среда, 5. фебруар 2014.

ukus elitnih proslava ♥ jestive latice cveća

Ušećereno cveće


Dobro operite bilo koji jestivi cvet kako bi isprali čestice prašine. Cvetić ili laticu nežno odvojite, zatim razmućenim belancem malenom četkicom za vodene boje premažite celu površinu. Šećer u prahu pospite po celom cvetiću i zatim ga odložite par sati da se osuši. Ove ušećerene latice možete čuvati na sobnoj temperaturi i do par mjeseci, a možete ih iskoristiti kao jestivi ukras na kolačima, tortama ili sladoledu.



Čaroban okus kandiranog cvijeća


Inovatorica, poduzetnica, haiku pjesnikinja: Višnja McMaster

Obilježili smo upravo još jedan Svjetski dan poduzetnica. Bila je to prigoda da se ponovno upozori na brojne prepreke koje ženama stoje na putu ulaska u svijet poduzetništva, na njihov neravnopravan položaj na tržištu rada, na činjenicu da su na istim položajima slabije plaćene od muškaraca i da se u samo 6 posto velikih tvrtki žene nalaze na vodećim pozicijama, tamo gdje se odlučuje.

U ovo vrijeme krize nije dakako lako poslovati poduzetnicima bez obzira na spol, no, recesija će proći, a žene će se u Hrvatskoj i dalje, ponajprije zbog tradicije i društva koje ih ne potiče, nego ograničava, i dalje teško odlučivati pokrenuti vlastiti posao, prihvatiti izazov poduzetništva. Predstavljamo zato jednu neumornu i svestranu ženu, impresivne biografije, čija priča možda probudi neku buduću poduzetnicu među nama, pokaže kako ne treba odustati, posustati i kako su zapravo ideje svuda oko nas, samo ih treba prepoznati.


Čaroban okus kandiranog cvijeća 

Višnja McMaster, svjetski je poznata inovatorica, ona je zaslužna da su Hrvatska i Zagreb dobili jedan od najljepših suvenira, Zagrebački slatki pušlek.
Ušećereno cvijeće uzgojeno podno Sljemena proslavilo je tu zagrebačku poduzetnicu, koja  se osim markuševačkim vrtom mora baviti i kompliciranom domaćom birokracijom, uvozom, izvozom, porezima, ali uz sve to još pronađe vremena i za drugu veliku ljubav- haiku poeziju. U Japanu je sa svojom obitelji, suprugom Grahamom, Englezom, kojeg je upoznala krajem 60-ih godina, dok je još bila studentica, a on profesor engleske književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, te dvjema kćerima, živjela 11 godina.


Inovacije koje osvajaju svijet 

Od čega se zapravo sastoji Zagrebački slatki pušlek? " Riječ je o kandiranom cvijeću, ukupno 9 vrsta. To su maćuhice, jaglaci, tratinčice, različci, ljubičice, ruže i drugo cvijeće, koje se prema posebnom receptu pretvara u slatki desert. Svo se cvijeće uzgaja organski, bez uporabe pesticida, a na njegovom kandiranju danas rade tri žene iz markuševečkog kraja, čije su bake prije nekoliko desetljeća i same prodavale cvijeće Zagrepčankama.


Šarene kandirane latice potom se slažu u takozvane pušleke ili buketiće koji se prodaju u suvenirnicama diljem Zagreba, ali i šire", kaže autorica tog originalnog proizvoda. Što se tiče obima posla, danas umjesto nekadašnjih osam zapošljava tri žene, a proširenje posla očekuje tek kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.


„Prepreke ženskom poduzetništvu kod nas i u današnje vrijeme vrlo su slične preprekama muškom poduzetništvu, ako ga mogu tako nazvati: ova zemlja nije stvorena za poštenog i entuzijastičnog poduzetnika, ma koliko mu vrijedili ideja i pamet. Bar ne za sada. No, optimizam ostaje, a svijest da svojim proizvodom nadahnjujem i razveseljujem svoje sugrađane mnogo mi znači,“ priča naša sugovornica, čiji se slatki pušlek može kupiti u Bakinoj kući i u Naturi Croatici u Zagrebu, te u duty free shopu u zagrebačkoj zračnoj luci.


Turistička zajednica grada Zagreba nagradila je slatki pušlek kao najbolji suvenir. Pušlek je dobio i Expo 2005. Eco-Tech nagradu u Japanu. Višnja McMaster dobitnica je i zlatne medalje na inovatorskom sajmu u Moskvi, a u Singapuru je osvojila i prestižnu GWIN Top Ten Woman Inventor/Innovator Award kao jedna od deset najboljih inovatorica i poduzetnica svijeta. Aktivno sudjeluje na Svjetskim festivalima haiku poezije, u Hrvatskoj je mnogo pridonijela širenju i poznavanju japanske kulture i tradicije.


Haiku – otvara oči ljepoti života i prirode   

Njezina su inovacija i haiku karte, koje su nastale iz ljubavi prema haiku poeziji. "Haiku karte su nastale  prema drevnoj japanskoj igri hyakunin-isshu, što znači „stotinu stihova od stotinu pjesnika“, koja se u Japanu igra u sklopu proslave Nove godine. Moja je želja bila približiti haiku poeziju djeci i mladima i uputiti ih na traženje biti u stvarima", ističe V.McMaster.
(M.G.)

Нема коментара:

Постави коментар