понедељак, 21. април 2014.

5 + 1 = 6 vrsta biljnih mleka

Врло је лако направити конопљино млеко. Не знате како, а баш бисте радо пробали? Читајте даље, чека вас једноставан и укусан рецепт!

Често нас питате како направити конопљино "млеко", биљни лагани напитак. Највише упита имамо од вегана, особа интолерантних на лактозу и особа које једноставно воле пробати нешто ново, другачије и здраво. Врло је једноставно израдити овај напитак. Да бисте га направили, требате семенке конопље, воду, со, блендер и густо цедило.
Користити ољуштене или неољуштене семенке ?, питаћете. Наша је препорука блендање љуштених семенки због бољег искоришћења. Управо зато што су тако деликатне и немају тврду љуску, боље ћете их самлети и мање ће комадића семенки остати на цедилу.
Основни је однос 1 шољица семенки: 4 шоље воде. Помешајте семенке и воду, умочите их током 4-6 сати (иако, неће бити баш никакав проблем оставити их током ноћи), истресите у чашу блендера и темељно измиксајте. Ако имате слабији блендер, оставите миксовање и неколико минута дуже. Шта темељитије измиксате семенке, боље ћете их искористити.Када миксовање заврши, приредите чисту теглу и у њу помоћу густог цедила исцедите напитак. Додајте прстохват соли да бисте истакли фини и нежни укус семенки. По жељи, можете додати и разне врсте сладова, какао у праху, цимет и слично, или користити га као базу за смутије. Овако направљен биљни напитак можете држати у фрижидеру до 7 дана. Будући да се ради о семенкама природно богатима масноћама, током складиштења у фрижидеру може доћи до издвајања масноћа. Ово је нормална појава, само их умешајте назад у напитак.
А што с остацима семенки са цедила? Ако вам ипак нешто остатака и остане, њима истрљајте лице, додајте их у бисквите и креме, у варива или сосове.

JEDNOSTAVNO A UKUSNO I PRE SVEGA ZDRAVO

Biljna mleka
Predstavljamo vam pet različitih recepata biljnih mleka koje možete vrlo jednostavno i lako pripremiti u vašoj kuhinji.

MLEKO OD BADEMA:

1 solja badema
4 solja hladne vode
1 kasika nerfinisanog ulja
1 kasika malteksa
U malo vode koja vri staviti badem na svega 10 sekundi. Izvaditi ih i ostaviti da stoje 2-3 minuta. Ocediti i skinuti im ljusku. Pomesati bademe sa preostalim sastojcima i samleti ih u blenderu 1-2 minuta. Mleku se može dodati malo cimeta ili samlevene vanile po zelji.

PIRINČANO MLEKO:

1 soljica integralnog pirinca
10 soljica vode
Staviti sastojke u lonac, poklopiti i kada prokljuca, smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati jos pola sata. Nakon kuvanja smesu ohladiti pa procediti kroz gazu. Mleko se moze zasladiti medom,malteksom.

KOKOSOVO MLEKO:

200gr kokosa ili kokosovog brasna
pola litre vode
1 kasicica meda
U vodu sipati kokosovo brasno i ostaviti ga da odstoji jedan sat. Smesu sipati u blender i izmiksati. Procediti kroz gazu i zasladiti medom.

MLEKO OD ORAHA:

4 solje vode
1 solja oraha
Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati, a onda dodati preostalu tecnost i obraditi u blenderu 2 minuta. Zasladiti po zelji.

MLEKO OD PŠENICE:

1 solja klica psenice
4 solje vode
pola solje suvog grozdja odstojalog u vodi
Samleti u blenderu psenicne klice sa vodom 2 minuta pa procediti kroz gustu cediljku. Vratiti u blender,dodati suvo grozdje pa izmiksati. Po ukusu zasladiti medom.

Нема коментара:

Постави коментар