субота, 2. април 2016.

80% ИНФАРКТА МОГЛО БИ ДА СЕ СПРЕЧИ КАД БИ СВИ ЗНАЛИ ОВИХ 5 ЈЕДНОСТАВНИХ И ЛАКИХ СТВАРИ



Најчешћа врста срчаних обољења јесте болест коронарних артерија, која може довести до инфаркта. Половина инфаркта деси се изненада, без знакова упозорења. Њих изазива блокада у дотоку крви до неког дела срца.

Оно што онемогућава доток крви јесте закрчење артерија, које се медицински назива атеросклероза. Наслаге у артеријама формирају крвни угрушак који спречава доток крви у срце.
ко се ови угрушци не уклоне на време, део срчаног мишића ће почети да одумире, што може довести до инфаркта.
5 промена у животним навикама могло би да спречи 80% инфаркта
Међутим, могуће је спречити да дође до инфаркта. Према новој студији Института Каролинска, промена у одређеним животним навикама може драстично да смањи ризик од инфаркта. Претходна студија из 2004. године, која је истраживала ризик од срчаних обољења у преко 50 земаља широм света, открила је да 90% срчаних обољења може бити у потпуности спречено променама у животним навикама и исхрани.
Које су то 5 животних навика?
1. Здрава исхрана
2. Физичка активност (шетња / вожња бицикла 40 или више минута дневно и вежбање сат или више недељно)
3. Одржавање здравог обима струка (4. Умерена конзумација алкохола (10-30 г дневно)
5. Избегавање дувана
Која храна је добра за срце?
Већина људи не зна да су транс масти и рафинисани угљени хидрати много штетнији од засићених масти. Ова заблуда утицала је и на индустрију производње хране, која је почела да производи храну ниског степена масноће и да замењује здраве засићене масти штетним транс мастима (уља поврћа, маргарин), рафинисаним шечером и процесуираном фруктозом. Овај приступ је довео до сталног пораста у гојазности и броју срчаних обољења.
Како изгледа дијета савршена за здраво срце?
Најважније што треба да урадите јесте да избегавате транс маст и потпуно елиминишете сву процесуирану храну. Ово укључује и храну из већине ресторана. Ако желите да смањите ризик од срчаних обољења, избегавајте шећер, процесуирану фруктозу и житарице. Једите што више можете сирове органске хране, а угљене хидрате из житарица замените великом количином поврћа и органским месом.
Ово су најбољи извори здравих масти:
- авокадо
- Путер направљен од органског млека
- Сирови млечни производи
- Кокос и кокосово уље
- Жуманца органских јаја
- Хладно цеђена уља органских орашастих плодова
- Сирови орашасти плодови као што су бадеми, хикори ораси, макадамија и семенке
- Органско месо
Да ли би требало да једете више воћа?
Према студији која је ове године представљена на ЕСЦ конгресу у Барселони, људи који редовно једу воће имају 40% мање шансе да развију срчано обољење, а 32% мање шансе да развију друга обољења. Воће је богато антиоксидантима, минералима, витаминима и другим храњивим супстанцама које утичу на побољшање здравља и спречавају запаљења.
Међутим, воће треба јести умерено, поготово оно које је слађе зато што високи нивои фруктозе лоше утичу на срце.
Лекови за дијабетес повећавају ризик од срчаних обољења
Недавна истраживања показала су да се поједини лекови за дијабетес могу довести у везу са смањењем нивоа хормона који стимулишу тироидну жлезду, што може довести до низа озбиљних здравствених проблема, укључујући и срчана обољења.
Друго истраживање показало је да лекови за дијабетес типа 2 који снижавају ново глукозе у великој мери повећавају ризик за смрт од срчаних обољења.
Упозорење о бета блокаторима и њиховој злоупотреби
Бета блокатори су лекови намењени лечењу високог крвног притиска и конгестивне срчане инсуфицијенције. Међутим, ове године откривено је да је могуће да су бета блокатори довели до 800.000 смрти у претходних 5 година, и то само у Европи.
Избегните да постанете део статистике о инфарктима
Најгоре што можете да урадите себи јесте да чекате да се појаве симптоми срчаног обољења да бисте нешто предузели. Предузмите следеће кораке да заштитите своје срце и спречите трајна оштећења:
- Избегавајте све врсте шећера ако сте отпорни на инсулин и лептин
- Једите непроцесуираним засићене животињске масти
- Избегавајте лекове за снижавање нивоа холестерола; они изазивају бројне нежељене ефекте, а позитивни се лако могу довести у питање
- Немојте седети више од 3 сата дневно
- Редовно вежбајте
- Уносите оптималну количину витамина Д
- Ходајте боси по земљи што чешће можете
- Смањите ниво стреса

Нема коментара:

Постави коментар