts your glutathione levels and thereby helps boost your immune system, improve detoxification and enhance your body’s own antioxidant defenses. Start slow and build up to 30 minutes a day of vigorous aerobic exercise like walking or jogging, or play various sports. Strength training for 20 minutes 3 times a week is also helpful.
One would think it would be easy just to take glutathione as a pill, but the body digests protein — so you wouldn’t get the benefits if you did it this way. However, the production and recycling of glutathione in the body requires many different nutrients and you CAN take these. Here are the main supplements that need to be taken consistently to boost glutathione. Besides taking a multivitamin and fish oil, supporting my glutathione levels with these supplements is the most important thing I do every day for my personal health.
4. N-acetyl-cysteine. This has been used for years to help treat asthma and lung disease and to treat people with life-threatening liver failure from Tylenol overdose. In fact, I first learned about it in medical school while working in the emergency room. It is even given to prevent kidney damage from dyes used during x-ray studies.
5. Alpha lipoic acid. This is a close second to glutathione in importance in our cells and is involved in energy production, blood sugar control, brain health and detoxification. The body usually makes it, but given all the stresses we are under, we often become depleted.
6. Methylation nutrients (folate and vitamins B6 and B12). These are perhaps the most critical to keep the body producing glutathione. Methylation and the production and recycling of glutathione are the two most important biochemical functions in your body. Take folate (especially in the active form of 5 methyltetrahydrofolate), B6 (in active form of P5P) and B12 (in the active form of methylcobalamin).
7. Selenium. This important mineral helps the body recycle and produce more glutathione.
8. A family of antioxidants including vitamins C and E (in the form of mixed tocopherols), work together to recycle glutathione.
9. Milk thistle (silymarin) has long been used in liver disease and helps boost glutathione levels.

Нема коментара:

Постави коментар