среда, 25. фебруар 2015.

Разлози да волите Витамин Д



Ево зашто треба да се уверите да ли добијате довољно од виталне хранљиве материје, витамин Д.

Често се назива "сунчев витамин," ово у исхрани може да повећа имунитет, здравље, функцију плућа и укупну добробит.



 Људи могу да захтевају витамин Д 
Људи са бледом кожом могу имати више проблема. У немогућности да добију летњи тен.

Витамин Д је "онај" витамин који често потенцирају у последње време.. Док ви можда знате витамин Д је важан за одржавање имуног система, овај витамин нуди мноштво других здравствених бенефиција, од смањења ризика од гојазности до заштите наше функције плућа. Познат и као "Сунчев витамин" Витамин Д је од кључне важности за многе од наших система, али са мало сунца у северној хемисфери за половину године и неколико дијететских извора овог витамина, многи од нас не могу добити довољно. Откријте безброј разлога због којих се  треба заљубити у витамин Д.

Витамин Д  Врлине

1. Спречите сезонски грип: Истраживачи су проучавали ефекте против грипа витамина Д на 167 школске деце за четири месеца. Они су закључили да витамин Д3 суплементација током зиме може смањити ризик од напада сезонског грипа, наводи се у студији објављеној у часопису Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион .

2. Побољшање Функција мишића: Истраживања показују везу између витамина Д, функције мишића и одмор од дневних активности (вежбања, посебно). Низак ниво витамина Д је повезан са умором мишића, док су додатна истраживања на адолесценткињама утврдила да  витамин Д суплементација може побољшати мишићну снагу.

3. Промовисање здравље костију: Витамин Д је кључ за јаке кости , јер промовише калцијум апсорпцију у цревима (примарну локацију на којој се апсорбују хранљиве материје) и осигурава правилну минерализацију костију, наводи се у студији 2011.. Без витамина Д, наша тела могу само да апсорбују 10 до 15 посто калцијума у исхрани. Када се дода витамин Д, проценат се повећава на 30 до 40 одсто.

4. Смањити ризик срчаних болести: У једној студији, научници су установили да недостатак витамина Д је повезан са повећаним ризиком од болести срца, према часопису Цирцулатион .

5. Смањите ризик од мултипле склерозе: Студија је показала везу између нивоа витамина Д у крви и ризика од мултипле склерозе (МС), према часопису Америчког медицинског удружења . Занимљиво, истраживачи су открили да не постоји значајна повезаност између МС и нивоа витамина Д међу црним људима који су тестирани, али се знатно смањује ризик од МС у белим људима са високим нивоом витамина. Ово се посебно односи на појединце млађе од 20 година.

6. заштита плућне функције: Недостатак витамина Д је повезан са рапидним смањењем плућне функције код пушача, према америчком часопису респираторних и Цритицал Царе Медицине . Истраживачи су истраживали везу између витамина Д и пушења и открили да витамин Д има заштитни ефекат на плућа.

Нема коментара:

Постави коментар