четвртак, 7. фебруар 2019.

Ваше ментално здравље је све

Ваше ментално здравље је све

Ево 9 начина да га заштитимо ове године.

Постед Јан 01, 2019
Схуттерстоцк
Ваше ментално здравље је све
Извор: Схуттерстоцк
Мало нас би рекло да би ментално здравље требало да буде ниско на нашој листи приоритета. У теорији, ми знамо да је то важно, али онда реалност преузима.
Рокови доминирају. Сувише смо уморни. Деца се разболе. Губимо се у вртлогу наших екрана.
Чак иу ери која се назива "Доба анксиозности " и "криза менталног здравља", многи од нас се боре да ставимо ментално здравље на наше непрестане листе, без обзира на то да га задржимо на врху. Онда долазе позиви за буђење.
Америчка психолошка асоцијација извјештава да често не препознајемо нашу рањивост на стрес и проблеме менталног здравља док не почнемо да се појављујемо са симптомима физичког здравља. Ово се слаже са суморним извјештајем Свјетске здравствене организације да ће до 2030. године болести повезане са стресом надмашити заразну болест.
Иако не можемо нужно потпуно контролисати притиске наших савремених захтева или се суочити са неизбежним патњама живота, постоји широка лепеза активности подржаних науком да можемо намерно ткати као начине да заштитимо и подигнемо наше ментално здравље:
Схуттерстоцк
Нека ваше ментално здравље буде ваш приоритет # 1
Извор: Схуттерстоцк
1. Покушајте терапију . Имајући поузданог, лиценцираног терапеута са експертизом у модалитетима заснованим на доказима, као што је когнитивно- бихевиорални третман, вреди своју тежину у злату. Можете пронаћи терапеута који одговара вашим специфичним потребама путем свог лекара примарне здравствене заштите, здравственог осигурања, Програма за помоћ запосленима (ЕАП), усмене предаје и препорука од угледних организација као што су Америчка психолошка асоцијација, Национална асоцијација социјалних радника, или овде на психологији данас .
2. Пронађите заједницу. Изолација може брзо нарушити ментално здравље. Усамљеност се назива „новим пушењем “ - здравствени ризик нашег модерног живота, гдје смо више повезани и неповезани него икада раније. Односи пружају критичку заштиту од усамљености и подстичу осећај припадности за који смо повезани. Проналажење људи са којима можете безбједно и отворено дијелити могу помоћи у сузбијању сумње у себе и пружити потребну подршку за навигацију радости и сложености живота.
3. Поставите границе. Не можете рећи "да" свему и још увијек имате времена да ментално здравље постанете приоритет. Одлучите шта је најважније, а затим донесите одлуку да делегирате, поново преговарате или промените своје одговорности. Ментално здравље може брзо нарушити суочавање са превише да.
4. Укључите се у свесни живот. Активности свесности , као што су медитација , дубоко дисање и јога, све су повезане са повишеном хемијом мозга и нижим нивоима кортизола. Истраживања показују да када радимо да останемо у садашњем тренутку и да избегнемо бесмислене замке преоптерећености, "непрофесионалност" (технологија и преоптерећеност вестима), да се заглавимо у прошлости или закључамо у антиципаторној анксиозности у будућности, вероватно ћемо тхриве.
5. Раскините са перфекционизмом . Истраживања показују да перфекционизам може брзо да се увуче у тежње које постају нездраве. Док тежња за строгим циљевима може бити здрава и довести до позитивних исхода, очекивање савршенства и одржавање нехуманог распореда у дугој вожњи може нас оставити на већем ризику за душевне поремећаје.
6. Узмите свакодневне ритуалне обреде. Изрежите мале комаде времена у којима сте фокусирани на нешто што обнавља ваш ум, тело и душу. То може бити пјевање у ауту, жустра шетња, дубоко дисање - све што вам пружа предах и замах успут.
7. Вежбајте самопомоћ. Превенција је јефтинија од поправке. Истраживања показују да узимање времена за одржавање принципа медицине живота, као што је правилан сан , исхрана и вјежбање, може пружити врсту лифта који нам помаже да се регенеришемо.
8. Пронађите забавно и забавно. Хумор се наводи као значајан заштитни фактор који доприноси отпорности . Када узмемо живот сувише озбиљно, можемо постати цинични, исцрпљени и хиперкритични. Узимање времена за разиграност и глупост може помоћи у прекиду напетости које могу имати негативан кумулативни учинак на наше благостање.
9. Избјегавајте  конзумеризам . Обећање о малопродајној терапији, о хладноћи или о статусу може нас навести да трошимо новац који имамо на ствари које нам не требају. Истраживање показује да када се одмакнемо од “доброг живота” у “добар живот” - који се фокусира на трошење нашег времена и новца на трајне ствари, као што су односи и насљеђе, ми ћемо бити склонији процвату и напредовању.
Ваше ментално здравље је све. То је важније од ваших оцјена, вашег посла , вашег статуса, воље на вашем фееду, и било које друге метрике успјеха. Како тврди Свјетска здравствена организација, без ње нема здравља. Како ћете заштитити своју?
Фацебоок слика: Ериксон Сток / Схуттерстоцк
Референце
Лее, К (2018). Менталлигенце: Нова психологија мишљења: Научите шта је потребно да будете агилнији, свесни и повезани у данашњем свету. ХЦИ Књиге: Деерфиелд Беацх.

Нема коментара:

Постави коментар