петак, 2. октобар 2015.

Најздравије намирнице света: чили паприка




Популарне су захваљујући свом љутом укусу који је неизоставан део многих јела и умака.

Свој љути укус папричице дугују посебном састојку који се зове капсаицин.

Чим више капсаицина садржи, тим је паприка љућа.

У већим количинама капсаицин пече усне, језик и грло те тера на плач.

Велики љубитељи папрено љутих јела су Индијци, Вијетнамци, Мексиканци и Мађари.

Већина људи ипак воли умерено љути укус који побољшава укус хране и стимулише варење.

И није само то - чили пружа бројне добробити за здравље.


Зашто је чили здрав?

Капсаицин папричицама даје не само љутину, него и посебна лековита својства због којих их можемо сврстати међу најздравије намирнице света.

Љуте папричице:

1. Делују антиупално

захваљујући капсаицину, чили има противупална својства. Капсаицин снажно блокира супстанцију П, која је повезана са упалним процесима у организму. Редовни унос чилија може служити као одлична превенција артритиса

2. Спречавају бол

најновија истраживања потврђују да чили ефикасно смањује бол изазвану артритисом, псоријазом и дијабетичком неуропатијом.

3. Потичу здравље кардиоваскуларног система

показало се да љуте папричице смањују ниво холестерола и триглицерида и спречавају стварање крвних угрушака. Културе које широко примењују чили имају пуно мањи проценат срчаних болести, можданог удара и тромбозе.

4. побољшава варење

према аиурведи, љути укус стимулише апетит и побољшава варење. Храна која се добро вари даје телу неопходне нутријенте и енергију, док храна која се не вари добро, ствара токсине. Због тога, према аиурведи, добра пробава је кључна за наше здравље.

5. "Хране" наш имунитет

жаркоцрвена боја чили папричица сведочи о високом садржају бета-каротена, или про-витамина А. Само неколико кашичица чилија дневно даје телу екстра дозе витамина Ц и А које су битне у превенцији инфекција.

6. спречава рак простате

истраживања рака простате су показала да капсаицин делује као прави "убица" ћелија рака. Након четири недеље терапије капсаицином, код већине животиња заустављен је раст ћелија рака простате, а величина тумора је значајно смањена. За превенцију рака простате препоручује се узимати 400 мг капсаицина три пута недељно.

7. Потичу мршављење

љути укус који имају чили папричице, повећава термогенезу - стварање топлоте у организму. Процес термогенезе захтева потрошњу додатних калорија, што резултира губитком масних наслага.

8. Спречавају чир на желуцу

дуго се времена погрешно сматрало да унос љуте хране узрокује чиреве на желуцу. Данас је потврђено да љуте папричице не само да не узрокују чиреве, него их спречавају зато што убијају штетне бактерије и стимулишу стварање заштитних желудачних сокова.

9. Помажу код дијабетеса типа 2

редовни унос чилија може спречити дијабетес типа 2. Студија објављена у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, говори о томе да редовни унос чилија смањује потребу организма за лучењем инсулина којим се смањује ниво шећера у крви након оброка.



Какве врсте паприке користити

Љутина паприке зависи о њеној врсти. Међутим, чак у границама једне врсте љутина се може разликовати од папричице до папричице.

Љутина паприке се мери према посебној скали, при чему се користе СЦОВИЛЛ јединице:


слатка паприка = 0 јединица
пепперонцини = 100-500 јединица
пасилло = 1000-1500 јединица
роцотилло = 1500-2500 јединица
јалапено = 2500-5000 јединица
вак = 5.000-10.000 јединица
всеррано = 10.000-23.000 јединица
Кајенска паприка, табаско, гунтур чили - 30.000-50.000 јединица
црвена савина хабанера = 360.000-500.000 јединица
нага випер, инфинити чили - 855,000-1.500.000 јединица

Табасцо сос који је на високој цени, припрема се од црвене хабанере и има љутину 8000 јединица.

Генерално, чим је папричица (или сос) љућа, тим је боља јер више лековитог састојка - капсаицина - садржи.


Једноставан начин да љуту паприку додамо у Ваш мени

Врло једноставан начин да додате љути укус у Ваш свакодневни мени јест да уз јело користите свеже или укисељене љуте фефероне или готове умаке од чилија. Можете користити и чили у праху, посипајући њим јела.

У трговинама индијске хране можете пронаћи здрав и укусан индијски пицклес - љути ферментисани производ од лимете, манга, уља слачице, чилија и других зачина.

Можете додавати чили и током припреме јела - али припазите да не отерате од стола пријатеље или чланове породице!


Коју количину љуте паприке уносити?

Унос љуте паприке зависи о проценту капсаицина који она садржи - што се види по њеној љутини.

Иако је љута паприка јако лековита, немојте претерати. Као иу свему, у конзумирању љутог укуса потребна је златна средина. Ајурведа говори о томе да прекомерни унос љутог може имати негативне последице на здравље.

Обично, довољно је да унесете 1-2 кашичице љуте паприке дневно.



Јесте ли и пре знали о добробитима чилија? Можда Ваши пријатељи то још не знају. Поделите овај чланак са њима!

Нема коментара:

Постави коментар