понедељак, 1. јун 2015.

НАДОКНАДИТЕ ЕЛЕКТРОЛИТЕ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ



Будимо искрени енергетска пића су једна од најгорих ствари које бисте могли конзумирати.  Они су састављени углавном од хемијски третираних елемената и рафинисаног шећера, вештачких боја и других састојака који су страшно лоши за ваше тело.

Један од најгорих састојака је бромован биљно уље које се додаје неким укусима да би пиће изгубило вештачки укус суспендован у пићу. Ова контроверзна супстанца је повезана са озбиљним последицама по здравље, као што су осип на кожи, у великој мери изазива акне и болести штитасте жлезде а забрањен је у Европи и Јапану!

 Да бисте заменили електролите не треба вам нека незгодна формула од човека који је направио хемикалије, рафинирани шећер или боје. Све што требате су једноставни извори праве хране који пружају неколико кључних минерала као што су натријум хлорид,, калијум и магнезијум.

Ево 4 начина да обнављате своје електролите, наравно, и дате свом телу озбиљну исхрану у исто време. Не заборавите да изаберете органске састојке кад год је то могуће.



Сок Целер + јабука + Лимун - Ова комбинација прави чуда за замену електролита. Целер има природни извор натријума, калијума, магнезијума, хлорид, и фосфор. Јабука даје додатни калијум и природну сласт. Лимун је највећи електролит који садржи јужно воће.


 морска со + сода бикарбона + сок од лимуна + јаворов сируп у 8 дцл воде - Ово је природни лек за озбиљну издржљивост спортиста - Можда мислите да пити соду бикарбону је мало чудно, али то се користи вековима за лечење разних недостатака у Храни . У овом случају, то је додато у мешавину, јер чини тело мање киселим и обезбеђује додатни извор натријум бикарбоната.

 Кокос вода + Цхиа Семе -  кокосова вода има тону електролита и калијума који ће не само помоћи да останете хидратисани али и задржати своје тело од добијања било каквих грчева. То је потпуно природан и садржи врло мало шећера. Комбинујте ово са пакетом Цхиа семена и имате јак ударац! Цхиа семенке су невероватна енергетска храна - пуно омега-3 масних киселина, протеина, влакана. Ове семе има способност да вас сачува од дехидрирања због тога што могу држати 9 пута своју тежину у води!


хладна Банана + бадемово млеко + спанаћ - Ово је изузетна хидратација. Банана даје добар извор калијума и магнезијума који помажу да регулишу течности. Бадеми су изузетно богати магнезијумом и калијумом. Када се додаје млеко од бадема, проверите да ли сте додали морску со . Спанаћ је Суперхрана и још један одличан извор магнезијума и калцијума.
Сада идите напоље и знојите се тако да можете уживати у једном од ових комбинација!

У току вежбања или било каквог физичког напора организам губи електролите. То је посебно изражено лети због појачаног знојења. Наш организам је у због тога у трпном стању и требало би да надоместимо изгубљене електролите.

На тржишту постоји много напитака јарких боја који надокнадјују електролите. Наравно да наш избор треба да буде природан напитак. Једноставан за спремање, а потпуно ефикасан. Количину коју за коју смо спремили рецепт можете повећати, зато што је напитак нешкодљив и препоручује се да га конзумирате у току и после тренинга уместо воде.

Адекватна количина сваког минерала, елемента у траговима и електролита у исхрани је потребна у сврху одржања здравља. И недостаци и прекомеран унос узрокују промене у телесним функцијама. Током лета, када смо изложени високим температурама често се појачано знојимо и тако губимо електролите. Најлакше их можемо надокнадити путем минералне воде, изотоничних напитака, супа и других прехрамбених извора течности и минералних материја.

Електролити су елементи који проводе електричну струју, а то су: натријум (На +), калијум (К +) и хлорид (Цл-). Модерна, западњачка исхрана богата је натријумом и хлоридом (или кухињском соли, НаЦл), а сиромашна је калијумом. Тај негативни обрат постигли смо еволуцијом од прачовека, ловца-сакупљача, који је конзумирао биљну храну богату калијумом и сиромашну натријум-хлоридом. Прекомеран унос соли великим је делом узрокован употребом соли као адитива храни. Сол се користи и као конзерванс јер инхибира раст бактерија.

Данас покушавамо ограничити унос соли у нашој исхрани. Разлог рестрикције соли у исхрани је поставка да исхрана са високим уделом соли узрокује високи крвни притисак или хипертензију код појединаца који су предиспонирани за развој ове болести.

Електролити у исхрани
Типична западњачка исхрана садржи око 9-12 г соли, а со се састоји од 40% натријума и 60% хлорида. Сол у исхрани углавном потиче из процесиране хране. Тек 10% чини со која је природно присутна у храни, 15% соли у храни додајемо током кувања, а 75% потиче од процесирања.
Натријум у храни није присутан само као натријум-хлорид, већ је везан иу другим солима, на пример натријум-хидрогенкарбонат, натријум-цитрат, натријум-глутамат, а све те форме доприносе укупној концентрацији натријума у ​​исхрани.
Питка вода из водовода није значајан извор натријума, те доприноси тек 10% укупног прехрамбеном уносу. Минералне воде могу бити богате натријумом, али је тада обично у форми натријум-бикарбонат за који се показало да не доприноси порасту крвног притиска. Штавише, бројне студије су показале како редовни унос бикарбонатних минералних вода има повољно деловање на вредности крвног притиска.

Најбогатији извори калијума који је пожељан у данашњој исхрани су: непрерађена храна, воће, поврће, житарице, свеже месо, а најбољи извори су: банане, наранџе, кромпир и парадајз.
Здраве навике коришћења соли треба учити у детињству, будући да деца често развијају свој осећај за слану храну према навикама својих родитеља.

Апсорпција електролита у пробавном систему
Готово целокупна количина унетог натријума, калијума и хлорида се апсорбује у пробавном систему, углавном у танком цреву. Но, упркос веома различитим ставкама, хомеостатским механизми регулишу концентрације електролита у организму.

Нема коментара:

Постави коментар