петак, 5. јун 2015.

Запаљење, упала и превентива истих

Разумевање упале ... и како да се елиминише Наравно


Један од најчешћих физичких симптома од којих људи пате је упала. То је знак да је тело покренуло Самоисцељуљући процес, али када се продужава упала, може довести до прекомерне активности слободних радикала и оштећење ткива.

Постоје бројни механизми у телу који могу да изазову упалу а може се појавити у различитим облицима и она директно укључује дисфункција дигестивног система - као и већину болести.

Запаљење
Акутна упала
Упала је део сложеног биолошког одговора организма на штетне факторе, попут патогених бактерија , оштећених ћелија (на пример исхемија , некроза ) или разних иританаса (хемијског, механичког или физичког типа). Још од Целсус, Четири знака акутне упале су бол (долор), топлота (цалор), црвенило (рубор) и отеклина (тумор). Касније је додат и губитак функције (конти лӕс) као пети знак упале. Сврха упале је да помогне организму у борби против штетног стимулуса, али понекад представља здравствени проблем сама по себи, када њена сврха није сасвим јасна или је потпуно контрапродуктивна (хронична упала или акутна реуматска грозница ) а упала је почетак процеса лечења. Упала није исто што и инфекција , чак иу случајевима кад је упала узрокована инфекцијом.

С обзиром на трајање, упала може бити акутна или хронична. Акутна је упала почетни одговор тела на штетан фактор (Нокс) а карактерише је повећан доток крви који онда доводи до изласка плазме и леукоцита из крвних судова у погођено ткиво . Читав је низ процеса у организму који доводе до развијања упалне реакције, а укључују крвне судове , крвне ћелије (тј. имуни систем) и ћелије које се иначе налазе у ткивима. Реакција на упалу може бити локална (оток, црвенило, накупљање леукоцита) и системска (појачана синтеза протеина акутне фазе, пораст телесне температуре). Акутна се упала може развити у хроничну, што доводи до промена у врстама ћелија присутнима у погођеном ткиву. Хронична упала је организму штетан процес јер може довести до атеросклерозе, реуматоидног артритиса и тумора, због чега је упала добро регулисан процес, а поремећај у процесу упале резултира болешћу.

У медицинској номенклатури, уопштено је правило да упале завршавају наставком -итис. Тако је упала ждрела фарингитис , упала синуса синуситис, упала бубрега гломерулонефритис . Изузетак од овог правила је упала плућа, пнеумонија .

Станице у упалној реакцији
Ћелије које учествују у упалној реакцији могу бити пореклом из крви или саставни део ткива. Ћелије које су део ткива су макрофаги, мастоцити и плазма ћелије те потпорни станице ендотела, везивног ткива и глатког мишића. Ћелије које из крви долазе у погођено подручје су леукоцити (који могу бити гранулирани или не) те крвне плочице или тромбоцити. Гранулирани леукоцити обухватају неутрофиле, базофиле и еозинофиле, док су негранулирани моноцити и лимфоцити. Претрага крви која приказује уделе појединих врста белих крвних ћелија назива се диференцијална крвна слика и често може указати о каквом се облику узрочника запаљења ради.

Неутрофили чине већину леукоцита. Име су добили по томе што се под микроскоп бојају неутрално, за разлику од еозинофила или Базофили. Зависно о старости, језгра им може бити у три или више режњева. Имају способност активног кретања и најпокретљивији су леукоцити.


Инсулин, Холестерол, Ц-реактивни протеин

Један од главних маркера упале су хиперинсулинизму. У медицинској литератури ово је главни фактор повезан са кардиоваскуларним обољењима. Висок ниво инсулина (горњег 5) утврђује високе нивое про-инфламаторних медијатора и такође повезана са високим нивоом Ц реактивног протеина, главног маркер запаљења. Студије су показали да висок ниво Ц-реактивног протеина је такође повезана са високим потрошња транс масти се налазе у прерађене хране.

Холестерол има снажано антиинфламаторно дејство и критички значај у регулацији инфламације и активност слободних радикала.

Као уз висок ниво холестерола, Ц реактивни протеин је одговор на запаљења, а не узрок. Узроци су вишеструки и они су углавном генеришу у исхрани, метаболизам глукозе, хиперинсулинизму, токсичности и одговор организма на стрес.

Медицинска истраживања показала су да упале често укључује лоше варење. Аутоимуне болести и друге вишеструке хроничне инфекције, које се често не разматрају . Зато је од суштинског значаја да пратимо стратегију која се фокусира на поновно успостављање пробавне функције и имунитета, како би се нормализовао инфламаторни одговор.

Прерађена храна и погрешно припремљена храна

Са појавом индустријске револуције и прерадом омега 6-богатим биљним уљима, као што су кукуруз, соја, уљана репица - која су толико у нашој исхрани данас поремећен је однос омега 6 и омега 3 масних киселина и драстично промениле у нашој исхрани.

Ових дана, процењује се да једемо једну десетину износа омега 3 масних киселина неопходних за нормално функционисање. То је један од разлога зашто је висок проценат наше модерне популације осетљив на  болести попут срчаних обољења, рака,   дијабетеса, гојазности, артритиса и других инфламаторних стања. Елиминацијом токсичних транс масних киселина би  могло да се избегне на десетине хиљада коронарних догађаја сваке године широм света!

Кување хране на високим температурама, роштиљање хране, пржење, итд може генерисати велику упалу у телу и пораст канцерогених једињења под називом напредна гликација.

Опасности коришћења антиинфламаторних лекова: аспирин, ибупрофен, бруфен

Обично антиинфламаторни лекови могу да узрокују чир желуца, крварење и друге гастроинтестиналне компликације. Истраживања показују да 80% смртних случајева узрокованих чиревима јављају се код пацијената који узимају анти-инфламаторне лекове. А  људи који примају антиинфламаторну терапију имају 5-10 пута већи ризик од чирева у развоју. Штавише, ови лекови такође могу лоше утицати на бубреге и јетру, нарочито када се користе током дужег временског периода.

Најбоља дугорочна стратегија да елиминишете запаљења је да обезбедите своме телу неопходну хранљиву подршку за одржавање нормалне биолошке функције. То значи да прво пратите чисту органску дијету која одговара за метаболизам. Погрешна исхрана, чак и ако је "органска", брзо може постати стрес за тело, ако се не уклапа у ваше јединствене генетске и биохемијске захтеве. Такође је веома битно да се елиминише  пржење, шећер, прехрамбена  биљна уља а користити само и искључиво хладно пресована, избацити глутен и адитиве и друге отровне материје.

Постоји велика разноврсност лековитих биљака које имају антиинфламаторно дејство  плус друге здравствене бенефиције; неки од њих су Босвелиjа-бели тамјан, врбина кора, куркума, ђумбир, каранфилић, рузмарин, хајдучка трава...

Анти-инфламаторно 'златно млеко "рецепт!

Ово куркума пиће има своје корене у Ајурведи, једном од најстаријих медицинских система. Она има посебан укус али је веома богата антиинфламаторним, против канцерогеним и антиоксидативним својствима. Као и код било ког другог лековитог биља, претерана употреба или злоупотребе може да доведе до негативних ефеката по здравље.

 У мом рецепту, ја ћу користити куркуму у ​​праху.

Састојци:

• 1 до 1/2 шоље млека ( опционо кокосово млеко, од конопље млеко или бадемово млеко)

• 1/2 до 1 кашика куркуме у ​​праху

• прстохват црног бибера (да побољша апсорпцију)

• 1/2 - 1 кашичица цимета, ђумбира, ваниле, кардамона, мушкатног орашчића

• 1/2 кашичице  мед (опционо)

• 1/2 органско кокосово уље или кокосово крем (опционо)

Припрема:

• Додајте млеко, заједно са свим састојцима осим меда.

• загревајте на средњој температури, без кључања.

• Добро промешајте и додајте мед на крају.

• Пијте овај здрав "коктел" са задовољством!

Нема коментара:

Постави коментар