четвртак, 22. јануар 2015.

10 биљаka и зачина са најмоћнијим здравственим предностима




Употреба биља и зачина је невероватно важно током историје.

Многи су их славили за своје лековита својства пре употребе кулинарске.

Модерна наука је сада показала да многи од њих носе заиста невероватне здравствене бенефиције.

Ево 10 од најздравијих у свету биља и зачина, у истраживањима.

1. Цимет снижава ниво шећера у крви и има моћан ефекат против шећерне болести
Цимет је популаран зачин, наћи у свим врстама рецептима и пецива.

Он садржи једињење под називом Цинамалдехид , који је одговоран за лековита својства цимета је .

Цимет има потентну антиоксидативну активност, помаже у борби против упала и показано је да смањује нивое холестерола и триглицерида у крви

Али где цимет стварно сија је у његовом ефекту на ниво шећера у крви.

Цимет може смањити ниво шећера у крви тако што ће успорити разградњу угљених хидрата у пробавном тракту и унапређење инсулин осетљивост

Студије су показале да цимет може смањити ниво глукозе у крви за 10-29% у дијабетичара, што је велика количина

Ефективна доза је типично 0.5-2 кашичице цимета дневно, или 1-6 грама.

Можете прочитати више о импресивним здравственим предностима цимета у овом чланку .

Закључак: Цимет има бројне здравствене користи, а посебно је ефикасна у снижавању нивоа шећера у крви.

2. жалфија може побољшати мождане функције и меморију
чај од листова жалфије
добио име од латинске речи Салвере, што значи "спасити."

Она је имала јаку репутацију својих лековитих својстава током средњег века, а чак је коришћена да би спречили кугу .

Тренутна истраживања показују да жалфија може да побољша функције мозга и меморију, посебно код особа са Алцхајмерове болести .

Алцхајмерова болест је праћена падом у нивоу ацетилхолина, хемијски курира у мозгу. Саге инхибира слом ацетилхолина

У 4 месеца студију 42 појединаца са благим до умереним Алцхајмерову болест, жалфије екстракт је показало да даје значајна побољшања у функцији мозга .

Друге студије су такође показале да жалфија може да побољша функцију меморије код здравих људи, и младе и старе .

Постоје обећавајући докази да жалфије екстракт може да побољша мозак и функцију меморије, посебно код особа са Алцхајмеровом болешћу.

3. Пеперминт може смањити Мучнину
Као што је случај са многим биљем, то је масна компонента која садржи агенсе одговорне за здравствене ефекте. Пеперминт има дугу историју употребе у народној медицини и ароматерапији.

Многе студије су показале да пеперминт уље може да побољша управљање бол у синдром иритабилног црева, или ИБС

Изгледа да опушта глатке мишиће у дебелом цреву, који ублажавају бол у цревима. Он такође помаже да се смањи абдоминално надимање , што је чест дигестивног симптом

Ту су и неке студије које показују да је пеперминт у ароматерапији може помоћи у борби против мучнине.

У студији која је обухватила 1.100 жена у области рада, пеперминт ароматерапија изазвао значајно смањење мучнине. Такође је показано да смањује мучнине након операције и Ц-сецтион деце

Закључак: природна уља у пеперминту ослобађају бола за оне са ИБС . Такође поседује потентне анти-мучнина ефекте када се користе у ароматерапији.

4. Куркума Садржи Куркумин, супстанцу са снажним антиинфламаторним дејствима

Куркума је зачин који даје карију жуту боју.

Она садржи неколико једињења са лековитим својствима, од којих је најважнији куркумин

Куркумин је изузетно моћан антиоксиданс , помажући да се боримо против оштећења оксидативног и јачамо сопствене антиоксиданс ензиме у телу .

То је важно, јер оксидативна оштећења су један од кључних механизама за старење и многих болести.

Куркумин је такође снажан антиинфламаторни лек, до тачке где је победио ефективност неких анти-инфламаторних лекова .

С обзиром да је дугорочно куркумин повезан са разним здравственим предностима.
Студије показују да може побољшати рад мозга, бори против Алцхајмерове болести, смањују ризик од срчаних обољења и рака, и може ослободити од артритиса.
Толико о многим невероватно здравственим предностима куркуме / куркумина .

Закључак: Истраживања су показала да куркумин, активни састојак у зачин куркума, има велике предности за многе аспекте здравља.

5. босиљак помаже у борби против инфекција и побољшава имунитет

Студије показују да босиљак може да инхибира раст низа бактерија, квасаца и плесни

Једна мала студија је такође показала да може да повећа функцију имуног система повећањем одређених имуне ћелије у крви.

босиљак је такође повезан са смањеним нивоима шећера у крви пре и после јела, као и лечење анксиозности и анксиозности везане за депресију .

Међутим, ове студије су прилично мале, а више истраживања је потребно пре него што могу бити формулисане препоруке.

Закључак: босиљак изгледа да побољшава функционисање имунитета и инхибира раст бактерија, гљивица и плесни.

6. кајен Пепер Садржи капсаицин, што смањује апетит и може имати анти-канцер ефекат
кајен паприка је врста чили паприке користи за припрему зачињених јела.

Из тог разлога, је уобичајен састојак многим комерцијалним суплементима за мршављење са активним састојком који се назива капсаицин , који смањује апетит и повећа сагоревање масти у многим студијама

Једна студија је показала да додавање 1 грам црвене чили паприке у оброк смањује апетит и повећава сагоревање масти код људи који нису редовно јели паприке .

Међутим, није било ефекта код људи који су навикли да једу љуто, указујући да толеранцију на ефекте можете изградити.

Добар лек за борбу против одређених облика рака, укључујући плућа, јетру и канцер простате .

Наравно, ови ефекти уочени против рака су далеко од доказаних тако да узмете све ово са великим зрном сумње .

Закључак: алева паприка је веома богата супстанцом која се зове капсаицин, који смањује апетит и јача сагоревање масти. Такође је показала потенцијал за борбу против рака.

7. Ђумбир Може третира мучнине и има антиинфламаторна својства
Свеж ђумбир
Ђумбир је зачин који се користи у неколико облика алтернативне медицине.

Студије су показале да доследно 1 грам или више од ђумбира може успешно лечити мучнину.

То укључује јутарње мучнине, хемотерапија и морске болести .

Ђумбир изгледа има јаке антиинфламаторна својства, па може да помогне са болом.

Једна студија у предметима у ризику за рак дебелог црева се да 2 грама ђумбира дневно смањио маркери за запаљења црева на исти начин као аспирин.

Друго истраживање је показало да мешавина ђумбира, цимета и сусамовог уља смањује бол и укоченост а то осећају они са остеоартритисом. Има сличну ефикасност као третмани са аспирин или ибупрофен али без нуспојава.

1 грам ђумбира изгледа да ефикасан третман многе врсте мучнине. Такође је анти-инфламаторни, и може да помогне смањити бол.

8. Пискавица Побољшава контролу шећера у крви

Пискавица се обично користи у Аиурведи, посебно за побољшање либида и мушкост.

Док су њени ефекти на нивое тестостерона и даље нејасни , Пискавица изгледа да има позитивне ефекте на ниво шећера у крви.

Садржи биљних протеина 4-хидрокси, која може побољшати функцију хормона инсулина .

Многе људске студије су показале да најмање 1 грам пискавице дневно може смањити ниво шећера у крви, нарочито у дијабетичара .

Фенуегрек Показано је да побољша функцију инсулина, што доводи до значајних смањења нивоа шећера у крви.

9. Рузмарин може помоћи у спречавању алергија и гушења
Рузмарин
Активни састојак у рузмарину се назива Розмаринска киселина .

Ова супстанца је показала да потисну алергијске реакције и назалне конгестије.

У студији са 29 појединцима, и 50 и 200 мг дозе Розмаринска киселина су показала да потисне симптоме алергије.

Број имуних ћелија у носном мукуса се смањило, са смањеном загушења.

Закључак: Розмаринска киселина има антиинфламаторна дејства које се појављују на сузбијању симптоме алергије и смањити назална загушења.

10. Бели лук се може борити против болести и унапређивању здравља срца

Кроз древне историје, главни употреба белог лука била по својим лековитим својствима.

Ми сада знамо да је већина тих ефеката по здравље су због једињење под називом алицин , који је такође одговорна за посебан мирис белог лука.

Бели лук суплементација је познат по борби против болести, укључујући против прехлада.

Ако сте често добити прехладу, онда додаје више бели лук у вашој исхрани може бити невероватно корисно.

Такође постоји уверљив доказ за позитивним последицама по здравље срца.

За оне са високим холестеролом, бели лук суплементација изгледа да смањи укупан и / или ЛДЛ холестерола за око 10-15%

Људска студије су такође наћи бели лук суплементације да проузрокује значајно смањење крвног притиска код особа са повишеним крвним притиском
У једној студији, то је био само као ефикасан као за снижавање крвног притиска лек

Нема коментара:

Постави коментар