уторак, 18. фебруар 2014.

Kako smanjiti visoku temperaturu prirodnim sredstvima




temperaturaZnanje o prirodnim antipireticima je važno za svakoga od nas, jer u jednom trenutku života može nam zatrebati.
Zamislite situaciju kada Vam lekovi nisu dostupni, a morate pomoći svome bližnjem ili sebi.
Ili ste možda jedna od tih osoba, koje izbegavaju konvencionalne lekove za smanjenje temperature (naprimer, paracetamol) zbog njihovog štetnog učinka na zdravlje?
U bilo kojem slučaju, sigurna sam da će Vam ove informacije biti korisne.
 

Šta je groznica


Groznica, ili visoka temperatura, je način čišćenja tela od toksina i infekcija.
Nažalost, ova funkcija organizma je često pogrešno shvaćena i kod većine nas izaziva strah.
Naša normalna telesna temperatura je 37C. Sve, što prelazi ovu temperaturu, smatra se groznicom.
Male promene telesne temperature ne treba shvatati ozbiljno. Temperatura tela može se menjati zavisno od doba dana i fizičkim aktivnostima.

U vreme bolesti, povišena temperatura pomaže telu da se bori sa infekcijom. To je normalan proces i u većini slučajeva smanjenje temperature nije potrebno.
Ipak, iznad određene granice, visoka temperatura može biti opasna. Temperatura iznad 40C se smatra vrlo opasnom i zahteva hitnu intervenciju.
Ako temperatura ostane na tom nivou duže vremena, može izazvati oštećenja mozga, konvulzije, čak i smrt.

Prvi korak kod visoke temperature
 

Ako imate visoku temperaturu, najbolje je da ne jedete tvrdu hranu i da pijete što više tecnosti - na primer, čaj, voćni sok ili vodu sa limunom.
Topla tecnost će podstaci znojenje -  prirodan mehanizam hlađenja tela, koji takođe oslobađa organizam od toksina.
Možete napraviti i poseban čaj, koji podstiče znojenje - 1 čajnu kasiku lipe prelijte sa 2 dcl vrele vode i procedite nakon 10 minuta.
Pijte 1 šoljicu čaja svakih sat vremena.

Narodna sredstva za snižavanje temperature
 

vražja kandžadjavolja kandža

Afričko pleme Kalahari protiv visoke temperature koristi koren  kandže (lat. - harpagophytum).
Konzumira se čaj ili prah ove biljke. Osim toga što snižava temperaturu,  kandža ima anti-upalna svojstva, što može pomoći kod bakterijskih infekcija.
 
----
čokoladaČokolada
Da li ste znali da je čokolada lekovita? Tradicionalno, kakao se koristio kao lek protiv visoke temperature, depresije, bolesti bubrega i jetre.

----
narnar
Ljudi Izraela uzgajaju nar već više od 5000 godina. U medicinske svrhe koriste se mnogi delovi ovog voća. Naprimer, kora  se može koristiti kao sredstvo protiv visoke temperature.

----
brezaPrirodni aspirin
Zapadnjačka medicina za smanjenje temperature koristi aspirin. Ali malo ko zna da badem, breza i vrba sadrže salicin - prirodni aspirin, koji je isto tako efikasan. Narodi Afrike, na primer, odavno koriste ove biljke protiv groznice.

-----
tamarindTamarind
Arapski lekari već odavno proučavaju lekovita svojstva tamarinda. Poznato je, da tamarind snižava visoku temperaturu. Lekovita svojstva tamarinda koriste i Indijci, koji od njega prave poseban napitak protiv groznice.

---
kaduljazalfija
 je popularna u mnogim zemljama sveta. Osim toga, što smanjuje temperaturu, poseduje antibakterijska i antiseptička svojstva.

-----

ćiliČili
Narodi Meksika, Indije, Kine i Tajlanda znaju, da ljuta hrana nije samo ukusna, nego i pomaže u smanjivanju temperature. Hrana, koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje - prirodan mehanizam hlađenja tela.

-----

napitakIndijanski napitak
Indijanci protiv groznice prave ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike i narandze. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer i sok kisele narandze. Ovaj napitak, osim što smanjuje temperaturu, podstiče znojenje i snabdeva organizam vitaminom C.

----

đumbirĐumbir
Đumbir, pored brojnih drugih lekovitih svojstava, također snižava temperaturu. Napravite čaj od praha đumbira sa limunom. Ovaj čaj ne samo da podstiče znojenje i smanjuje temperaturu, nego i pomaže kod bakterijskih infekcija grla.

---

drenKora drena
Stanovnici Južne Karoline protiv groznice upotrebljavaju koru drena i rašeljke (Prunus serotina), natopljenu u viskiju.

-----

eukaliptusEukaliptus
Australijsko eukaliptusovo drvo daje mirišljavo ulje, za koje se kaže da pomaže kod visoke temperature.

----
Malina, brusnica i pasji trn
Stanovnici Rusije protiv groznice prave topao napitak od maline, brusnice ili pasjeg trna.
pasji trnJednu čašu malina/brusnice/pasjeg trna zdrobiti uz pomoć drvene kasike i iscediti sok.
Ostatak voća zaliti sa 1 L vode i prokuvati. Malo ohladiti, dodati isceđeni sok i nekoliko kasika meda. Napitak piti topao, jednu čašu svakih 30-40 minuta. 

-----
Tuširanje u hladnoj vodi
Za ovaj način snižavanja temperature znaju verojatno svi. Na žalost, tuširanje u hladnoj vodi smanjuje temperaturu samo na kratko vrijeme.

--------
Hladne obloge
Postoji više  načina smanjenja temperature. Hladne obloge su delotvorne, ali morate biti uporni i često ih menjati.

-------
Nadamo se, da ćete ove savete koristiti uz zdravi razum. Ako vidite, da je život osobe u opasnosti, nemojte oklevati i odvedite je doktoru.

Naravno, da ova lista prirodnih antipiretika nije potpuna. Ali nadam se da ćemo je - uz Vašu pomoć - upotpuniti. Šaljite nam Vaše komentare i savete za snižavanje visoke temperature!

Нема коментара:

Постави коментар