уторак, 17. март 2015.

pekar, lekar, apotekar - Tajne beskvasnog hleba

Tajne beskvasnog hleba:  saveti iskusnih domaćica

Ukoliko su do sada vaši pokušaji da napravite domaći beskvasni hleb nailazili na neuspeh, ovi saveti će vam svakako biti od velike koristi.

1. Proučite brašna koja koristite i najviše volite.

Morate da naučite kao se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji "normalnom" brašnu, ali ukoliko koristite samo ražano brašno korica će biti hrskavija. Speltino je najzgodnije brašno za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, pa je preporučljivo da se ti hlebovi duže peku (ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna). Hlebovi od ječmenog i ovsenog brašna mogu biti malo da gorči i trošniji. Zato je najbolje ova brašna mešati u manjoj količini.

2. Pre sečenja, sačekajte da se integralni hleb ohladi.

Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite. Dajte hlebu vremena da se ohladi i da izbaci "paru" iz sebe.

3. Kako da omekšate koricu?

Ako je korica pretvrda, hleb poprskajte vodom ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

Žitarice u najčistijem obliku: hleb bez brašna...

4. Gotov hleb uvek izvadite iz pleha.

Nikada nemojte ostavljati hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša.

5. Vodite računa kada dodajete prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji i imaju više rupica . Zato bi trebalo da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu.
Kako čuvati vlažan integralni hleb
... Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite nastavke za testo na mikseru. Smesa za naše hlebove je žitka - ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.

6. Ubrzajte proces fermentacije kiselom vodom.

Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu.

7. Kako da sprečite pucanje korice?

Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ako je potrebno, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Ako volite tvrđu i hrskaviju koricu, otkrijte hleb pred kraj pečenja.

8. Kako da proverite da li je hleb dobro pečen.

Hleb pecite u širim, a plićim tepsijama, posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini ili gnjecav. Hleb uvek probodite čačkalicom po sredini da proverite da li je pečen. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, hleb je gotov. Dužina pečenja zavisi od rerne, prosečno traje oko sat vremena.

9. Ne zaboravite so!

U smesu uvek dodajte so. Količinu soli smanjite u drugim jelima, jer bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica soli.


10. Kako da čuvate vlažne hlebove?

Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate u kriškama.

****************************************************************************

Beskvasni ječmeni hleb
 4 osobe  15 min
beskvasni ječmeni hleb

Pečenje beskvasnog hleba izgleda kao komlikacija, ali je zapravo veoma lako, kada uvežbate postupak. Dobra je stvar što čak i u slučaju da hleb ne naraste, one je ukusan, za razliku od neuspelog hleba od belog brašna. Ako nemate ječmeno brašno zamenite ga pšeničnim, kukuruznim, heljdinim, raženim…

Sastojci  4 osobe
2 šolje integralnog pšeničnog brašna
1 šolja integralnog ječmenog krupno mlevenog brašna
1 šolja izvorske vode ili flaširane vode
pola kašičice usitnjene nerafinisane morske soli

Priprema
1.
Razmitite 1 šolju brašna sa 1 šoljom mlake vode. Ostavite u keramičkoj posudi, poklopljeno tako da ima 2-3 mm prostora lufta, da bi ovo početno testo (starter) moglo da “diše”. Ako je toplo kao što je sad samo tako ostavite testo u nekom ormanu bez promaje, da stoji puna 24 časa, da dobro uskisne. Kada je malo hladnije, umotati testo u čaršav ili tanko ćebence. Za ovo vreme prirodne gljivice iz vazduha “prave gozbu” i hrane se ugljenim hidratima iz brašna, odnosno proizvode ugljendioksid od kojeg testo narasta. Posle 24 časa, gljivice će pojesti svu “hranu” i biće gladne. To je pravo vreme da umešate još brašna, pa će testo zbog gladnih gljivica lepo narasti.
2.
Dakle, u uskisli starter umešajte sada 1 šolju pšeničnog brašna i 1 šolju ječmenog brašna, kao i so. Umesite testo, snažno gnječeći oko 10 minuta.
3.
Ostavite testo poklopljeno i smešteno na isti način kao i starter, opet 24 časa. Nakon ovog vremena, testo će lepo narasti, rascvetati se…
4.
Za pečenje je važno da imate tešku metalnu ili keramičku posudu sa dobrim poklopcem. Zagrejte tu posudu i poklopac u rerni na 220 stepeni, pa preručite testo, poklopite i pecite 45 minuta na 220 stepeni, bez otklapanja. Otklopite posudu i pecite otklopljeno još oko 10 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар