четвртак, 9. јул 2015.

Нови тест крви може да предвиди рак дојке пет година пре него се развије


И то је прецизнији од мамографа.


Истраживачи у Данској су смислили једноставан тест крви који може предвидети рак дојке до пет година пре него што се развије. И још боље - да има тачност од 80 одсто, што је ефикасније од мамографија тестова, који су 75 одсто тачни, и то тек након што се већ развио рак.

Универзитет у Копенхагену  је желео да смисли бољу опцију за рак дојке који би био не само прецизнији већ решио проблем лажних узбуна које муче мамографију годинама. Прошле године, студија обухвата 13.000 жена , утврдио је да скрининг мамографије  недостаје више од 2.000 случајева рака дојке годишње само у Великој Британији, док је лажно упозоравајући за друге жене које имају болест. Потенцијално зрачење овим прегледом може убити  коначно више прегледаних од самог узрока и разлога за преглед.


Део проблема са мамограмом је да се бави онима који имају густо ткиво дојке - једна у три жене. Не само да значајно повећава ризик од развоја рака дојке, али густо ткиво дојке отежава мамографија да покупи на било Телл-Тале грудвица. Истраживачи су позвали да се ултразвук користи као део процеса скрининга дојке у спрези са мамограмом - посебно  да постигне бољу прецизност.

Али, можда тај нови тест крви може да промени све то. Ради на принципу "мерење свих једињења у крви да се изгради" метаболички профил 'појединца, у циљу откривања промена у начину хемикалија се обрађују, током преканцерозних фаза ", каже Лора Донели на Телеграпх. Концепт је исти онај који користе истраживача из Универзитета Харвард у САД да предвиди у  развоју рака као што је леукемија, лимфом и мијелодисплазног синдрома у годинама које долазе, тражећи одређене Телл-Тале мутација које се верује да потиче из њиховог матичне ћелије крви.

Да би тестирали ефикасност новог рака дојке тест крви је, дански истраживачи приметили 57.000 учесника преко 20 година, окупља узорке крви на путу. Мањи избор од 800 жена је подељен у две групе - оне који су остали здрави током читавог процеса, а они који су развили рака дојке у року од седам година од њиховог првог узорка крви - и њихови узорци крви су у односу и изградили своје метаболичке профили. Метода је такође користи да за предвиђање рак дојке у различитим података жена које су сагледане 1997. године.

Истраживачи су открили да су у стању да предвиде, са 80 одсто тачности, који пацијенти ће бити погођена болешћу, само гледајући метаболичких профилима су изграђене од узорци крви учесника. И док 100 одсто тачности је увек боље, велики добитак из овог теста је да даје ризику женама на почетну предност у борби против болести. Рано откривање је од кључног значаја за рак дојке - ако га ухвати до Стаге 2, имате 93 до 100 одсто шансе да преживи болести, које пада на 72 одсто у фази 3, а 22 одсто у фази четири. И изградњом профил метаболизма за сваког пацијента који пролази кроз тест, потенцијал је ту да предвиди читав низ других болести такође.

"То није савршен, али је заиста невероватно да можемо предвидети рак дојке година у будућности", рекао је главни истраживач Тхе Расмус Брате Тхе Телеграпх.

Резултати су објављени у Метаболомика.

"Ови узбудљивих открића могу помоћи да кренемо корак ближе могућности да идентификују индивидуални ризик код жена од рака дојке," Самиа Ал Кадхи - рекао Доннелли - Извршни директор на рака дојке негу у Великој Британији, који није био укључен у истраживања ат Тхе Телеграпх. "Раније рак дојке се дијагностикује више ефикасан третман може бити. Дакле, ми поздрављамо сваку нову истраживања, овако, који могу понудити могућност знајући које жене могу развити болест у будућности."

Држим палчеве могу добити ово кроз клиничка испитивања и ван јавности.

Нема коментара:

Постави коментар