субота, 21. новембар 2015.

Остеопороза (порозне кости)


Остеопороза (порозне кости) је болест смањења коштане масе, поремећај њене структуре и недовољне минерализације кости. Све ово резултира смањењем чврстоће и еластичности костију што доводи до могућих прелома. Често код првог прелома сазнамо да је прави узрок остеопороза.

Такође су познати тзв. компресивни преломи пршљенова. Најчешћи су код кукова и зглобова. Сви ови преломи узрокују јаку бол која траје веома дуго, губитак висине, погрбљеност, те на крају инвалидитет.

Најчешће остеопорозе су код жена (80%). После педесетих година када се знатно смањује женски хормон естроген који је задужен за апсорпцију калцијума у ​​кости. Овај исти хормон је и заштитник срца. Овај облик остеопорозе познат је као постменструална остеопороза. Постоји и сенилни облик остеопорозе који се јавља код оба пола након шездесетих година.

Узроци настанка остеопорозе

Нажалост симптоми остеопорозе су неприметни све до појаве првог прелома. Зато је потребно после педесетих контролисати густину костију код свога лекара.

Узроци настанка остеопорозе је недостатак калцијума у ​​костима или његова немогућа апсорпција (само 10% калцијума из хране се апсорбује). Животна доб је битна чињеница када је већа разградња коштаних ћелија од стварања нових. Жене после педестих, а мушкарци после шездесетих година требају додатно уносити калцијум у комбинацији са магнезијумом и витаминима Д3 и К2 у организам.

Битан фактор је физичка активност, јер ако не оптеретите кости неће доћи до довољног уноса калцијума у ​​исте (случај астронаута).

Пушење, кафа и алкохол делују негативно на кости као и недостатак боравка на сунцу (витамин Д3).

Хроничне болести, као што су дијабетес , анорексија, обољења штитне жлезде, реуматоидни артритис, Цусхингов синдром, подстичу остеопорозу.

Од лекова су најразорнији кортикостероиди, хормони штитне жлезде, антиепилептици, хепарин, седативи и дијуретици. Антибиотици су опасни јер разарају корисне бактерије цревне флоре па није могућа синтеза најважнијег витамина К2 који је кључан за уградњу калцијума у ​​кости.

Остеопороза

Најважнији минерали и витамини за здравље костију

Калцијум - је најзаступљенији минерал који костима даје чврстоћу и који гради архитектуру костију. 99% калцијума се налази у костима и зубима. 1% калцијума је ионизирани облик и налази се у серуму. Битан је за рад срчаног мишића, тонуса крвних судова и преноса нервних надражаја.

Магнезијум - је од посебне важности за искоришћавање калцијума и врло битан за здравље костију (остеопороза). Идеалан однос калцијума спрам магнезијума је 1: 2. Ако има мањка магнезијума, тада се јавља вишак калцијума који потиче окоштавање меких ткива, стварање жучних и бубрежних каменчића и петног трна. Често се јавља мањак магнезијума у ​​телу јер се појачано излучује, усљед стреса и великог уноса кафе и никотина.
Срчана обољења и атеросклероза се често јављају због мањка магнезијума (овапњење крвних судова).

Витамин Д3 - или сунчани витамин настаје у телу од кожних масноћа и сунчеве светлости. Основна функција витамина Д је регулација концентрације калцијума и фосфора у крви, те важна улога у изградњи здравих и јаких костију и зуба. Ако количина витамина Д3 није довољна, неможе се апсорбовати довољно калцијума без обзира на његову количину.

Витамин К2 - је заправо најважнији за здравље костију. Протеин остеокалцин који је пресудан за уградњу калцијума у ​​коштану структуру је настао уз помоћ витамина К2. Према светским најновијим истраживањима витамин К2 је можда важан као и калцијум за здравље костију и зуба.

Друга изузетно важна улога витамина К2 је уклањање комплетног вишка калцијума са места "где не сме бити", из крвних судова, окоштених зглобова и бубрежних каменчића. Сав тај калцијум се уграђује у кости. Ова особина је животно битна за чисте и здраве жиле, те смањење настанка плакова (крвни угрушци), те знатно смањење настанка крвног и можданог инфаркта.
Уз пружање снаге, дају равнотежу и подршку за ваше тело, здраве кости подржавају бољи положај и могу учинити да изгледате и осећате се млађе.

 Чак и мали пад може сломити кост, што доводи до бола и губитка самосталности.
 Ваш исхрана, узимање воде, физичка активност, ниво стреса и укупно здравље имају огроман утицај на ваше кости.

Да би се осигурало доживотно здравље костију, морате да заштитите своје кости од ране младости.

Ово су савети за јаке и здраве кости

повећати унос калцијума

Калцијум помаже формира и одржава здраве, јаке кости. Низак ниво калцијума доприноси ниској густини костију и почетком губитка коштане масе. Правилан ниво калцијума може спречити остеопорозу и друге проблеме повезане са костима.

Људи доби између 19 и 50 треба да конзумирају 1.000 мг калцијума дневно.

Лиснато зелено поврће као што су броколи, кељ, сенф зеље, прокељ, блитва и други су најбољи извори калцијума.
 Тофу, леблебије и други орашасти производи имају довољно калцијума и магнезијума потребних за изградњу костију.
И млечни производи као што су сир, млеко и домаћи кефир су богати калцијумом.
Будите свесни да здрава исхрана и животне навике могу утицати колико калцијума ваше тело апсорбује и одржава у својим костима. Они су објашњени у наставку детаљније.

2. Уживајте у рано јутарњем сунцу

Изложите руке и лице на јутарњем сунцу око 10 до 15 минута дневно да помогнете вашем телу природно производити довољно витамина Д потребно за јаке и здраве кости. Можете јести намирнице богате витамином Д, као што су млеко, житарице, сок од поморанџе, сардине, жуманца и туњевину.

Осим тога, тело треба витамин Д  да апсорбује калцијум.

Према студији објављеној 2004. године у American Journal of Clinical Nutrition недостатак витамина Д узрокује коштане болести остеомалација,  погоршава остеопорозу код одраслих, и изазива рахитис код деце.

Поред тога, 2011 студија објављена у  Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism  указује на последице недостатка витамина Д, као што су секундарног хиперпаратиреоидизма и губитка коштане масе, што доводи до остеопорозе и прелома.

3. избегните вишак соли

За Со је познато да изазива претерано излучивање калцијума преко бубрега, што заузврат чини кости слабијима.

Из 2013 Студија ендокриног друштва наводи да унос соли високо повећава ризик код жена од прелома кости после менопаузе, без обзира на коштану густину. У ранијој студији објављеној 2008. године у часопису Кости и минералне истраживања, научници су закључили да со изазива значајне промене у равнотежи калцијума у костима, нарочито када се конзумира са ниским уносом калцијума.

Стручњаци предлажу ограничење за дневни унос соли на мање од 1.500 мг. Уместо коришћења соли  у својој исхрани, користите укусне биљке и зачине као и хималајску , целерову калијумову со. Поред тога, избегавајте обрађене намирнице које су често веома слане.

4. odvikavanje od pušenja

Пушење цигарета може довести до разних здравствених проблема, укључују проблеме са костима. То спречава тело да ефикасно апсорбује калцијум, чиме се смањује коштана маса.

Амерички Национални институт за здравље показује да пушачи са истом густином коштане масе имају већи ризик од прелома него код непушача, а ризик тежи ка повећању са бројем година и бројем цигарета које особа пуши.

Надаље, жене пушачи имају тенденцију да доживе менопаузу у ранијем добу, што доводи до повећаног губитка коштане масе.

А 2013 Студија објављена у часопису удружења ортопедских хирурга наводи да је пушење  повезано са више компликација око прелома костију. Друга студија објављена у Боне & Јоинт Ресеарцх исте године закључује да пушење има негативан утицај на зарастање костију, у смислу одложеног зарастања и више компликација.

5. Реци НЕ газираним напитцима

Ако сте зависник од газираних напитака, имајте на уму да ко пије газирани сок  може да изазове смањење минералне густине костију и повећа ризик од прелома за 50 %.

Када пијете превише слатких газираних напитака, то доводи до повећања нивоа фосфата у крви. Ово заузврат исцрпљује калцијум из костију и повећава излучивање калцијума у урину. Чак спречава правилно апсорпцију калцијума.

А 2006 Студија објављена у часопису Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион напомиње да  кофеин и фосфорне киселине у газираним напитцима могу нашкодити костима.

Када је то могуће, заменити газирана пића и сокове са домаћим кефиром или калцијумом-обогаћеним соковима за јаче кости.

6. Пијте умерено

Да бисте уживали у добром здрављу и одржавали јаке кости, избегните да пијете више од једног пића дневно ако сте жена, и не више од два дневно ако сте мушкарац. Хронични унос алкохола доприноси смањењу коштане масе, спречава правилно формирање костију, повећава  ризик од прелома и одлаже зарастање прелома. Како год пре и после прослава увек попијте 2-3 грама активног угља који можете купити у продавници здраве хране Натура кутак у Нишу.

А 2012 Студија објављена у Менопаусе јоурнал наводи да апстиненција од алкохола повећава   коштану густину, док је наставак уноса алкохола смањује.

Дуги низ година лекари су неумерено прописивали женама лекове против остеопорозе.

Алтернативне лекаре, који су препоручивали природне начине лечења ове болести, сматрали су лудацима.

Али данас многи научници у потпуности се слажу са алтернативним лекарима.

Упозоравају на неефикасност и штетност конвенционалних лекова за лечење остеопорозе.

За лечење ове болести сада препоручују здраву исхрану, вежбе и унос додатних витамина и минерала.



Штетност лекова против остеопорозе

Научници упозоравају да конвенционални лекови за лечење остеопорозе нису само скупи, него и имају опасне нуспојаве.

Иронично, нуспојаве укључују повећани ризик од фрактуре кука и некрозу (одумирање кости) вилице.

"Бисфосфонати, на пример, поремећују нормалну структуру кости. Бисфосфонати блокирају остеокласте - станице, које разграђују старе кости и праве место за стварање нових костију.

Као резултат тога, нове кости се граде поврх старих, уместо тога да се разгради и замени стара кост.

Да, с тиме се повећава густина костију, али њихова структура постаје неприродна. Здравље таквих костију је упитно "- каже Карен Цхапман, професорица нутриционизма на Универзитету у Илиноису, ауторка недавног истраживања, објављеног у часопису" Нутриентс ".

Осим тога, недавна истраживања су показала да бисфосфонати узрокују опасну срчану аритмију, која може бити смртоносна.

"Тестови за мерење густине костију, на жалост, су далеко од прецизности. Они мере само густину, али не и квалитет костију. Иако тестови показују да је све у реду, свеједно постоји ризик од фрактуре - и обрнуто".



Здрава исхрана уместо лекова

"За већину људи употреба конвенционалних лекова требала би бити задњи избор" - кажу научници.

Након 10 година истраживања дошли су до закључка да унос калцијума и витамина Д у организму одрасле особе повећава густину и квалитет костију, што драстично смањује ризик оф фрактуре кука. (О чему алтернативна медицина говори већ годинама.)

На квалитет костију такође повољно делују магнезијум, калијум и лизин.

Зато се код остеопорозе препоручује узимање намирница које садрже велике количине ових нутријената. Исти резултат можете постићи и уносом додатака исхрани.

Довољне количине витамина Д можете добити редовним сунчањем.



Нутријенти за изградњу костију

Калцијум изграђује кости
млечни производи, сусам, алге, кељ, бадем, пасуљ, амарант, броколи

Лизин побољшава апсорпцију калцијума, спречава његов губитак из организма, подстиче изградњу коштаног ткива
соја, пасуљ, млеко, сир, леблебије, амарант, сочиво

Витамин Д одговоран је за апсорпцију калцијума редовно сунчање
Магнезијум побољшава апсорпцију калцијума, изграђује кости
зелено лиснато поврће, пасуљ, интегралне житарице, орашасто воће и семенке




Вежбе

Попут мишићне масе, ако не вежбамо редовно наша коштана маса се с временом смањује.

Зато су редовне спортске активности врло битне за превенцију остеопорозе.

Током вежбања не раде само мишићи, него и кости. Као одговор на вежбу, кости се почињу поново формирати.

За превенцију и лечење остеопорозе можете користити различите вежбе, али дизање тегова се показало посебно ефикасним за формирање снажних костију.

Ако сте старија особа и мало се крећете, започните са редовним ходањем, тако да се вратите у добру кондицију. Млађи и снажнији људи могу одмах започети са вежбама снаге.



Сирова храна

Сирова храна је лековита и показала се ефикасном против многих болести. Није изненађујуће да сирова храна помаже и код остеопорозе.
"Жива храна најбоље храни наше ћелије, а не мртва храна пуна адитива, пестицида, хормона и осталих хемикалија које се користе у конвенционалном узгоју" једите искључиво сирову, еколошки узгајену храну.

Својим најјачим оружјем против остеопорозе  сматрамо сиров кељ, јер он садржи огромне количине најквалитетнијег калцијума, који се лако уграђује у кости.

Са сировом храном решите се не само остеопорозе, него алергије и масних наслага, а побољшајте и крвну слику.



Неколико рецепата за сирови доручак са кељом



Чоколадни фрапе са кељом



  1 велика банана
    неколико листова свежег кеља
    2 урме, без коштица
    1 чаша сувих боровница
    1 кашика органског какаоа у праху
    5 коцкица леда
    1 1/2 чаше воде


Тропски фрапе са кељом

    1 велика банана
    1/4 авокада
    150 г свежег кеља
    3/4 шољице ананаса
    3/4 шољице манга
    1 кашика млека кокоса (опционо)
    1 кашика агава сирупа
    1 1/2 чаше воде


Кељ са боровницама и јагодама

    1 велика банана
    1 чаша боровница
    1/2 чаше јагода
    150 г кеља
    1 1/2 чаше воде
Припрема
опционо додајте домаћи кефир по укусу
Све састојке ставите у блендер и мељите 1-2 минуте док не добијете глатку смесу. Сок попијте одмах, у малим гутљајима. Ова количина сока је довољна за 1 оброк за једну особу.

Нема коментара:

Постави коментар