уторак, 2. септембар 2014.

Otrovne hemikalije u preparatima za negu kože

  

Svakodnevno smo izloženi opasnim, toksičnim hemikalijama, a da toga nismo ni svesni. Za neke od tih hemikalija se zna da su kancerogene. Neke druge, iako ne uzrokuju rak, doprinose hormonalnim poremećajima, glavoboljama, alergijama, depresiji, hroničnoj malaksalosti, smetnjama u učenju, hiperaktivnosti, i radražljivosti.
Ironično, upravo proizvodi koji se smatraju korisni i dobri  sadrže sastojke koji mogu ugroziti vaše zdravlje. Proizvodi kao što su sapuni, šamponi, paste za zube, losioni, i šminka obično sadrže jeftinesintetičke sastojke koji su štetni. Utvrđeno je da više od 125 sastojaka koji se koriste na koži uzrokuju rak, 20 sastojaka izazivaju neželjene reakcije nervnog sistema, a 25 se povezuju sa defektima kod novorođenčadi.
Hemikalije koje nanosite na kožu ulaze u vaše telo.Da li ste nekada pročitali listu sastojaka na proizvodima za negu i zapitali se šta te velike, komplikovane reči znače? Ovaj članak će vam pružiti potrebne informacije kako biste mogli da donosite dobre odluke o tome koje proizvode ćete staviti na kožu. Govorićemo o 8 najčešće korišćenih sastojaka u proizvodima za negu kože i kose i objasnićemo zašto su oni štetni.
1.) Mirisi
Mnogi od nas su, često podsvesno, u zabludi da je dobro ono što miriše dobro. Često je jedna od prvih stvari koje kupac uradi kada bira proizvode za negu jeste da ih pomiriši. Ako proizvod lepo miriše veća je verovatnoća da će ga kupac kupiti. Često će nalepnica na proizvodu dati iluziju da je miris prirodan. Slika cveta ili voća navodi kupca da pomisli da miris jasmina potiče od pravog jasmina. U najvećem broju slučajeva, to nije slučaj. Većina mirisa su sintetičkog porekla. Reč miris koja piše na etiketi često znači do 4000 posebnih sastojaka, od kojih su mnogi toksični ili kancerogeni. Proizvođači nisu obavezni da navedu sve pojedinačne sastojke u mirisu svog proizvoda jer se oni smatraju “tajnim sastojcima”.
Simptomi koji nastaju prouzrokovani mirisima su glavobolje, vrtoglavica, alergijski osipi, depigmentacija kože, snažno kašljanje i povraćanje i iritacija kože. Klinička posmatranja pokazala su da mirisi utiču na centralni nervni sistem: uzrokuju depresiju, hiperaktivnost, radražljivost, konfuznost i druge promene u ponašanju..
2) Boje FD&C (FD &C Color Pigments)
Opet budite obazrivi- samo zato što nešto izgleda lepo, ne znači da je dobro. Jedina svrha boja u proizvodima je da učine proizvod privlačnijim. Boje apsolutno nemaju nikakve pozitivne efekte na vašu kožu. To su u stvari sintetičke boje napravljene od katranizovanog ugljena i sadrže soli teških metala koji oblažu kožu otrovom, izazivaju osetljivost kože i nadražuju je. Istraživanja na životinjama pokazala su da su skoro sve ove materije kancerogene. Boje se obično obeležavaju zajedno sa određenim brojem, npr. FD FD&C Blue No. 1.
3) Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Ove sastojke ćete naći u skoro svim proizvodima za čišćenje lica koji su u obliku pene.Takođe se upotrebljavaju u sredstvima za pranje kola, čišćenje podova u radionicama i garažama, i odmašćivačima motora. Istraživanju ukazuju da Sodium Lauryl Sulfate uzrokuje zapaljenja na koži i slabi imuni sistem. Oči bebe ne mogu da se potpuno razviju ako su u kontaktu sa ovom supstancom jer ona razlaže proteine. Potražite ovu hemikaliju na etiketama na šamponima za bebe.
4) DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), & TEA (triethanolamine)
I ovi sastojci se nalaze u penušavim sredstvima. Proizvode hormonalnu neravnotežu i već se ograničeno upotrebljavaju u Evropi zbog svojih karcenogenih efekata. Deterdženti zasnovani na ovim supstancama povećavaju rizik od raka, naročito raka jetre i bubrega.
5) Triclosan
Triclosan je pesticid i pripada klasi hlorofenola za koju se sumnja da izaziva rak kod ljudi. Triclosan je toliko otrovan da kada bi se jedna kapljica stavila u olimpijski bazen izazvala bi hormonske poremećaje kod plivača. Ova hemikalija je antibakterijski sastojak, pa se može naći u većini antibakterijskih sapuna, losiona i pasti za zube.
6) Propylene Glycol (PG) & Butylene Glycol
Ove hemikalije pripadaju grupi plastike zasnovane na nafti, lako prodiru u kožu i slabe proteinsku i ćelisku strukturu. Propylene Glycol je toliko otrovan da se u kontaktu s njim moraju upotrebljavati zaštitne rukavice, odeća i naočare. Međutim, Propylene Glycol se u nekim proizvodima nalazi u koncentraciji od 20 procenata. Takođe se nalazi u nekim vrstama antifriza.
7) Mineralno ulje
Mineralno ulje je sporedni proizvod nafte koji kožu oblaže kao plastika i začepljuje pore. Ono ometa prirodnu sposobnost kože da eliminiše toksine i dovodi do nastanka akni i drugih poremećaja. Usporava funkcionisanje kože i razvoj ćelija. Ulje za bebe je 100% mineralno ulje!
8 ) DMDM Hydantoin
DMDM Hydantoin je samo jedan od konzervanasa koji oslobađaju formaldehid i uzrokuju bol u zglobovima, reakcije kože, alergije, depresiju, glavobolje, bolove u grudima, infekcije uha, hroničnu malaksalost, vrtoglavicu i nedostatak sna.

Ako su vas ove informacije iznenadile, treba da se setite da je često jedini cilj kozmetičkih kompanija da imaju što veći profit. Gore nabrojani sintetički sastojci su jeftini i ima ih u velikim količinama, što ostavlja više mesta za zaradu. Čak i proizvodi za koje se tvrdi da su prirodni imaju samo nekoliko prirodnih sastojaka na dugoj listi sintetičkih hemikalija. Ne postoji zakonska definicija reči prirodno, tako da nemojte dozvoliti da vas zavaraju. Uvek pažljivo pročitajte etiketu i sami se uverite o prirodnosti nekog proizvoda.
Kozmetičke kompanije se brane govoreći da se otrovne hemikalije koriste u malim količinama. Čak i da to jeste tako, razmislite o dugoročnoj šteti koja nastaje stalnim, svakodnevnim izlaganjem kože ovim sastojcima. Neki proizvodi kao što su losioni za telo ili šminka na koži ostaju satima. Šta se dešava kada kombinujete više proizvoda koji sadrže iste otrovne materije koje su kako kažu u malim količinama?Kao što smo već rekli, koncentracija Propylene Glycola je i do 20 procenata.
Naš savet je da ne čekate da se kozmetičke kompanije osveste i prestanu da koriste otrovne hemikalije u svojim proizvodima, već da sami preuzmete odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih tako što ćete pronaći prirodnije alternative ili čak sami praviti proizvode za negu (recepte možete pronaći u kategoriji Napravi sam).

Нема коментара:

Постави коментар