недеља, 30. новембар 2014.

Храна за здравље и лепоту


Квалитетна храна би задовољила само апетит.
Она је ту и да би одбранила организам од хроничних болести, али и сачувала линију и добар изглед.
Да би се задовољиле ове четири ставке нутриционисти дају предност намирницама које садрже антиоксидансе и спречавају оштећење ћелија.
У том смислу, јеловник треба да садржи бадеме, бобичасто воће, агруме, шаргарепу, спанаћ, парадајза и паприку.
јутарњи оброк
Бадеми и бобичасто воће одлични су за јутарњи оброк. Њима, да бисте побољшали укус, можете поспете цереалије са кефиром.
Они који за доручак воле да једу сендвич, саветује се да у њега ставе и парадајза, који је добар и за побољшање укуса супа и печења.
На сендвич од интегралног брашна ставите, на пример, паприку и лишће од спанаћа.
Ужина
У време ужине попијте кефир са куркумом и пахуљицама или поједите мало младог кефирног сира са љутом паприком. Са собом носите кесицу орашастих плодова.
Независно од ова два оброка, у јеловник обавезно уврстите интегрални хлеб и житарице, мекиње, свеже воће и поврће.
Ове намирнице, изузетно богате влакнима, утичу на снижавање холестерола у крви, поспешују пробаву и спречавају појаву појединих врста рака.
Махунарке су такође богате влакнима, али и беланчевинама, па обавезно треба да се нађу у супама, салатама, јајима, умацима или као прилог уз печење.
И соја је све популарнија међу намирницама, јер снижава холестерол и тако спречава појаву срчаних обољења. Може се уноси кроз тофу сир, јер упија укус хране с којом се кува.
У мало уља, на јакој ватри пропржите разнобојно поврће, додајте мало тофуа исеченог на коцкице и прелијете соја-сосом. Особе које нису вегетаријанаца могу сојине љуспице да додају у млевено месо за ћуфте или сарму.

Нема коментара:

Постави коментар