петак, 31. јануар 2014.

KUVAJMO VINO U NJEMU JE TOPLINA

kuvano-vino-001Kuvano vino, ništa lakše, ništa komplikovanije. Je li to uopšte vino? Negde i nije. Kako god okrenete, bilo da stavite nešto u vruće vino, ili naspete zagrejano vino u nešto drugo, lepo ćete se ugrejati, možda izlečiti, ali sigurno vrhunski zabaviti. Osim ako vam se ne dogodi ono što se nama dogodilo.
A koji je recept za najbolje kuvano vino na svetu?
Popularno zimsko okrepljujuće piće u Srbiji zove se: kuvana rakija ili šumadijski čaj?
Dobro, a drugo najpoznatije srpsko zimsko alkoholno piće je onda svakako kuvano vino. Nekad se kuvalo gotovo kuvana-devojka-sa-vinomsvakodnevno, pogotovo dok je bilo "smederevaca" i kaljevih peći, pa i naftarica na kojima je moglo lepo da se zakuva uz miris ogreva, a potom da se dugo i bez trošenja struje ili plina održava mu idealna temperatura.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Koja je idealna temperatura kuvanog vina?
Pa, ona koja vas neće opržiti, ni kroz salvetu ili ubrus, ako već nemate specijalnu čašu sa drškom, a u stanju je da razvija i širi arome specijalnih dodataka koji su se kuvali u sudu sa vinom. Naravno ako dodataka ima i ako nisu pod oznakom top secret.
Da, nekada su na svakom ćošku prodavane te čaše sa nosačima namenjene za kuvano vince. Danas ih je veoma teško pronaći. Takođe, nadamo se da ovaj lepi zimski napitak nikada niste pili iz plastične čaše ili šolje koja se pritom malo omekšava i zamiriše na pvc. Niste? Pa dobro, nužda ne bira.
 Istorijat termički obrađenog vina datira, čini se, s početkom novog doba, iz Rima, odakle bi. Rimljani bi ga malo začinili, malo zagrejali, a onda natovarili svojim osvajačkim legijama na ramena, pa se tako ovaj način konzumacije raširio duž Rajne i Dunava spasavajući hrabre legionare od hladnoće, ako već ne od napada varvara. Uostalom, biće da su tad otkrivene i zdravstvene beneficije, tačnije lekovita svojstva ovog napitka kad je prehlada u pitanju.tankard-cup Što niko ne spori. Ali, zato ćete teško progutati priču da današnje kuvano vino nije srpska izmišljotina, već krajnje internacionalna. Englezi ga zovu mulled wine, Nordijci glögg ili gløgg, Holanđanibisschopswijn (biskupovo vino), Francuzi vin chaud, Bugari греяно вино, Brazilci(!) quentão ili vinho quente, Česi svařené víno, Mađari forralt bor, Italijani vin brulé (sprženo vino), Japanci kan zake (grejani sake) ili shoga zake(sake od đumbira). U Rusiji tražite Глинтвейн, Rumuniji vin fiert, Poljskojgrzane wino (a imaju i kuvano pivo), a kod Turaka Sıcak Şarap. Ipak, najozbiljniji su Nemci i Austrijanci sa svojim Glühweinom, maglenim, ili zamagljenim vinom, mada je verujemo čaša ta koja se magli. Ovakvo vino oni najčešće prave za božićne svečanosti, a kopiraju ih u Alzasu.
Nekada se takvo vino pilo iz specijalnih krigli - pehara, najčešće sa poklopcem, da mirisi ne odlaze uzalud. Takve posude zvale su se tankard. Najstariji srebrni i pozlaćeni tankard datira iz 1420. godine a pripadao je grofu Johnu IV od Katzenelnbogena, prvom zvaničnom uzgajivaču rizlinga.

NAJBOLJE KUVANO VINO NA SVETU

Da li je trač ili istina, ali za ovaj recept kažu da je vrh. Ostaje vam da probate, a svakako je zanimljiviji od već pripremljenog kuvanog vina koje samo treba podgrejati, a prodaje se u pojedinim supermarketima širom sveta.
Oljuštite i iscedite pomorandžu i saspite u veliki sud za kuvanje u kome su već kora jednog limuna, šećer (150gr) i začini: 5 karanfilića, isto toliko karadamom mahuna, šipka cimeta, prstohvat sveže narendanih muskatnih oraščića. Sipajte vino samo da pokrije i grejte lagano da se šećer otopi povremeno mešajući. Kuvajte 5-8 minuta da dobijete gust sirup. Drugu pomorandžu nasecite za garnirung. Smanjite vatru i dodajte preostalo od ukupno pripremljena dva litra veoma voćnog vina, ali i 150 ml soka od đumbira. Servirajte nakon par minuta laganog zagrevanja. Da, ovo je recept za 12 ljudi, a ne za jedan zaljubljeni par i Dan zaljubljenih. Odgovorno!
Ne znam zbog čega danas nisu popularni, ali recepti iz tog doba imaju veliki potencijal. Glühwein se pripremao od zagrejanog crvenog vina sa dodatkom štapića cimeta, karanfilića, semena anisa, limuna, šećera, pa ponekad i malo vanile, a pri konzumaciji se često naiskap pila po čašica ruma ili nekog drugog šnapsa uzvikujući: Schuss! Već ovde se pojavljuju varijacije korišćenja nealkoholnih voćnih vina, od višnje ili borovnice, ali i varijetet - kuvano belo vino. kuvano-vino-2Naravno, crveno je dostiglo daleko veću popularnost. U Nemačkoj se pojavio i Feuerzangenbowle, gde se u kuvano vino utapala slatka veknica obogaćena rumom. Ali to nije deo ove priče, dok nordijski glöggsvakako jeste. Recept je sličan nemačkom, pogotovo onoj Schuss varijanti samo što se ovde umesto ruma dodavala vodka ili brendi. Kako i dolikuje, u ovim hladnim zemljama se navika kuvanja vina održala u dobroj meri do današnjih dana pa je moguće kupiti brojne mešavine začina za glögg koje se samo uspu u tečnost kuvanu na 60-70 stepeni Celzijusa. Ovo vino se uparuje sa suvim grožđicama, pečenim i slanim koštunicama ili popularnim kolačičima i hlepčičima sa đumbirom i marmeladom od jagoda u Danskoj. Pored bezalkoholnih varijanti glögga, popularne su i one od kuvanog porta ili madeire.
U Francuskoj je ovo mešavina jeftinog vina sa šećerom i cimetom i ne mora biti baš slatka, Holanđani stavljaju narandžu umesto limuna, Bugari med umesto šećera. U Moldaviji izvar prave sa biberom i medom, dok Rumuni ukuvaju i parčiće jabuke. Najdalje su otišli Kanađani, oni i u kuvano vino umešaju svoj javorov sirup i dodatni alkohol, pa to nazivaju Caribou i piju tokom lokalnog zimskog kvebečkog festivala.

NAJGORE KUVANO VINO NA SVETU, IL' TA NEMOJTE KAS'TI!

Najgora od brojnih neukusnih epizoda sa kuvanim vinom desila nam se u ekstra renomiranom restoranu u Novom Sadu.
- Imate kuvano vino? - pitamo.
- Ta naravno, kaže majstor u elegantnom kelner prsluku.
Donese belo vino u 2 deci čaši bez nogice koje se jezivo puši preko obavijene salvete.
- Šta je to?
- Pa, kuvano vino, naručili ste.
Probamo. Jeste, skuvani beli rizling. Bez ičega, samo vruć.
Odlazimo u toilette da napudramo nos. I otplačemo.
devojka-pije-vruceMožda zvuči zanimljivo da je tokom Srednjeg veka bilo popularno hladno vinsko piće Würzweine, za koje se tvrdi da ga je izmislio lično Hipokrat kao lekoviti napitak i po kome se svojevremeno zvalo hipokris.
U svakom slučaju, izgleda da je bitno da vino ne proključa. Zašto? Neki kažu da pri ključanju isparavaju i gube se arome. Oni bolje upućeni tvrde da se na temperaturama preko 80 stepeni C iz šećera formira jedinjenje hydroxymethylfurfural za koga se zasad samo sumnja da je kancerogeno. Zato, pažljivo sa kuvanjem. Ili pređite na „dečije kuvano vino”, varijantu koja se deci služi za Božić, naravno od voćnog soka i svih neophodnih začina, kao za odrasle.
Šta je istina?
Nema istine. Kuvano vino, ako ga dobro pripremite je svakako ukusan i prijatan napitak. Ako preterate sa voćem kao dodatkom, to može da podseti na kuvanu supu od sangrije. Ali, to je samo izgled, ukus će biti svakako dobar i voćan. Stvar je u umetnosti aranžiranja i vašem ukusu naravno. Preterivanje sa začinima takođe ne vodi nikuda. Kuva se najjeftinije ili ipak bolje vino? Što je bolje vino, bolje je i kuvano. Ali koristite voćno, po mogućstvu - prirodno vino od poznatog proizvođača, čak i ako je iz balona ili tetrapaka. A ako baš morate da otvorite neku skuplju flašu, niko se neće naljutiti. Takođe, postoje načelno dva načina kuvanja.
kuvano-vino-sastojciPrema prvom receptu, u zagrejano vino se dodaju dodaci. Prema drugom voda i začini se kuvaju posebno, pa se vino uspe neposredno pred serviranje. Zasad se koplja najviše lome oko toga dodaje li se voda ili ne? Reći ćemo - da! Dodaje se. Možete zakuvati samo vino, vodu, šećer, eventualno cimet. Kad vino počne da peni dodaju se sastojci. To što peni ne znači da ključa, ne dajte da ključa! Osnovni recept glasi: pola litra polusuvog crvenog vina, četvrt litra vode, 3 kašike šećera, 1/2 kašičice karanfilića, malo cimeta i nekoliko kriški narandže, eventualno korica limuna. Lično smo otkrili tajnu - vino se može prokuvati sa jakim voćnim čajem koji sadrži cimet. Najbolje da to budu sušeni komadići voća koji se na kraju mogu u slast i sažvakati.
Kuvano vino kao lek od prehlade ima malo modifikovan recept. Prvo se uprži kašika šećera dok ne požuti, pa Kanzake_01doda voda da rastopi. Potom dodati još kašiku šećera i rastopiti, a onda dođe vino. Kuva se dok ne pusti penu. U čašu sipajte kašičicu bibera i dodajte vino. Ukus nije strašan, ionako ne osećate od punog nosa. Ukoliko u sve ovo dodate i cimet, navodno ima uticaja na povišen pritisak, a da se ne napijete, ne udišite vinska isparenja, zadržite dah dok primičete čašu usnama. Neki tvrde da je ovakvo vino dobro za snižavanje temperature ako dodate lovor, karanfilić, ili povišenje libida, da deluje kao afrodizijak. Da li nešto vredi, ne znamo, uostalom, već ste u krevetu.
Konačno, kuvano vino ume da opije ako ga shvatite neozbiljno i kao sok. To nipošto ne radite na skijanju, kad se „grejete” na stazi. Iako je lepo... Takođe, ne zaboravite: ima tu dosta kalorija. Bilo bi poželjno konzumirati ga u toku dana, nikako uveče kada telo kombinaciju šećera i ugljenih hidrata lako pretvara u masno tkivo. Naravno, ukoliko imate neku kasnu noćnu rekreaciju, onda se ne brinite oko ovog pasusa namenjenog onima koji čitav dan sede za kompjuterom.

Нема коментара:

Постави коментар