понедељак, 21. март 2016.

Тушт - Portulaca oleracea - nije korov vec lek



Са првим летњим врућинама у граду се појавила једна биљчица које пролетос није било – ниче у пукотинама на асфалту, највише у близини пијаца, али, када је познајете, срећете је готово свуда – у бетонским жардињерама, у подножју уличног дрвећа, чак и у саксији на свом прозору. У град је стигла вероватно са поврћем из приградских њива, и сада, кад је ту, неће га напустити.
Тушт
Та биљка је тушт – црвенкаста, полегла, месната стабљика са пуно зелених листића и, касније, ситним жутим цветовима. Ако за њу питате земљораднике, рећи ће вам само да је то ништаван, надасве досадни коров којег се никако не могу ослободити. Јер, тушт је прави Биберче међу коровима: мада је наизглед ситан и неугледан, слободно га можемо назвати интелигентним – развио је, и још увек развија, безброј тактика за преживљавање и одолевање напорима простодушних ратара да га истребе. Раширио се по целом свету – он је космополит пореклом из Азије, а у својој постојбини већ хиљадама година је познат као јестива и лековита биљка. Изгледа да је био бржи и далекосежнији од своје славе која га није пратила до удаљених нових станишта. Захваљујући савременим нутриционистичким истраживањима слава му је васпостављена, те се током протекле деценије успузао на столове најотменијих светских ресторана – на жалост, не и на наше.
Око 95 процената ове биљке чини вода, али у пет процената чврсте материје она садржи много гвожђа, калцијума, фосфора, бета каротина, витамина Е, РР и С. Важан је извор омега-3 масних киселина које јачају имуни систем и снижавају ризике од срчаних обољења, а за које се прича да их има једино у скупим капсулама са уљем из риба северних мора. Зову га и „ледана трава“ зато што је идеална летња биљка: расхлађује организам и смирује главобоље настале због изложености врелом Сунцу.
За јело је најбољи пре цветања, а то је отприлике сада. Сочан је и има пријатан сланкасто кисели укус. Може се јести свеж, кувати или киселити. У салатама се одлично слаже са краставцима и парадајзом, у јелима са грашком. Као лековито средство, тушт се помиње и у Хиландарском лекарском кодеску. Користи се против упала и задржавања воде. Уређује срчани ритам и диже притисак, помаже дијабетичарима, лечи нека бубрежна обољења. Код нас расте само још један његов блиски рођак – то је пркос, сићушна летња украсна биљка са мноштвом разнобојних цветова. Знају га сви љубитељи цвећа. А од пркоса до тушта – дели нас само један корак, или, боље, поглед.

Гајење ове биљке почеле у Персији и Индији. Обично се превиди само као коров и обично упроотед као последица.

Пркос погон чији ботаничко име је Портулаца олерацеа је веома отпорна биљка и може да расте на сувој земљи тако лако као на плодном земљишту.

Познато је да је семе може остати стабилан у земљи у трајању до 40 година

Ова биљка има богате зелено лишће и жутих цветова. То је природна биљка расте и може се наћи иу дворишту врту.

Пркос се такође назива свиња коров и зато што природно расте и лако се могу узгајати то би био одличан извор хране за пољопривреднике, а не зрно ГМО многи фармери су користили за исхрану стоке.

Неке од здравствених предности пркос

Одлично антиоксидативна својства

Овај "корова" има одличне особине антиоксиданса који ће помоћи да се детоксикацију тела.

Ова биљка има две врсте беталаин алкалоида пигмената; наиме - Жути бета-кантхинс и црвено Бета-цианис.

Ови пигменти су веома јак антиоксидант и анти-мутагена.

То може да побољша наш имуни систем

Лиснато биљка богата је витамином А и верује се да има око 1320 ИУ / 100 г и обезбеђује 44% од РДА, које је један од највећих витамина А богати зелено поврће на располагању чини.

Овако висок ниво витамина А када се конзумира ће појачати наш имуни систем и помажу нам да заштитимо од инфекција, као што је прехлада и грипа.

То ће такође помоћи ослободити наше тело од рака, високог крвног притиска, дијабетеса и да ће побољшати нашу чуло вида.

Богата другим битним минералима и витаминима

Пркос је богат витамином Ц и Б-комплекса, као што су пиридоксин, ниацин, каротеноиди и рибофлавин.

Ово поврће има калцијума, гвожђа и магнезијума у ​​малим количинама, али када се конзумира као редовни оброк је одличан извор за ових минерала који су корисни за ваше крви, костију и зуба.

То је богата омега 3 масним киселинама

Пркос је богата омега 3 масним киселинама и верује се да има још корисних омега 3 масних киселина у односу на приличном броју рибљег уља. Конзумирање ове фабрике ће помоћи дати вашој кожи светао и блистав изглед увек.

Ово су само неке од предности ове "корова" на наше здравље.

Дакле, када одете у дворишту врта и видите ова биљка само сетити свих својих предности пре него што га искоренити као коров.

Уместо тога само да размотри да га користите као један од вашег дневног уноса поврћа и славином од својих нутритивних предности за побољшање своје здравље и благостање.

******************************************************************************************************************************

The cultivation of this plant begun in Persia and India. It is usually overlooked as just a weed and is usually uprooted as a result.

The Purslane plant whose botanical name is Portulaca oleracea  Is a very resilient plant and can grow on arid land as easily as on fertile land.

It has been known that it’s seed can stay viable in land for up to 40 years

This plant has rich green leaves and yellow flowers. It is a natural growing plant and can be found even in your backyard garden.

Purslane is also referred to as pig weed and because it grows naturally and can easily be cultivated it would be an excellent source of feed for farmers rather than the GMO grain many farmers have been using to feed their livestock.

Some of the health benefits of Purslane

Excellent antioxidant properties

This “weed” has excellent antioxidant properties which will help to detoxify the body.

This plant has two types of betalain alkaloid pigments; namely -- a yellow beta-xanthins and a red beta-cyanis.

These pigments are very strong antioxidant and anti-mutagens.

It can improve our immune system

This leafy plant is rich in Vitamin A and it is believed to have about 1320 IU/100 g and provides 44% of RDA, which makes it one of the highest vitamin A rich green vegetables available.

This high levels of vitamin A when consumed will boost our immune system and help protect us from infections such as the common cold and flu.

It will also help rid our body of cancer, high blood pressure, diabetes and it will improve our eye sight.

Rich in other essential minerals and vitamins

Purslane is rich in vitamin C and B-complex such as pyridoxine, niacin, carotenoids and riboflavin.

This vegetable also has calcium, iron and magnesium in small amounts but when it is consumed as a regular meal it is an excellent source for these minerals which are useful for your blood, bones and teeth.

It is rich in Omega 3 fatty acids

Purslane is rich in omega 3 fatty acids and it is believed that it has even more beneficial Omega 3 fatty acids than quite a number of fish oils. Consuming this plant will help give your skin a bright and radiant look always.

These are just some of the benefits of this “weed” to our health.

So when you go to your backyard garden and you see this plant just remember all its benefits before you uproot it as a weed.


You could instead just reconsider using it as one of your daily vegetable intake and tap from its nutritional benefits to improve your health and well being.

Нема коментара:

Постави коментар