недеља, 7. фебруар 2016.

Клека да живиш до века (juniperus communis) + тајни рецепти



Представљамо вам проверили лек против многих врста бактерија ...

састојци:
100 гр.црне бобице клеке или (бобице)
100 гр.меда из продавнице Натура кутак
100 гр.кокосовог уља
Припрема:

Клеку гринд на машини за орахе, све сјединити и узимати свако јутро једну кашичицу на празан стомак.


Лековита природа: Етарско уље клеке олакшава искашљавање, користи се и за инхалацију дисајних органа, највише га има у биљкама из Делиблатске пешчаре
Захваљујући изузетним лековитим својствима, клека (јуниперус цоммунис) заузима посебно место у народној медицини.

Позната је и по томе што се додајте у ракију Клековачу

У зависности од станишта може да буде патуљастог раста или висока неколико метара. Расте на каменитим и крашким теренима, распрострањена је од Арктика па до тропске Африке.
Сви делови ове биљке су лековити, а посебно ароматични плодови горко-сладуњавог укуса који се сакупљају од јесени до зиме, а суше се на ветровитом месту у танком слоју, уз често превртање лопатицом. На исти начин суше се иглице и врхови гранчица, али се претходно ситно исецкају.
Клека је изврстан диуретик, препоручује се и против кашља, астме, стомачних болести, знојења, чак и гонореје. С обзиром на то да поседује антибактеријска својства, користи се за лечење инфективних болести плућа. Као диуретик регулише рад бубрега и поспешује избацивање урина, помаже органима за варење, а користи се и за лечење упалних процеса желуца и црева. За главобољу се препоручују издробљени плодови у виду облоге, који се превију на чело.
Од клековаче се праве облоге код прехладе и реуматизма. Етарско уље клеке посебно је цењено, јер у малим дозама олакшава искашљавање. Користи се и за инхалацију дисајних органа. Дубоко продире у кожу, а помаже реуматичним зглобовима. Највеће количине етарског уља на нашим просторима садржи клека из Делиблатске пешчаре.


Плод садржи смолу, танин, восак, органске киселине и њихове соли, као и бројне минерале, посебно калцијум, калијум, манган, сумпор. У 100 грама младих изданака клеке налази се чак 97 милиграма витамина Ц.
Ипак, клеку би требало користити обазриво, јер претерана употреба може да доведе до оштећења бубрега. Иначе, особама са осетљивим бубрезима не препоручује се чај и препарати од ове биљке због терпентина, који може да изазове надражај и упалу овог органа. Не препоручује се ни трудницама јер може да доведе до контракција материце.

ЧАЈ И Сируп

Чај се припрема тако што се кашичица добро згњечених плодова прелије са 2 дл вреле воде, а посуда се покрије на 5 до 10 минута. Затим се процеди и пију се највише две шоље дневно. Чај се по жељи заслађује медом или шећером. Ако се пије против дијабетеса или обољења желуца и црева, не треба га заслађивати.

Сируп за побољшање апетита прави се тако што се 500 г клекиња кратко прокува у три литре воде. Затим се згњече и поново прокувају уз додавање воде по потреби. Добијена смеса се процеди кроз сито и остави да се охлади. Да би се добио сируп, потребно је да се дода мед, а након тога се сипа у тегле и добро затвори. За побољшање апетита, деци се даје кашичица сирупа три пута дневно, а одраслима две.

Бобице клеке олакшавају мокрење, делују против назеба, кашља, астме, знојења. Сви делови биљке, од иглица до плода, лековити су, плодови се сакупљају током јесени.

Обична клека или боровица (јуниперус цоммунис) је изузетно цењена биљка у народној медицини. У зависности од станишта, може да буде патуљаста, али и да достигне висину од неколико метара. Листови су јој игличасти, у почетку светлозелене боје а касније тамнији, са плаво-белом линијом по средини горње стране. Биљка расте и на каменитим и крашким теренима. Сви делови ослобађају карактеристичан мирис, а и дрво, и иглице при сагоревању имају мирис балзама. Укус бобица је горко-слаткаст.

Сви делови обичне клеке су изузетно лековити, а посебно плодови. Сакупљају се од јесени до зиме. Брање је споро ако се бере руком, зато се препоручује да се под дрво стави простирка а клекиње пажљиво стресу мотком. Суше се на проветреном месту, разастрте у танком слоју, уз чешће превртање дрвеном лопатом. На исти начин се припремају и осушене иглице и врхови гранчица, али се претходно ситно исецкају. На крају сушења треба одстранити све нечистоће (иглице, гранчице и сл.) И зелене плодове. Чувати на сувом месту.

Клека се већ дуго користи у народној медицини као диуретик, против назеба, кашља, водене болести, гонореје, астме, за стомак, знојење и сл. Примењује се и за спољну употребу у облику спиритуса (Спиритус Јунипери), или у јакој ракији за облоге и трљање против назеба, реуматизма и сличних болести.

Од бројних лековитих састојака важно је етарско уље које, у малим дозама, олакшава искашљавање. Користи се за инхалацију оболелих органа за дисање и као средство за дражење коже. Етерско уље продире дубоко у кожу, те се користи у лечењу реуматских обољења, нарочито на зглобовима.

Клека има бактерицидно дејство, па се користи и за лечење инфективних болести плућа. Такође регулише и:

рад бубрега и поспешује измокравање,
органе за варење,
користи се и за лечење запаљенских процеса желуца и црева,
уварак од иглица и младих грана отклања оток ногу и побољшава циркулацију.

НАПОМЕНА: Клеку треба користити обазриво, јер претерана употреба може да доведе до оштећења бубрега, особе са осетљивим бубрезима не смеју да пију чај нити друге препарате од клеке.

РЕЦЕПТИ:

Чај - диуретик

Мешавина 1: измешати по 25 г клекиња, корена од зечјег трна, шипурка и ситнице.

Мешавина 2: измешати по 25 г клекиња и першуновог плода и по 10 г петељки од вишања, зове и плода од аниса, морача и кима.

Мешавина 3: измешати по 25 г клекиња, раставића, зубаца и идјирота.

Кашику једне од понуђених мешавина попарити са 200 мл кључале воде, оставити да одстоји два сата и попити у 3 дозе пре јела.

protiv грчева

Измешати једнаке количине клеке, пелина, хајдучке траве и цвета камилице. 2-3 кашичице мешавине прелити са 2-3 шољице кључале воде, оставити поклопљено 5-10 минута, а затим процедити и пити незаслађено.

protiv главобоље

Добро издробити плодове клеке и превити на чело.

За јачање апетита и боље варење

Припремити компот од плодова клеке уз додатак шећера. Плодове треба појести, а течност попити. Понављати онолико дуго док се апетит не поправи.

Против шећерне болести

Измешати по 10 г плодова клеке, вирка, ланеног семена, ждраљевине и листа боровнице. Три кашике мешавине прелити са 500 мл хладне воде, оставити да преноћи. Сутрадан кувати 5 минута (толико треба да кључа), прохладити, процедити и пити пре сваког оброка по 1 чашу (незаслађено).

Чај од плода

* Кашичицу добро згњечених плодова попарити са 200 мл вреле воде и остави покривено 5 до 10 минута. Процедити и пити највише две шоље дневно, заслађено кашичицом меда, или шећером. Ако се чај пије због обољења желуца и црева, или дијабетеса, не треба га заслађивати.

sirup

* 500 г клекиња кратко прокувати у 3 л воде, згњечити их и још једном прокувати уз додавање воде по потреби. Добијену смесу процедити кроз сито и оставити да се охлади. Додати тек толико меда да се направи сируп. Оставити у добро затвореним теглама. Користи се за побољшање апетита.


Примена: Деци давати једну кашичицу сирупа три пута дневно један сат пре оброка, а одраслима по две кашичице.

Нема коментара:

Постави коментар