среда, 3. јун 2015.

Oпасности од ТЕФЛОНСКОГ и хемијског посуђа које се не лепи и водо-отпорних супстанци



ТЕФЛОНСКО и хемијско посуђа које се не лепи је постало изузетно популарано због своје практичности. Храна клизи што смањује количину масти и смањује време потребно да очистите тигањ.

Исто важи и за водо отпорну одећу, тепихе и тканине, као и много других производа третираних хемијом које су се појавиле у протеклих шест деценија.

Али је висока цена у здрављу коју треба платити за ову погодност. Многе матгерије као и перфлуоралкил супстанце (ПФАС) енг.perfluoroalkyl substances (PFAS) које се користе за креирање ове површине су токсични и веома упорни за уклањање како из вашег тела тако и из окружења.

Као што се може предпоставити из имена, ПФАС су флуороване хемикалије. То је заправо атом флуора који предвиђа да спречи клизање. Први пут сам постао свестан опасности од флуорида-импрегнирани не лепљивих премаза још 2001. године.

Ја пазим које  посуђе користим од тада, а многo здравствених проблема na koje сам упозорио од тада су недавно потврдили стотинe међународних научника.

Вероватно имате ПФАС у вашем дому а и у вашем телу.

Када се загреје, ТЕФЛОНСКО и хемијско посуђe које се не лепи  постаје извор перфлуорооцтаноиц киселине (УПВШ), дугог ланца перфлуоровани a хемијски повезан са низом здравствених проблема, укључујући болести штитасте жлезде, неплодност код жена, и оштећења органа у развоју и репродуктивних проблема у лабораторијским животињама .

Агенција за заштиту животне средине у САД (ЕПА) је такође одбацио употребу перфлуоровани једињења (ПФЦс) енг. perfluorinated compounds (PFCs) као "могућих канцерогена." Упркос томе, ове хемикалије се и даље користе у широком спектру производа за домаћинство. Поред нон-стицк посуђа, ПФЦ се користи за производе отпорне на топлоту и нелепљиве премазе на:
водо отпорним теписима, намештају и одећи
Заштитни спрејеви за кожу и обућу
кутије за Храну , пица кутије и кесе за микроталасну
Такође се могу наћи у противпожарним  хемикалијама. ПФЦ је такође пуштен у животну средину преко фабричких емисија, а и током кућних пожара када се третирају пожари.


"Када је у вашем телу, перфлуороалкила имају тенденцију да остане непромењен дуже време Најчешће коришћени перфлуороалкила (УПВШ и ПФОС) могу остати у телу дуги низ година. Те отприлике четири године ниво у организму не иде доле.

Иако постоји вртоглаво низ хемијских имена у ПФАС групама, ако је ставка на производу  била нелепљив, водоотпоран, или  отпоран на флеке, има неку врсту флуорида-импрегнирани премаз који пружа клизање, а можете бити сигурни гарантовано ће бити проблематично за здравље.

Укинути ПФАС делимо са другима сличну забринутост

У 2006. години, ЕПА је покренула од 2010/15 УПВШ Програм смањења и компаније су пристале да добровољно смање употребу УПВШ и сродних хемикалија за 95 одсто до 2010. године, са циљем да их елиминише до 2015. године.

Нажалост, то је био само добровољни програм и много штете је већ учињено, као што су се ове хемикалије бити изузетно отпорне на биодеградацију.

Новија информација, кратак ланац ПФАС се Сматра  да су мање опасни, али научници упозоравају да још увек не знамо довољно о ​​њима да направимо солидну одлуку о њиховој безбедности. Постоје знаци упозорења који указују свакако.

На пример, недавно данска студија о здравственим ефектима ПФАС, укључујући и новије верзије кратког ланца који замењује старије, открили су да су жене са вишим нивоима у крви ПФАС  имале 16 пута већи ризик за побачај .

"  То је веома озбиљна одлука да хемикалије које трају толико дуго стављамо у потрошачке производе са високим нивоом људске изложености. То је забрињавајућа ствар . "

ТЕФЛОНСКО и хемијско посуђе које се не лепи ослобађа отровне гасове
 Треба им само два до пет минута загревања до температуре на којој су произведени опасни токсини. Премаз почиње да ослобађа токсине у ваздух на 464 степени Целзијуса. Када лонац или тигањ достигне 680 степени , пусти најмање шест токсичних гасова, укључујући и два канцерогена (УПВШ и ТФЕ), и монофлуороацетиц киселине (МФА), са средством које је смртоносно за људе чак и у малим дозама.

Стотине научника  Упозорава на  ПФАС

Арлин Блум (што је раније поменуто) је такође главни аутор недавно објављене Мадрид изјаве, коју је потписало више од 200 научника из 40 земаља, који представља научни консензус о штетности  ПФАС хемикалија, старих и нових. На пример, изјава истиче да:

"Иако су неки од дуголанчаних ПФАС укинути, најчешће замене су кратки ланац ПФАСс са сличним структурама, или једињења са флуорисаних сегментима придружили  везама.
Док неки краћи ланци флуорована су алтернативе Чини се да су мање биоакумулативни.

Повећање коришћење флуорисаних алтернатива ће довести до повећања нивоа стабилних перфлуорованих  производа у окружењу, а вероватно и у природи. То би повећало ризик од нежељених ефеката на здравље људи и животну средину. "

Документоване здравствене последице ПФАС

Мадридска Изјава наводи многе од документованих здравствених ефеката повезаних са старијим, дугим ланцима ПФАС, укључујући следеће:

 токсичност за јетру Прекид липида метаболизма, као и за имуни и ендокрини систем
Штетни ефекти код новорођенчета токсичност и смрт
Тумори у више органских система као и тестисима и бубрезима
 Хипотиреоза
Високи холестерол
 Улцерозни колитис
Смањена тежина рођења и величина беба
 Гојазност
Смањен имуни одговор на вакцине
смањен ниво хормона
 одложени пубертет


Како да се избегну ове опасне хемикалије

Мадридска изјава препоручује избегавање производа који садрже или су произведени употребом, ПФАС, истичући да укључују производе који су водоотпорни, или ТЕФЛОНСКОГ и хемијског посуђа које се не лепи. Више корисних савета могу се наћи у  Водичу за Избегавање ПФЦС. то су  предлози који ће вам помоћи да избегнете ове опасне хемикалије.

 Здравије опције укључују керамичко и емајлирано и од ливеног гвожђа посуђе, Оно је трајно, лако за чишћење (чак и најтеже загорела храна може бити обрисана после потапања  у топлој води), и потпуно су инертни, што значи да неће пустити било какве штетне хемикалије у ваш дом. 

Нема коментара:

Постави коментар