субота, 14. март 2015.

Уља за негу коже - нова опсесија лепотом



Индустрија лепоте нас увек изненади новим састојцима и текстурама, а ове године саветују да своју кожу почастимо уљима, зашто су уља добра за нашу кожу те на који начин их треба користити.

Након коензима К10, колагена, а затим и разних врсти путера, напокон смо се окренули уљима у нези коже. Иако је њихова употреба у служби лепоте присутна откад и човек, у последње време истискују са сцене бројне друге, 'напредније' састојке и технологије. Данас су постала кључни део неге чак и најмасније коже, иако је то донедавно било незамисливо.  Кажу како је то због тренда окретања природи и прихватања најбољег што нам она нуди. Уља су велики повратак доживела захваљујући бројним масажама, али и тренду окретања природи
"Популаризације ароматерапије, аромамасажу и фитоароматерапије те последично покретањем тренда и све већом потражњом за природном козметиком, спознали смо невероватно корисне информације о делотворности биљних уља и маслаца у свакодневној нези, анти-агинг третманима, али и третманима различитих кожних обољења, како топикална применом, тако и оралном конзумацијом. Биљна уља и маслаци су првенствено намирнице и прехрамбене сировине, које су с временом постале важним делом козметичких производа, али и лек ".

Хладно пресована уља су најбоља

Биљна уља су, тврди, богата и витаминима Д, Е, К и А, али и витаминима Б групе. Нека биљна уља могу садржати и минерале попут бакра, магнезијума, калцијума, натријума, калијума, цинка и других. Предност природних уља је што их кожа брзо апсорбује, али и препознаје као добру храну.

Уљну мешавину можете направити сами или купити

"У козметичкој индустрији често се, уместо биљних уља и маслаца, користе потпуно безвредна рафинисана или минерална уља као ценовно прихватљивија сировина. Осим тога, минерална уља су великих молекула које кожа не може апсорбовати те остају на површини коже онемогућујући нормалну комуникацију између коже и околине односно ремети основне функције коже ".

Иако постоји велик број крема, гелова за туширање, серума и лосиона који садрже неко од уља кажу како је најбоље користити уља у сировом облику.

Уља је најбоље користити у сировом облику
"Та уља имају ознаку 'хладно цеђено', што значи да је уље из семенке добијено при температурама нижим од 50-60 ° Ц, чиме се гарантује да је биљно уље целовитог хемијског састава карактеристичног за биљну врсту те садржи све биолошки активне материје. Јако је важно да се приликом производње биљних уља поштују законитости технологије како би се сачувао комплетан хемијски састав биљног уља, јер једино такав има терапеутско деловање ", појаснила је додавши како рафинисана уља немају такву вредност те да пролазе поступак 'чишћења' како би дуго могла стајати на полицама. Изузетак су уље пиринча и семенки памука где се чишћењем уклањају токсични спојеви и штетни ензими, без да се делује на сами састав уља.

Које уље одабрати?

Велик избор уља, било у готовим препаратима или као сировина, лако може збунити особу која није толико упућена у њихова својства. Основа уља је да регулише лучење себума, ау случају мешовите и масне коже потребно га је смањити, док сува и зрела кожа вапе за више себума и стимулацијом колагена.

Сваки тип коже тражи другу врсту уља
"Мешовитом и масном типу коже лица најбоље одговарају уље лешника, семенки грожђа, јојобе, авокада. Суви тип коже може бити и врло осетљив па је потребно умирити надраженост коже у виду црвенила, пецкања, затегнутости, свраба и пуцања. Сухом и зрелом типу коже најбоље одговарају уља јојобе, плода дивље руже, аргана, макадамије, пиринча, коштица кајсије ".

Уља су прави хит и у нези косе. Иако су наше баке користиле орах или чичак, данас су много популарнији егзотични арган и макадамија. Осим њих, зависно о свом проблему можеш користити уље кокоса, јојобе, рицинуса, пшеничних клица, пиринча, уљане репице, а  кажу да их је потребно умасирати у косу 30 до 60 минута пре прања.

"Раст косе може се додатно стимулисати етеричним уљима попут рузмарина или кедра која побољшавају микроциркулацију власишта чиме фоликулу длаке обезбеђују додатни извор енергије, односно додатне прехрамбене материје и кисеоник потребне за регенерацију и раст здраве и снажне косе".

Кокосово уље бележи велики раст популарности
Купити или мешати?

Уље је данас саставни део већине козметичких производа, а однедавно су се појавиле и готове мешавине које се у потпуности базирају на уљима. Куповина, као и прављење сопствених мешавина, има предности и мана.

"Саветујем да ако мешају свој производ, уља бирају према сопственим потребама и да припазе на густину уља. Густа уља попут рицинусовог треба комбиновати са мање густим уљима. Мешавину се увек треба чувати у тамној стакленој бочици која се може добро затворити, а пре коришћења потребно их је промућкати. "

С друге стране, готове мешавине су обогаћене разним материјама биљног порекла која садрже липофилне биолошки активне материје које пружају одређени ефекат попут смањивања изражености бора на лицу, затим материје које побољшавају мазивост, апсорпцију, густину односно вискозитет те не остављају осећај масноће на лицу и телу, а саветује се за ноћну употребу.

Уља све чешће замењују креме
Тренд враћања природним начинима неге коже не јењава, али треба имати на уму како и природа може бити опасна. Оно што одговара једној особи, не мора нужно одговарати и другој, а алергијске реакције су једнако могуће у оба случаја. Зато пажљиво бирај уља која наносиш јер само тако ће твоја кожа заблистати.

Нема коментара:

Постави коментар