петак, 29. април 2016.

Биљке које уравнотежују хормоне

SVE RUSKE TERAPEUTSKE KREME NA JEDNOM MESTU - 
NAJVEĆI IZBOR - NAJNIŽE CENE 

Жене су од памтивека за своје проблеме проналазиле помоћ у лековитом биљу од којег су израђивале чајеве, купке, помаде, мацерате, тинктуре и етерична уља. Већина препарата и начини њихове примене до данас се нису променили. Иако су за сваку биљку описана њена својства, добро би било пре употребе распитати се код лекара или фитотерапеута који би начин примене биљке вама најбоље одговарао

Конопљиком (Витек агнус-цастус) од давнина се употребљава за отклањање менструацијских тегоба, а постоје и клинички докази да опонаша деловање допамина, важног неуротрансмитера који утиче на расположење и сексуалну жељу. Ова биљка, такође, има позитиван ефекат на отклањање депресије, раздражљивости, анксиозности и главобоље. Истраживања су показала да, ако се константно узима три месеца, конопљика може нормализовати овулације и менструални циклус. Управо је зато корисна и за подстицање плодности, особито зрелијих жена које имају нередовне менструације.

ЛАН (Линум уситатиссимум) је добар извор фитохормона лигнана који ублажава симптоме менопаузе и смањује ризик појаве рака дојке и срчаних болести. Неки докази упућују и на то да потиче плодност. Семенке лана садрже и лигнин који смањује ризик настанка рака дојке и јајника јер умањује активност естрогена, главног полног хормона жене, потенцијалног покретача малигног раста.

КУРКУМА (Цурцума лонга) је позната по добрим резултатима успостављања хормонске равнотеже у жена те у борби против миома материце и рака дојке. Истраживања показују да куркума на рак делује попут паметних лекова - препознаје и уништава малигне ћелије, а притом не оштећује оне здраве.

КАДУЉА (Салвиа оффициналис) ублажава симптоме менопаузе. Чај од жалфије помаже код појаве таласа врућине и претераног знојења, који су чести у менопаузи. Уз то, помаже и код наглих промена расположења.

СЛАДИЋ (Глициррхиза глабра) је здрава замена за шећер, готово је тридесет пута слађи од њега и нема калорија. Жене га од давнина користе као лековиту биљку која може помоћи код проблема с полицистичним јајницима. Повећава излучивање кортизола и естрогена, а смањује ниво тестостерона и један је од главних "негативаца" у настанку полицистичних јајника.

ВРКУТА (Алцхемилла вулгарис) помаже код бројних женских тегоба, од којих су најзапаженије превенција побачаја, јаки изливи и болне менструације. Вркута има противупално и диуретско деловање. Локално се може применити и код блажих крварења, рана и гљивичних инфекција. Будућим се мајкама од трећег месеца трудноће препоручује чај од вркуте и русомаце. Ако имате проблема са жучи, приликом конзумирања ове биљке посаветујте се са лекаром.

Маруље (Маррубиум вулгаре) помаже код неплодности жена, због чега је и добила назив "очајница". Ова биљка нормализује лучење полних хормона и уравнотежује хормонски циклус те смањује менструацијске тегобе попут натечених и болних груди, болних крста, раздражљивости и умора.

ГОСПИНА ТРАВА (Хиперицум перфоратум). Кантарионово уље или уље кантариона изванредан је лек код различитих женских проблема попут циста, упале јајника и гљивица. Код блажих тегоба може помоћи и "тампонада" на бази кантариона: умочите тампон у уље кантариона и ставите га у вагину нека стоји неколико сати. Поступак понављајте неколико дана. У случају хируршког третмана рака дојке, као и у лечењу рана након операције, неки лекари управо због антиканцерогених флавоноида у кантарионовим уљу препоручују његову употребу у процесу зарастања ране.

БОРАЖИНА (Боранг оффициналис) је стекла репутацију биљке која ублажава тугу јер подстиче рад надбубрежних жлезда и лучење адреналина, хормона подстицаја и храбрости. Такође, умањује менструацијске тегобе, а у комбинацији са сладићем - зато што обоје смањују производњу тестостерона - показује добре резултате у борби против полицистичних јајника.

РУСОМАЧА (Цапсела бурса - пасторис) традиционално се примењује код блажих крварења. Приликом дозирања русомаце треба бити опрезан. Наиме, ако се примени у превеликој количини, може у потпуности зауставити менструацију те тако изазвати неравнотежу полних хормона. Препорука је да се попије једна шољица чаја, сачека два, три сата, констатује колико се крварење смањило те потом евентуално понови доза. Због свог потентног деловања не препоручује се примена код жена у перименопаузи - може изазвати прерани улазак у менопаузу.

НОЋУРАК (Оенотхера биеннис) се примењује за отклањање менструацијских грчева, болних груди, упала изазваних ендометриозом, промена расположења и едема. Такође, помаже женама у менопаузи и често се користи као алтернатива надомјесној хормонској терапији, смањује појаву депресивних стања, промене расположења и главобоље.

Нема коментара:

Постави коментар