субота, 22. новембар 2014.

OMAN - Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI


Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI
BILJKA OMAN (Inula helenium)

DRUGI NAZIVI: aman, ivanjsko zelje, lepuh, amanovina, velje zelje, velika trava, ovnak, veliki koren, veliko zelje.
biljka oman čaj
OPIS BILJKE: Oman je trajna biljka, razgranata visine do 2 metra. Glavni koren je dugačak, mesnat i gomoljasto deblji. Sporedno korenje je vlaknasto. Sa spoljne strane sve korenje je smeđe, a iznutra bele boje. Korenje ima slab miris i gorak ukus. Kod osušenog korena ukus je blaži, a miris je nalik mirisu ljubičice. Listovi su uspravni, veliki, široki i duguljasti na dugačkim drškama. Odozgo su hrapavi, a sa donje strane beli. Na kraju su nazubljeni. Cvetovi su skupljeni u cvetnim glavicama žute boje, a nalik su na mali suncokret.
STANIŠTE: Sadi se najviše po vrtovima, a divlji raste po vlažnim šumama, u jarcima i na proplancima. U proleće i jesen bere se koren, a listovi i cvetovi za vreme cvetanja.
VREME CVETANJA: U julu i avgustu.


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446


BILJKA OMAN LEKOVITA SVOJSTVA: Omanov čaj pospešuje razmenu materija u organizmu, pa se koristi za čišćenje krvi i jačanje. Pospešuje cirkulaciju krvi, izlučivanje žuči i mokraće. Upotrebljava se i kao odličan lek protiv kašlja, bronhitisa, astme, upale pluća i porebrice, jer povoljno deluje na lagano izlučivanje sluzi, čisti pluća i krv, jača krv, a dobar je i u lečenju ženskih bolesti i išijasa, kod uloga, reumatizma, te nekih bolesti polnih organa. Deluje i kao stomahik. Još se može upotrebiti za lečenje šećerne bolesti, protiv želudačnih tegoba, protiv prekomerne sluzi u crevima i disajnim putevima, protiv upale creva, protiv proliva i kod malokrvnosti. Možemo upotrebljavati svež podanak (podzemni izdanak) ili samleven u prašak.

RECEPTI:
Čaj od omana: jedna kašičica omana se stavi u 2 dl hladne vode, kratko prokuva, procedi i pije 2 do 3 puta dnevno. Kod želudačnih i crevnih tegoba čaj od omana se pije nezasladen, a u ostalim slučajevima zaslađen.Čaj od korena omana pospešuje menstruaciju i ojačava matericu.

Čajna mešavina od jednakih delova omana, majčine dušice, koprive i plućnjaka je dobar lek protiv bronhitisa, pogotovo ako se čaj zasladi medom.

Prašak: uzeti pola čajne kašičice praška i pomešati sa 2 kašike meda – odlično je sredstvo protiv prevremenog porođaja. Uzimati u 2 do 3 navrata.

Mešavina: za lečenje kožnih bolesti natopimo u riblje ulje zdrobljeni koren i cvet omana i semenke kantariona. To grejemo tri sata u vodenoj kupki. Procedimo i upotrebljavamo.

Mast: omanova mast od korenja kuvanih u masti odlično je sredstvo za lečenje kožnih osipa, lomova i nategnutih mišića.

Sveži listovi: stavljamo ih na rane i lišajeve.
Oblog - pomaže kod svraba i svrbeža.
Inhalacija: 100 g korena omana ku-vamo u vodi 10 minuta i tu ključalu vodu inhaliramo dišući i na nos i na usta. Time lečimo sve disajne organe.
Dim dim omanovog korena stavljenog na žar rasteruje iz prostorije komarce i ostale insekte.

Za disajne organe
U mešavinu stavljamo jednake delove ovih biljaka, a svaku u razmeri 3 grama.
1. Anis (Pimpinella anisum ) 3 g
2. Oman (Inula helelenium ) 3 g
3. Beli slez (Althaea officinalis ) 3 g
4. Plućnjak (Pulmonaria officinalis ) 3g
5. Kamilica (Matricaria chamomilla ) 3 g
6. Menta (Mentha piperita ) 3 g
7. Majčina dušica (Thymus serpyllum ) 3g
Dobijenu mešavinu dobro izmešamo tako da u svakom delu imamo zastupljene u jednakoj razmeri sve navedene biljke.
Za pripremu čaja treba preliti 1 litar provrele vode preko 2 male kašike mešavine, poklopiti i tako ostaviti da stoji pola sata.
Biljka Oman je za stare Grke i Rimljane predstavljao jednu od najvažnijih biljaka. Smatrali su ga univerzalnim lekom i davali kod tako različitih oboljenja kao što su: vodena bolest, mučnina, poremećaji menstruacije i išijas. Anglo-saksonci su oman koristili kao tonik za kožna oboljenja i lepru. Do XIX veka je korišćen za lečenje kožnih oboljenja, neuralgije, poremećaja jetre i kašalj; danas se, skoro isključivo, koristi za oboljenja disajnih puteva.

Osobine:
Helenium: gorak i slatkast, topao, suv.
I. Japonica slan, topao.

Lekoviti sastojci: sluz, amara, eterična ulja (uključujući i azuline), inulin, steroli, verovatno i alkaloidi.

Dejstvo: tonik, stimulativni ekspektorans, podstiče znojenje, deluje antibakterijski, fungicidno, antiparazitski, stimuliše varenje.

Koren (I. Helenium): Izvanredan tonik, naročito za oslabeli organizam posle gripa ili bronhitisa. Koren odstranjuje sekrete koji se ne povlače i pomaže kod kašlja i zatvora, naročito kod dece. Sadrži inulin koji se koristio kao zamena za šećer kod šećerne bolesti. Skuplja se u jesen i pre sušenja ga treba oprati i iseći na male komade.

Cvet (I. Japonica): U Kini se cvet – suan fu chua (xuan fu hua) – preporučuje za astmu i bronhitis sa preteranom sekrecijom, a preporučuje se i kod povraćanja ili gorušice. Kineska ispitivanja su pokazala da ima blaga antibakterijska svojstva, da deluje stimulativno na nervni sistem, varenje i koru nadbubrežnih žlezda.

KOREN(I. Helenium)
Ekstrakt: Koristiti kod bronhitisa, astme i katara gornjih disajnih puteva ili za smirivanje simptoma alergijske kijavice. Koristiti redovno kao tonik za opšte stanje ili kod dugotrajnih hroničnih disajnih tegoba. Deluje i kao tonik za varenje i stimulans rada jetre.

Tinktura: Kod posvemašnje fizičke slabosti i hroničnih tegoba sa disanjem koristiti je kao tonik.

Kupka: Kod ekcema, osipa i grizlica potkolenice koristiti ekstrakt ili razblaženu tinkturu.

V. Sirup: Za kašalj koristiti sirup pripremljen od ekstrakta – biljke.

Cvet (I. Japonica)
Ekstrakt: Koristiti za mučninu, povraćanje ili kašalj praćen velikom količinom sekreta. Alternativno se može kombinovati 10 g cveta sa 10 g svežeg korena đumbira, 10 ml pan sia (ban xia) i 5 ml korena sladića i ovu mešavinu koristiti kod preterane sekrecije želuca spojene sa mučninom, kod napetosti u trbuhu, nadimanja i povraćanja.

Sirup: Za kašalj koristiti sirup pripremljen od čaja u dozama od 10-20 ml.

Lekovito delovanje. Oman ubrzava cirkulaciju krvi, izlučivanje žuči i mokraće, otklanja zastoje, smekšava sluz. Pročišćava krv, jetru, bubrege i pluća. Deluje kao antiseptik kod većine bolesti disajnih organa: angine, bronhitisa, kašlja, astme, upale pluća. Ubrzava metabolizam, pomaže kod šećerne bolesti, proliva, žutice, upale creva. Deluje protiv reume i gihta. Kao oblog pomaže kod svraba.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber



JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Način upotrebe. Može se upotrebljavati svež koren ili samleven u prah. Čaj od korena: pola kašikice osušenog korena preliti sa vrelom vodom, ostaviti da stoji 15 minuta i piti u toku dana nezasladjeno u manjim gutljajima po jednu šoljicu. Vino: 40g omanovog korena preliti sa toliko 70% etanola, ostaviti da stoji 24 sata, doliti do jednog litra belo vino i nedelju dana ostaviti na suncu. Ocediti i čuvati na hladnom

Нема коментара:

Постави коментар