недеља, 20. децембар 2015.

Десет намирница које продужавају живот



Кад причамо о одржавању тела, можете ићи краћим и једноставнијим путем и уловити тек краткотрајне добробити или га "изградити" изнутра и то помоћу најбољих материјала.

Црна рибизла штити од рака и чува јетру и мозак
 како неколико намирница поседује могућности за превенцију али и лечење различитих болести. Он тврди да су болести узроковане нашим изборима стила живота и додаје да "ми можемо учинити нешто по том питању и имати огромну контролу над својим телом".

Грегер се заинтересовао за исхрану још као дете, кад је његова бака, након што јој је дијагностикована тешка срчана болест, одједном променила исхрану и почела да живи здраво.

Ако и сами желите да живите дуже и здравије, и да избегнете болести попут карцинома, дијабетеса и срчаних болести, ево шта Грегер каже да би требало да почнете да једете:


1. Пасуљ
- Пасуљ је највише повезан уз дуговечност. Амерички институт за истраживање карцинома препоручује да уз сваки оброк једемо махунарке  и додаје да у фрижидеру има лименку црног пасуља, који увек поједе мало уз сваки оброк.

2. Бобичасто воће
- Оне су најздравије воће и могу да спрече развој рака, очувају вам јетру и мозак, и поспеше имунитет. Бобице су богате антиоксидансима, посебно купине, које по шољици садрже 650 јединица. Поређења ради, боровнице садрже 380 јединица, а банана само 40.

3. Црвени купус
Он садржи универзални спој који, пре свега, има антиканцерогено дејство. Иако су у истој категорији и броколи и кељ, најбољи је црвени купус који, садржи "више антиоксиданса по долару од било које друге намирнице".

4. Зелено лиснато поврће
- Код њега је најбољи однос хранљивих ствари и калорија. Ако, на пример, дневно конзумирате 2.000 калорија, како најбоље желите да искористите те калорије? Сваки пут кад ставите нешто у уста, постоји опортунитетни трошак, јер то значи да не можете да ставите нешто здравије у уста  и додаје да ако поједете екстра порцију зеленог лиснатог поврћа сваког дана, можете за 20 одсто смањити ризик од срчаног и можданог удара.


5. Печурке
- Оне имају јединствену хранљиву вредност (укључујући амино киселину која може да успори смрт ћелија) каква се не може наћи ни на једном другом месту у биљном свету - .

6. Лан
- Лан садржи више спојева који спречавају развој карцинома, од било чега другог на свету. Ако не једете лан, изгубићете много тога. Важно је да семенке буду добро млевене пре конзумације, јер имају тврду опну коју иначе нећете моћи да сварите -

7. Орашасти плодови
- Људи широм света не једу довољно орашастих плодова. Због тога умире више људи него што их умре од предозирања хероином, крек кокаином и свим другим илегалним наркотицима. Ораси, који су богати антиоксидансима и омега-3 масним киселинама, које могу да победе рак, су посебно здрави. Можете упола смањити шансу за мождани удар, само ако додамо орашасте плодове у своју исхрану. То је сјајно, али многи то свеједно не чине

8. Куркума
- Кад би куркума била дрога, од ње бисмо зарађивали милијарде долара  јер овај зачин садржи пигмент назван куркумин који игра велику улогу у превенцији карцинома, и плућних и срчаних болести. Такође може убрзати процес опоравка након операције и излечити реуматоидни артритис. Само треба да поједете 1/4 кашичице дневно

9. Целе житарице
Људи који конзумирају целе житарице дуже живе, и смањују ризик од развоја срчаних болести, дијабетеса типа 2, гојазности и можданог удара. Уживајте у браон пиринчу, квиноју и прецртајте бели хлеб.

10. Чај
Покушајте да пијете зелени или бели чај како би се заштитили од неколико озбиљних болести, укључујући и рак. Помоћу чаја можете смањити и крвни притисак, холестерол и телесне масти. Али немојте га само пити,  "Једите лишће чаја или извадите чајну врећицу и састојке из ње убаците у воду. У супротном, нећете добити све хранљиве ствари".

Нема коментара:

Постави коментар