четвртак, 27. март 2014.

ZLATNA HRANA ♥ ZDRAVA HRANA

U vremenima ekonomske krize, zlato posebno dobija na vrednosti, što smo imali prilike da vidimo i ovog leta. Ovaj dragoceni metal, međutim, često se koristi i u obliku netoksičnog praha ili listića u industriji hrane, kako bi se udahnuo osećaj elegancije, luksuza i bogatstva. Da li je to još jedan znak da se ovaj svet ne kreće u najboljem pravcu?


1. Bejgl
Na jedan kratak i veličanstven trenutak u 2007. godini, gosti hotela “Vestin” na Tajms skveru u Njujorku imali su jedinstvenu priliku da za hiljadu dolara probaju najskuplji tost u obliku krofne, tzv. bejgl. Sav prihod od prodatih hlepčića išao je u dobrotvorne svrhe, a cena im je bila astronomska zbog luksuznih sastojaka, među kojima su krem sir od tartufa i jestivi listići od zlata.




2. Barfi
Barfi predstavlja tradicionalni dezert na bazi mleka koji se jede u Indiji, Pakistanu i na Himalajima. U nekim slučajevima, ima ukus sličan kolaču od sira. Ime potiče of reči za “sneg” na farsi jeziku, a može se praviti u različitim varijantama, od kažuja do pistaća. Često je prekriven slojem jestivih zlatnih ili srebrnih listića.
 




3. Dražeje
Jedna od najpopularnijih dekoracija za slatkiše su dražeje, za koje se često dvoumimo da li možemo da ih jedemo ili ne. Američka agencija za hranu klasifikovala je sve dražeje od metala kao nejestive. U Evropi je, međutim, sasvim druga priča. Ne postoji zakon kojim bi se regulisalo konzumiranje ovih sitnih kuglica.
 




4. Praline
Praline šefice kuhinje Sare Madžid imaju samo pet sastojaka - kakao prah, puter, pavlaku, čokoladni preliv i zlatni prah.
 









5. Sladoled
“Serendipiti 3” je čuveni restoran na Menhetnu. Njujorčani obožavaju ovaj restoran, ali i turisti. Ušao je u istoriju 2004. godine kada je počeo da služi sladoled “zlatno izobilje” po ceni od hiljadu dolara za činijicu. Tri godine kasnije, restoran je ponudio sladoled “ekskluzivna smrznuta čokolada” koji je koštao 25.000 dolara. Oba slatkiša imala su u sebi listiće od 24-karatnog zlata.
 




6. “Vispa” čokoladica presvučena zlatom
“Vispa” čokoladice “Kedberi” iz Velike Britanije lansirao je 1981. godine, ali su 2003. godine nestale sa tržišta, da bi se trijumfalno vratile u prodavnice širom Britanije četiri godine kasnije.
Jedna verzija čokoladice bile su one punjene karamelom i sa dodatkom zlata, ali je 2010. godine prestala da se proizvodi. Međutim, posle kampanje pokrenute preko fejsbuka, na insistiranje kupaca, ponovo je počela da se proizvodi ove godine. Da bi je promovisao, “Kedberi” je čokoladicu obložio zlatom i uvio u zlatni papir. Cena joj je bila 1.630 dolara, koliko je koštala fina unca zlata.

Нема коментара:

Постави коментар