недеља, 3. април 2016.

Кумин - Niš - BILJNA apoteka Niš - NATURA KUTAK NIŠ -018 42 45 096 / +381641137793 OBILIĆEV VENAC 20 Niš

У комбинацији са коријандером служи као одлично средство за неутралисање штетних ефеката претеране љутине чилија, бибера и других "врућих" зачина. Због тога Индијци могу да поднесу веома љуту храну - они у њу додају индијски ким и коријандер и тако неутралишу негативне ефекте љутине.

Редовна употреба овог кима у припреми хране благотворно делује на:
- Побољшање варења
- Смањење гасова и надутости
- Неутралисање вишка киселине
- Нормално лучење пробавних сокова
- Уклањање стомачних грчева
- Нормално кретање хране кроз црева
- Проблеме са мокраћним путевима



• начин примене:
Кумин је одличан зачин за поврће и махунарке јер наглашава природну слаткоћу ових намирница и неутралише њихову опорост и склоност ка стварању гасова у цревима.

Кувано поврће, пиринач
На мало врелог уља или гхија препржите различите зачине (на пример индијски ким, грчко семе, семе слачице и бибер). Када семенке поскоче, додајте и зачине у праху као што су куркума, млевени коријандер, ђумбир и слично. Пржите неколико тренутака а затим додајте насецкано поврће и све заједно пржите уз стално мешање. Додајте мало воде, поклопите и кувајте до краја. Исти поступак је и за пиринач.

махунарке
Скувајте жељену врсту махунарки и када је готово прелите запршком од зачина: у малој посуди за сос пропржите семе Ђиреви и других зачина по жељи како је горе описано. У посуду где се кува пасуљ додајте готову запршку. Ако сте све правилно урадили, доћи ће до благе ерупције воде која кључа у лонцу са пасуљем. Све добро измешајте, поклопите и оставите да одстоји десетак минута.

салате
Једну чајну кашичицу семена препржите на сувом тигању. Када семенке потамне склоните са ватре и затим самлети (истуцајте у авану). Овим прахом поспите свеже исечене краставце, парадајз итд. Укус је изузетан.

Теста и пецива
У незамешено брашно додајте жељену количину семенки и добро измешајте. Затим припремајте као и обично.

• за оне који желе да знају више:
Због своје изузетне ароме семе Ђиреви је омиљени зачин у индијској, мексичкој, кубанској, западно-кинеској, северно-афричкој и блиско-источној кухињи. Укус и мирис индијског кима потичу од обиља етеричних уља, пре свега кумин-алдехида у сировом семену и Пиразини који настају његовим пржењем или печењем.

Индијски ким је обавезан састојак карија, неких врста холандских сирева и традиционалних француских хлебова и бразилске кухиње. Познате зачинске мешавине као што су гарам масала, Ацхиоте, адобос, Софрито, кари, бахаарат итд. У знатној мери садрже и кумин.

Кумин је одличан зачин за поврће и махунарке јер наглашава природну слаткоћу ових намирница и неутралише њихову опорост и склоност ка стварању гасова у цревима. Због тога се нашироко користио у древној Грчкој и старом Риму, где је постојао обичај да се на столу држи посудица са индијским кимом, као што се данас држи бибер. Овај обичај се и до данас одржао у Мароку.

Постојбином Ђиреви се сматра Персија. Данас се највише гаји у Индији, Шри Ланки, Сирији, Пакистану и Турској а нешто мање у Ирану, Узбекистану, Таџикистану, Мароку, Египту, Мексику и Чилеу.

Употреба у ајур-веди
Индијски кумин је састојак великог броја комплексних ајурведских средстава за побољшање варења и за подмлађивање. Често се користи и као кућни лек или прва помоћ.

Против гасова и грчева у цревима (колични бол)
5 грама семенки (једну кафену кашичицу) ставите у литар воде и загрејте до кључања. Кувајте око 2 минута, скините са ватре и сипајте у термос. Пијте ову воду у малим гутљајима на сваких пола сата.

Код преједања и после узимања тешке хране
Препржите једну кашичицу семенки на сувом тигању (без уља) и поједите. Још је боље ако помешате пола-пола са семенкама коморача.

Код слабог варења и задаха из уста
После сваког оброка поједите кашичицу препржених семенки.

Код проблема са простатом и мокраћним каналима
Измешајте кумин, коријандер и коморач у односу 1: 1: 1. Једну кашичицу ове мешавине ставите у 200 мл воде и пустите да прокључа. Скините са ватре, поклопите и пустите да се прохлади. Пијте две шоље дневно док проблеми не прођу.

posle порођаја
Ђира је корисна за срце и утерус и повећава количину мајчиног млека. Због својих својстава да неутралише гасове, редовна употреба овог зачина у исхрани породиља корисно утиче и на варење новорођеног детета.

Кумин је јак и необичан зачин којег још зову индијски ким или ђира (Зееро), латински назив је Цуминум циминум. Семе изгледа потпуно исто као и семе кима на који смо ми навикли и који радо једемо са пецивима. Али тек када помиришете оба, схватите да су у питању два потпуно различита зачина.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 






Кумин има јак, необичан мирис, не знам са чим би га упоредила, али то не треба да вас плаши. У јелу буде доста блажи него када отворите теглицу. Одлично иде уз месо, било које, и у различите сосеве. Ја га од недавно, по наговору  стављам и у хлебове. Уз грануле белог лука, сваком пециву даје егзотичан, леп шмек.

Ако га до сада нисте користили, први пут га ставите мање. Па га онда испробајте у свим варијантама.

Овај зачин можете да пронађете у различитим кухињама, не само индијској, записи кажу да су га користили и древни Египћани и стари Римљани. А сама биљка се користи и у медицинске сврхе, јер је јако добра за варење и у борби против прехладе.

Читајући о кумину, да би могла што више да вам напишем, наишла сам на податак да је кумин јако добар и за скидање килограма. Према једном истраживању 88 испитаница поделиле су се у две групе. Свака група је током три месеца била на истом режиму исхране који је бројао 500 калорија мање у односу на њихов пређашњи режим.

Уз те измене, једна група жена добијала нешто мање од 1 кашичице кима коју је конзумирала сваког дана са 150 милилитара јогурта.

Након три месеца, испитанице из групе која је конзумирала кумин имале су у просеку 2 килограма мање у односу на другу групу која није користила овај зачин. Такође, жене које су редовно конзумирале кумин, имале су мањи холестерол и генерално бољу крвну слику.

Кумин у праху помаже губитку килограма


Покушавате смршати? Одвојите се од целера и запутите према зацинском одељењу.

Ново истраживање показује да кумин у праху помаже у губитку килограма, смањењу телесних масноћа и природном побољшавању нездраве нивоа холестерола у крви,

Научници са Универзитета медицинских наука  формирали су двије групе, а свака се састојала од 44 жене које имају проблема са гојазношћу или вишком килограма. У периоду од три месеца ове двије групе жена савјетоване су о здравој исхрани те им је направљен мени у којем уносе 500 калорија мање на дан. Прва група испитаника у то је време јела три грама кумина у праху на дан умешаног у 140 грама јогурта. Друга групе жена конзумирала је исту количину јогурта без додатка кумина.

Након три месеца, чланице групе које су конзумирале јогурт с додатком кумина изгубиле су око 1 4 килограма наспрам испитаница из друге група. Спроведено истраживање још је импресивније када се узме у обзир податак да су учеснице из прве групе изгубиле 14,64 одсто више масноћа од оних из друге (4,91% масноће).

Како је дошло до великих промена у килажи од само кашичице кима на дан? Битан је разлог тај што овај делотворан зачин садржи филостероле - биљну хемикалију познату по спречавању задржавања холестерола у телу. Како је реч о првој студији која доказује да овај зачин помаже при губитку килограма, научници сматрају да то чини и зато што убрзава метаболизам.

Желите ли испробати чудотворно деловање кумина на килажу?

Будући да обичан јогурт и није баш најбоља идеја за конзумирање овог зачина, постоје много укуснији начини на који можете искористити његове благодати. Додајте неколико кашичица кима у праху у свој омиљени рецепт са печеним поврћем. Кумин ће се одлучно стопити са слатким кромпиром, бундевом, шаргарепом, тиквицом и карфиола.

Кумин такође можете додати у мешавину белог лука у праху, лука и паприке у праху како бисте створили свој зачин за укусне мексичке тацосе. За сендвиче и сосове додајте мало кумина у праху у мајонезу или хумус. У благи сос од авокада (гуацамоле) додајте кашику или две кумина у праху за бољи укус. Кумин у праху такође можете комбиновати уз печени леблебије или орахе.

Нема коментара:

Постави коментар