уторак, 24. новембар 2015.

Две биљке које лече готово све женске болести


Савремене методе лечења женских бољки попут упала мокраћног канала и разних гинеколошких сметњи подразумевају различите фармацеутске препарате. Ипак, данас многи зазиру од таквих препарата и то често с разлогом.

Медицински препарати неретко имају пропратне нуспојаве које опет вуку у зачарани круг болести. Један пример томе је релативно честа појава када препарати против гљивица као нуспојаву произведу баш опет гљивице.

Све више жена стога помоћ за женске бољке тражи у народној медицини и лековитом биљу којим су се лечили наши преци.

Две биљке које ћемо поменути као најбоље пријатеље женама су вирак и хајдучку траву. Обадве споменуте биљке имају јако антибактеријско и противупално деловање.

Вирак је најбољи природни регулатор женских хормона. Ова лековита биљка уравнотежује менструални циклус и уопште јача материцу па је стога најбољи савезник против неплодности као и најбоља помоћ након тешких порођаја. Вирак успешно помаже код полицистичних јајника, миома, циста те ублажава симптоме менопаузе, предменструалног синдрома (ПМС-а) те ублажава болне менструације. Ова биљка се у народу називала и женски плашт што имплицира да је она најбоља биљка за женско здравље.

Столисник је још једна лековита биљка. У народу је позната и као хајдучка травица, а реч је о универзалном природном леку за регенерацију организма. Народне предају кажу да су га и хајдуци увек носили са собом. Уз противупално деловање хајдучку траву делује и као чистач организма односно подстиче излучивање штетних материја из тела па је стога пожељан у лечењу честих упала мокраћног канала код жена. Столисник позитивно утиче и на пробаву и циркулацију те ублажава менструалне грчеве и регулише нередовне менструације.

Комбинација ових двају биљака савршена је за одржавање женског интимног здравља. Вирак јача женске репродуктивне органе, а хајдучку траву подстиче излучивање штетних материја. Ове биљке обично се конзумирају у облику чаја, заједно или одвојено. Обично се препоручује пити чај од вирка или хајдучке траве барем пар пута месечно, увек свеже припремљен. Чајеве можете набавити у продавници здраве хране и биљној апотеци Натура кутак у Нишу.

За превенцију и одржавање здравља направите чај од 1 кашичице вирка и једне кашичице хајдучке траве. Прелијте мешавину са 2 дцл кључале воде и пустите да одстоји поклопљено 10-ак минута. Пијте чај кад год се сетите, а ако лечите бољке онда га пијте сваки дан барем по две шоље.

Током менструације и за ублажавање менструалних болова припремите чај од 2 кашичице вирка. Прелијте вирак са 2 дцл кључале воде и пустите да одстоји 15 минута. Попити 2-3 шољице дневно током прва два-три дана менструације. Ако вирак пијете са циљем дугорочног јачања материце пити по једну шољу чаја свакодневно.

За прочишћавање организма чај направите по следећим упутствима: 1 кашичицу хајдучке траве прелити са 2 дцл кључале воде и оставити да одстоји 7 минута. Пити кад год се сетите или ако имате одређених сметњи пити чај током недељу дана сваки дан по две шоље (са столисником ваља бити опрезнији с количином).

Нема коментара:

Постави коментар