четвртак, 13. март 2014.

Sremuš -

Vreme je da počnete  koristiti prolećne biljke u ishrani. Sremuš, koprivu i maslačak možete da naberete sami ili da ih kupite na pijaci. Reč je o ukusnim i lekovitim biljkama od kojih možete pripremiti salate, supe, čorbe, variva, pite.Salata od maslačka je odličan diuretik

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 



- Ove biljke mogu da budu i začinski dodaci. Nepravedno su zaboravljene i sada je možda pravo vreme da se ponovo nađu na trpezi - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.

Sremuš 
Sremuš je divlja, jestiva biljka koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin glavni sastojak. Raste u listopadnim, četinarskim i mešovitim šumama na 1.600 m nadmorske visine, na vlažnom tlu. Pojavljuje se posle snega i ima ga do juna. Nadzemni deo se skuplja u proleće, listovi do cvetanja. Sveža lukovica se skuplja u avgustu sve dok biljka ne donese seme.
Ako protrljate bilo koji deo biljka među prstima, možete da osetite karakterističan miris belog luka.

Listovi se mogu upotrebiti kao dodatak salatama i varivima jer mirisom i ukusom podsećaju na beli luk. Lukovice su beličaste od dva do pet centimetara dugačke i veoma su pikantan začin. U proleće ovaj luk čisti krv, želudac i jetru. Terapeutsko dejstvo je slično belom luku, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor-alicin. Smatra se da povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska, za želudačne i crevne tegobe i odličan je čistač jetre. Uspešno se primenjuje kod zarastanja otvorenih rana i hematoma, pomaže za bolje izlučivanja sluzi iz pluća, olakšava iskašljavanje i olakšava disanje. Ima i antibakterijsko dejstvo.

Kopriva 
Lekovitost koprive je davno poznata. Koristi se koren, list i seme. Pripisuje joj se da odlično čisti krv, sprečava opadanja kose... Pomaže osobama obolelim od reumatizma, kod prekomernog mokrenja, problema sa plućima. Kopriva je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K karotinom, pantotenskom kiselinom - ona je pravi mali vitaminski rezervoar. Danas je retko na našem stolu, ali ne treba da zaboravimo stare recepte, pogotovo što sada u proleće možete da je naberete, ali negde daleko od puta ili da je kupite na pijaci. Mlada kopriva može da se pripremi kao čorba, varivo ili pomešana sa sirom kao pita.

Maslačak
Veoma lekovita jestiva biljka koju možemo da nađemo svuda. Ako je sami berete, berite je dalje od puta da ne bi bila zagađena. Veoma je korisna za čaj, salate, variva, sokove, supe, čorbe. Maslačak pomaže jetri, odličan je diuretik pojačava rad bubrega, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma, ekcema, čireva, pojačava apetit.

Cveta od marta do maja. Maslačak ima kalijuma u nadzemnom delu, smole, 40 odsto inulina u korenu, 16 odsto vitamina C, gvožđa 3 odsto (više nego spanaću)... Mladi listovi su veoma ukusni, možete da napravite zdravu salatu, čorbu, varivo. Može da se kombinuje i s krompir salatom.
 
Priprema i čuvanje
Ove biljke se pripremaju isto kao i mladi spanać ili zelje. Dodajte začine koje inače dodajete i volite, mleko ili alevu papriku, dodajte ih krompir salati ili nekoj drugoj salati, pomešajte sa sirom, napravite pitu. Čuvajte u frižideru tako što ćete zaviti u papirnu vlažnu salvetu i staviti u najlon-kesu u frižideru u delu za povrće. Možete da ih čuvate tri do četiri dana.
Allium ursinum
SREMUŠ (divlji beli luk, medveđi luk, allium ursinum) je samonikla jestiva biljka, izuzetne lekovitosti i širokog spektra delovanja na ljudski organizam. Proglašena je čak i za evropsku biljku, a svrstavaju je i u 4 planetarne biljke.

Poznati prirodnjak dr Kuncle kaže da ni jedna biljka na zemlji nije tako delotvorna u čišćenju creva, želuca i krvi, kao što je to sremuš. “Bolešljivi ljudi i malokrvne osobe trebalo bi da ga cene kao zlato, mladi bi cvetali kao ruže i razvijali se kao jele na suncu, ako bi ga jeli u dovoljnoj količini”, poručuje on.


Sremuš sadrži esencijalna ulja bogata alinom, izoalinom i drugim sulfidnim jedinjenjima. Mladi listovi imaju 20-50 mg vitamina C i oko 7% karotena.
Savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina nataloženih u organizmu tokom zime, zbog čega ga nazivaju “ubicom otrova”
APRIL I MAJ su meseci medveđeg ili divljeg luka sremuša (Allium ursinum) koji zovu i "ubica otrova". Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu. 
Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom... 

Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Međutim, sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Kod branja listova sremuša i vađenja lukovica treba biti oprezan, zato što je po izgledu sličan mrazovcu, đurđevku i čemeriki. 

Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dve do tri nedelje. Zanimljivo je da je karakteristični miris poput onog koji ima beli luk kod sremuša prisutan samo dok se jede. 

TINKTURA PROTIV HIPERTENZIJE

Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni lekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra. 
U flaši treba da ostane dovoljno mesta za povremeno protresanje i mešanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomešane sa pola čaše mleka ili jogurta. Ako se uzima mleko ono ne sme biti vruće.

HLEB SREMUŠ

Pregršt fino seckanog sremuša staviti u činiju i pomešati sa 250 grama belog oštrog brašna. Dodati još toliko integralnog, kao i dve kašičice soli i dve kašike ulja. U šolju sa strane staviti 20 grama kvasca i jednu kašičicu šećera da ukisne, a onda kvasac dodati u brašno i zamesiti. Ostaviti da naraste, a zatim testo premesiti i prebaciti u pleh. Ostaviti još pola sata da naraste, a onda staviti u rernu i peći na 220 stepeni 30 minuta.
Na sreću, popularizovanjem organske hrane i sremuš je došao u centar interesovanja mnogih ljubitelja zdravih obroka. Raste u četinarskim, listopadnim i mešovitim šumama na 1.600 m nadmorske visine, na vlažnom tlu, ali ga možete pronaći i u nizinama, ali na nezagađenim mestima.

U sremušu imate jedan skup eteričnih ulja, vitamina C, karotina, mineralnih soli, šećera, belančevina, masti, a alicin (jedinjenje, najlekovitiji sastojak belog luka) je glavni sastojak. Listovi imaju karakterističan miris belog luka, ali ga mnogi smatraju najzdravijom kombinacijom belog i crvenog luka.

Za prolećno vreme je idealan, jer tada fenomenalno čisti krv, želudac i jetru. Nisu ni medvedi blesavi. Oni ga jedu posle hibernacije da bi stabilizovali svoj želudac. (Zato ga neki zovu medveđi luk). 
Sremuš je odličan u lečenju visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, za želudačne i crevne tegobe (videli smo da medvedi znaju zašto) i odličan je čistač jetre. Neki ljudi su ga primenjivali i za zarastanje otvorenih rana i hematoma. Ima i antibakterijsko dejstvo.
Kuhari širom sveta ponovo stavljaju sremuš na vrh najcenjenijih namirnica. Listove dodaju salatama i varivima, a lukovice koriste kao pikantan začin.


Zanimljivo je da su listove nakada koristili (u nekim krajevima i dan danas) da “zapakuju” sireve. Tako dok “sazervaju” oni upijaju taj “sremušati” miris. Takođe, odlično je dodati list sremuša u sendvič sa sirom.

Нема коментара:

Постави коментар