петак, 28. фебруар 2014.

MONO SODIUM GLUTAMINAT je OTROV, toksin i alergen

Mono sodium (natrium) glutaminat = OTROV




 
Migrene i glavobolje zbog mono sodium (natrium) glutaminata, legalno skrivenog sastojka mnogih komercijalnih namirnica, je samo jedan od razloga zasto bi morali da kupujemo u prodavnicama zdrave hrane. Istrazivackim radom bracnog para Doktora Dejvida i Serene Denton, otkrila se jedna od mozda najvecih skovanih zavjera protiv javnog zdravlja i to bez znanja i odobrenja javnosti. Govorimo o Mono Sodium Glutaminatu (MSG) koji se skriva u  velikom broju fabricki proizvedenih namirnica ali i takodje  u suplementima i dodacima hrani koje svakodnevno koristimo u pripremi hrane ( Vegeta, Zacin C i slicni).   Mnogi ljudi misle da ga ne koriste i da ga izbjegavaju ali to je samo zato sto ne procitaju sastav na etiketi hrane koju kupe u superxafsima.   MONO SODIUM GLUTAMINAT je OTROV, toksin i alergen. Uticaj i reakcija organizma na njega je jaca nego na Arsen ili Zivu. Poznati toksikolog George R. Schwartz, doktor medicine, i autor knjige "o losem ukusu, MSG sindrom", je napisao, da se zainteresovao za MSG tokom rada na trovanjima hranom i prehrambenim proizvodima.  On kaze da je MSG OTROV koji je toksican svakoga i oni koji misle da MSG ne utice na njihovo zdravlje su u velikoj zabludi. Citav metabolizam je poremecen a trovanje sa MSG nakon tokom vremena poprima kumulativni efekat i rezultira u ozbiljnim oboljenjima a prije svega karcinomom- rakom. 
Mono Sodium Glutaminat je amino kiselina koja djeluje stimulativno na neurotransmitere. MSG uzrokuje da nervne celije "ispale" elektricne impulse i to je osnova njegove upotrebe kao "poboljsivaca ukusa" koji se trpa u sve i svasta obratite paznju na etikete na vasim omiljenim proizvodima.  Mnogi komercijalni prehrambeni proizvodi bez dodatka MSGa ne bi bili jestivi tj. bili bi bljutavi i neukusni ili bi se cak osjecao los okus u ustima koji bi podsjecao da jedemo neki hemijski preparat a ne prehrambeni proizvod. Eh, tu je catch, kvaka, tu na scenu stupa MSG, upravo zato sva jela koja pravimo kod kuce a u koja dodajemo vegetu ili slicne preparate koji su puni MSGa, imaju cesto istu aromu ili miris bez obzira na sastojke. Hrana postaje uniformna, i cesto zbog ovih preparata nismo ni svijesni koliko lose namirnice koristimo pri kuhanju. Sataras od domace paprike i one iz plastenika se razlikuje , miris i okus su na strani domace paprike, ali ako se onoj iz plastenika doda malo dodatka hrani koji sadrzi MSG, njen okus postaje prihvatljiv.  Tako u se u prehrambenj industriji MSG koristi za bi prikrio lose okuse, gorcinu, kiselost,  i ono sto je najvaznije za prehrambenu industriju, uklanja metalni okus iz hrane, tj. smek konzerve. Upravo zato ONI NECE ODUSTATI od koristenja MSGa ali vi imate izbor i mozete da kazete NE i ne koristite ga u vasoj ishrani. 

Simptomi zatrovanosti sa MSG.:
Glavobolje, migrene, povracanje, dijareja, napad astme, osipi na kozi, lupanje srca, napad panike, potistenost, ostajanje bez daha,  problemi sa ravnotezom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promjene raspolozenja, poremecaji ponasanja ( kod djece i tinejdzera) mentalna zbunjenost, curenje iz nosa,  oteceni podocnjaci, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija. Takodje postoje trenutno istrazivanja koja dovode u vezu Alzhajmerovu i Parkinsonovu bolest sa MSGom.

CITAJTE ETIKETE NA PREHRAMBENIM PROIZVODIMA MSG je cesto prikriven pod nazivom poboljsivac okusa ako vec ne kao mono sodium glutaminat.


NAJVECA OBMANA na etiketama gdje se MSG KRIJE JE kad procitate PRIRODNE AROME ili OKUSI , u tome se krije MSG, obicno cete to naci na KECAPU ili MAJONEZI, u skoro svim konzerviranim hranama, u mnogim sladoledima i kolacima pa cak i dijetalnim namirnicama pa i cajevima. Govedje kocke i pilece za juhu su pune MSGa! Supe iz vrecica takodje, gotovi prelijevi za salate, smrznute hrane itd..

Takodje, veliki broj restorana,  koristi velike kolicine cistog Mono Sodium Glutaminata u pripremi hrane a VI TOGA NISTE NI SVIJESNI. Kupuju ga na kilograme i dodaju jelima tokom kuhanja u cistom obliku, kristalna supstanca slicna soli bijele boje.
CILJ JE STO VECI PROFIT NA STETU ZDRAVLJA KRAJNJEG KORISNIKA u ovom slucaju milijardi ljudi sirom svijeta.


Ovaj otrov mozete izbaciti iz vaseg zivota, vratite se svjezim namirnicama, vocu povrcu, mesu, peradi, zitaricama.  Domace je domace. Pazite sta kupujete i provjeravajte etikete, citajte knjige o zdravoj i organskoj hrani. U vremenu u kojem zivimo, biti bolestan je veliki luksuz. Luksuz koji u Bosni rijetki mogu priustiti. Kako kaze stara izreka - Bolje sprijeciti nego lijeciti!

Otrovi u hrani (1): Kancer vreba iz tanjira
U poslednjih 50 godina napravljeno je 80.000 vrsta hemikalija na planeti,
prisutne su u hrani, vodi, vazduhu, dečjim igračkama, kompjuterima, a čak
300 štetnih materija se može naći u telu "zdravog" evropskog čoveka.
Civilizacija je toliko napredovala, da smo ostali bez zdrave vode, hrane i vazduha -
sve ostalo imamo. Hoće li čovek preživeti svoju "pamet", ostaje da se vidi.
 
 
Godina na izmaku neće se pamtiti samo po stezanju kaiša celog sveta. Iako
zvaničnih podataka, naravno, nema, mnogi lekari će ispod glasa priznati da je
godina protekla u znaku prave pandemije alergije, koju često nazivaju bolešću
budućnosti.
 
Kancer je poslednjih decenija, i to ukorak sa industrijalizacijom, počeo da kosi
ljudski rod kao kuga. Ono pitanje koje sve češće muči modernog urbanizovanog
čoveka jeste šta on u stvari jede?
 
To više niko ne zna osim prehrambene industrije, kojoj je profit vazda bio na prvom
mestu. Zagađenost vazduha, reka, gradova već dostiže alarmantnu granicu, ali nas
SZO ne upozorava da nam je isto tako otrovana hrana u tanjiru.
 
Pod firmom zdrave hrane često nam se poturaju sumnjivi proizvodi sa lažnim
oznakama o sadržaju, voće i povrće se prska hemikalijama za koje niko ne zna
koje posledice ostavljaju, stoka je toliko nabildovana antibioticima da je ceo ljudski 
rod postao imun i stigao dotle da je nekad skoro istrebljena tuberkuloza opet u
porastu.
 
Pri tom svaki industrijski proizvod je toliko napunjen raznoraznim hemijskim
izumima za što duži rok trajanja, primamljiv izgled ili bolji ukus, da u toku života
pojedemo više otrova nego hrane.
 
Prava pandemija kancera i gojaznosti u čitavom svetu govori da nije samo upotreba
duvana proredila čovečanstvo, nego se iza svega krije još opasnija i bogatija -
prehrambena industrija.
U više od 6.000 proizvoda na policama supermarketa nalaze se aditivi. Oni služe
da bi ukus ili boja namirnica bila upadljivija, ali mogu da budu okidači za pojavu
zloćudnih bolesti.
 
 
Različiti zaslađivači, boje i pojačivači ukusa mogu da podstaknu razvoj
kancerogenih bolesti, a najopasniji od svih su pojačivači ukusa i različiti zaslađivači
i boje koji mogu da izazovu i najteže maligne bolesti.
 
Preterana upotreba pojačivača ukusa povezuje se s neurodegenerativnim bolestima
kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Mogu da izazovu i alergiju,
posebno kod astmatičara, a neki izazivaju poremećaj metabolizma mokraćne
kiseline.
 
Naučnici sa instituta u Liverpulu ispitivali su u laboratorijskim uslovima mogući
toksični efekat aditiva aspartam, natrijum-glutaminat, boja briljant plava i kinolinsko
žuta na ćelije živaca. I došli do zaključka da je kombinacija ovih aditiva izuzetno
opasna, posebno za nervni sistem.
 
Otrovne žvake, slatkiši, supe
Stevan Blagojević
 
Opasni zaslađivači - šifre: E-950, E-951, E-952, E-954 i E-962. Nalaze se u
bezalkoholnim napicima, bombonama, žvakaćim gumama, sladoledu,
poslasticama, lekovima, kozmetici...
Opasni pojačivači ukusa - šifre E-620 do E-633. Nalaze se u čipsu,
kobasicama, konzervisanoj hrani, žvakama, bezalkoholnim pićima, supama,
margarinu, umacima, gotovim jelima, začinskim mešavinama i senfu.
Opasne boje - šifre E-102, E-104, E-110, E-122, E-123, E-124, E-125, E-126,
E-127, E-128 i E-129. Nalaze se u pekarskim proizvodima, proizvodima od
mesa, bezalkoholnim pićima, sladoledu, siru, voćnim jogurtima, bezalkoholnim
pićima, supama, kremovima i desertima...
Stevan Blagojević, istraživač u Institutu za opštu i fizičku hemiju, kaže da su aditivi
nužno zlo nastalo industrijalizacijom i korišćenjem hemijskih sredstava, ali da se u
današnje vreme ne može zamisliti hrana bez njih.
- U 18. i 19. veku jela se isključivo sveža hrana. Danas to nije moguće, tako da se
u hranu dodaju aditivi, koji su cena napretka i želje za lagodnim životom. U
dozvoljenim količinama nisu opasni, ali hemija je dobar sluga, a loš gospodar.
Drugim rečima nikako se ne sme preterati u korišćenju aditiva - navodi Blagojević.
 
- Naročito je sporna upotreba natrijum glutaminata, aditiva koji pojačava ukus.
Pesticidi su opasni ukoliko se ne poštuju uputstva. Ako na njemu piše da treba da
prođe najmanje 28 dana od branja voćki do iznošenja na pijacu, a seljak ih prodaje
posle nekoliko dana, on nudi hranu koja nije zdrava.
 
 
Nutricionista Nemanja Kamenica kladi se da bi svaki Srbin stavio prst na čelo kada
bi znao šta sve naša zemlja uvozi i da se ti proizvodi kontrolišu po zastarelim
pravilnicima iz 80-ih i 90-ih godina. U Srbiji svaki drugi stanovnik oseća posledice
brze hrane.
 
Peciva, kolači, slane grickalice, hamburgeri sadrže transmasne kiseline, zasićene
masti, soli, šećer i glavni su krivci za gojaznost, porast lošeg holesterola, pojavu
kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti.
 
Mađarska je uvela porez na brzu hranu tzv. čips listu, na kojoj bi uskoro mogao da
se nađe i margarin, odnosno svi proizvodi koji sadrže nezasićene i takozvane
transmasti.
 
U Sloveniji izveštaji iz 1987. da je gojazne dece bilo 15 odsto, dok je danas trećina
mladih uzrasta od šest do 19 godina predebela.
U poslednjih 50 godina napravljeno je 80.000 vrsta hemikalija na planeti. One su
prisutne u svemu, hrani, vodi, vazduhu, dečjim igračkama, kompjuterima. Cenu
plaćamo zdravljem, o čemu nas ne informišu. Oko 300 štetnih hemikalija se može
naći u telu "zdravog" evropskog čoveka!
 
Zahvaljujući mnogobrojnim naučnim studijama utvrđena je direktna veza između
modernih bolesti ljudi i hrane; tako agrohemikalije i aditivi izazivaju tumor, kancer,
ciste, izazivaju prerano starenje, sterilitet, impotenciju, pobačaje, izazivaju
degenerativna oboljenja, kao i alergije i upalne procese. Istraživači tržišta su
ustanovili da samo na 14 odsto proizvoda piše šta zaista sadrže u svom sastavu!
 
Izdahnuli od ukusa i boje
 
E621 (Natrijum-glutaminat) - čips, kobasice, konzervisana hrana, vegeta.
Izaziva kancer.
E407 (karagen) - u kobasicama, parizerima, viršlama, majonezu, gaziranim
pićima, slatkišima... Izaziva zatvor i rak creva.
E 553b (talk) - u čokoladi i slatkišima. Može da uzrokuje obeljenja želuca i
creva.
E220 (sumpor-dioksid) - u vinima, gaziranim pićima, kobasicama... Pospešuje
astmu, crvenilo, konjuktivitis.
E512 (kositar-hlorid) - u konzervisanom povrću. Izaziva mučninu, proliv,
glavobolju i akutno trovanje.
E104 (kinolinsko žuto) - u ribljim proizvodima, sladoledima, pudinzima,
slatkišima, gaziranim pićima. Može izazvati alergiju i dermatitis.
E123 (sintetička crvena boja) - u vinu, alkoholnim pićima, sladoledu,
kavijaru... Može uzrokovati neurodermatitis, astmu i hiperaktivnost.

Нема коментара:

Постави коментар