четвртак, 13. август 2015.

Постоје људи којима никад није врућина, ево шта раде


 Када температура достигне рекордне висине није само реч о удобности. Опасно високе температуре могу довести до болести врућине у распону од топлотних грчева до топлотног удара. Следећи савети могу вам помоћи да дуго задржите цело лето у хладу

Прилагодите свој образац на отвореном да искористите рано јутро или касно вече. Ако не можете да промените радите мање минута, ходати уместо трчања, или смањити свој ниво напора.
Носите широку одећу, пожељно је светле боје.
Памучна одећа је хладнија од многих синтетичких.
Напуните спреј са водом и држите га у фрижидеру брз освежавајући спреј у лице расхлади на отвореном.
Држите пластичне флаше воде у фрижидеру; зграбите једну када сте спремни да идете напоље. Како лед се топи, имаћете снабдевање хладном водом са вама.
 честе купке или туш са хладном или топлом водом.
Борите се против дехидратације пијући доста воде или друге изворе електролита.
Научио сам овај трик од Тенис Професионалаца: ако носиш капу или шешир, извадите га и сипати мало ледене воде у шешир, а затим брзо обрнути га и ставите на главу.
Избегавајте кофеин и алкохол пошто ће промовисати дехидратацију.
Уместо топлих намирница, покушајте честе мање оброке или ужину која садржи хладно воће или ниско масне млечне производе. Као додатну корист, нећете морати да кувате на шпорету.
Ако немате клима уређај, организовати се да проведете бар делове дана у тржном центру, јавној библиотеци, биоскопу или другом јавном простору који је климатизован.
На крају, користите здрав разум. Ако топлота је недопустиво, остани у затвореном простору када можете и избегавајте активности на директној сунчевој светлости или на врућим асфалтним површинама. Обратите посебну пажњу на старије, одојчад, и свима са хроничним болестима, јер могу лако дехидрирати и бити подложни болестима врућине.



Да би тело цоол током летњих месеци,  препоручујемо конзумирање зачина који промовишу хлађење. Зачини су један од најмоћнијих биљних намирница у погледу антиоксиданата и биоактивних једињења, а  има доста свакодневних зачина који чак могу да помогну охладити тело када спољне температуре постану неподношљиве.

Ево зачина које можете додати у вашој исхрани да се осећате свеже и пријатно током летњих врућина.




1.  Нана

Нана је више него само лек за лош задах; У ствари, ово вишегодишња биљка је одличан хлађење зачин, додајте је у одличну летњу лимунаду или од свежег воћа салату. Узгој менте у дворишту врту је лако да се уради; Међутим, мента могу постати инвазивна, тако да је увек најбоље да засади у контејнере да се избегне конкуренција са суседним биљкама.

2.  Ким, Коморач и анис

Иако можда нећете ни знати али коморач семе је  лако доступан зачин за хлађење у врелим летњим месецима. Семенки кима и аниса такође имају додатну корист за подстицања цревних  сокова, промовишу правилно варење и смањују рефлукс. Покушајте жвакати кашичицу коморач семена пре и после главног оброка. Ове семе добро је за хлађење и задржава дах свежим и промовише добру оралну хигијену.

3. першун

 першун листови се користе у Тајланду и Мексику хиљадама година. Хит у многим домаћим рецептима за салсу, першун спречава у жестокој укусе налазе у многим међународним јелима. Ако размишљате о расту першуна, покушајте сетву семена у саксијама који примају доста дневног светла.

4.  Коријандер

 коријандер је један од главних расхладних зачина. Цењен је у Индији и Кини, као и Европи и Северној Африци, коријандер је веома поштован због својих многих здравствених својстава.

 Коријандер такође може да помогне варење и стабилизује шећер у крви.

5.  Кардамон

Кардамон, је још један одличан зачин за добро варење, одличан је додатак за јутарњи летњи чај. Додајте један или два кардамона у хладан рооибос чај помешаног са бадемовим млеком. Одличан за хлађење ледени биљни напитак. Кардамон је такође укусан када се дода у јутарњи смоотхие, кифлу, или кефир.

6.  Шафран

Упадљива жута боја шафрана- конзумирање овог зачина може да подигне расположење. Други зачин за хлађење које је изузетно свестран,  то је такође одличан додатак за чај и пића. Да би чај хлађења овог лета, прокувајте воду и додајте мало шафран у праху и неколико кардамона махуна. Након кувања шафран мешавине додајте кесице чаја  до жељене јачине. Засладити стевијом и то је освежавајући преокрет за ваш летњи чај.

7. мирођија

Овај зачин се може користити у његовом свежем и сушеним облицима; Покушајте да додате мало свеже мирођије у многе од ваших летњих рецепата за борбу против топлоте. Гриловано поврће и риба имају одличан укус уз додатак свеже мирођије и мало лимуновог сока.

8.  Кумин

 Кумин у малим количинама може изазвати хлађење за тело. И не само то, кумин може да помогне детоксикацију  и отклони гасове и надимање. Кумин је укусан зачин који се може користити у житарицама , пуно биљних рецепата, и супе.

Који су ваши омиљени летњи зачини? Да ли имате омиљени рецепт? Молим вас, оставите нам коментар испод и јавите нам!

Нема коментара:

Постави коментар