недеља, 17. мај 2015.

姜 Ђумбир са свим својим доказаним здравственим бенефицијама 姜




          姜 кинески ----------- Ђумбир српски
Ђумбир је зачин који Вам препоручујемо да имате при руци у вашој кухињи у сваком тренутку. Не само да је диван додатак вашем кувању (нарочито у пару са белим луком), али исто тако има довољно лековита својства да попуни неколико књига.

Свеж ђумбир корен издржи дуго у вашем фрижидеру. Ако имате мучнину или узнемирен стомака, узмите малу количину (око величине вашег нокта) и прогутајте. Бићете запањени олакшањем које пружа. Ипак, ово је само почетак ...

Терапијске Предности ђумбира познате су хиљадама година

Лековите употребе ђумбира су познатe најмање 2.000 година у културама широм света. Иако је настао у Азији, ђумбир се вреднује у Индији, Блиском истоку, Африци и на Карибима, и осталим регионима.

Најчешће се користи за лек корен биљке. Он је богат извор антиоксиданата, укључујући гингеролс, схогаолс, зингеронес, и још много тога. Ђумбир заправо има широк спектар антибактеријског, антивирусног, антиоксидантног и анти-паразитског својства, да наведемо само неколико његових  фармаколошких својстава.

Ђумбир има анти-инфламаторна својства која могу бити Ривал Нестероидним антиинфламаторним лековима (НСАИД)

На пример, ђумбир (као и многa природна биљна једињења) је анти-инфламаторан. Он је вредно средство за ублажавање бола. У 2001. години, истраживање је показало да уље ђумбира  помаже смањењу бола у колену код особа са остеоартритисом.

У 2013. години, студија је такође открила да жене спортисти узимањем три грама ђумбира или цимета дневно (то је мање од једне кашичице) имају значајан пад болова у мишићима. Ђумбир  је чак утврђено да је ефикасан као и ибупрофен БРУФЕН у ублажавању бола код менструалних грчева код жена али без негативних нуспојава.

Потенцијал против болова  изгледа да даје далекосежне ефекте. Уз помоћ Ђумбира против упала у мишићима и зглобовима,  Нађено је да смањи озбиљност мигрене и главобоље.

Друга недавна студија, који је представљена на Међународној конференцији Америцан Тхорациц Социети, открили да додавањем ђумбир једињења у изопротеренола, тип астме лекова који се зове бета-агониста, побољшава своје бронходилататорних ефекте. Јер, ђумбир побољшава бронходилатацију, може пружити много сигурнију алтернативау или барем додатак, са тренутним лековима за астму на тржишту.

Ђумбир обећава велику борбу против рака и дијабетеса

Ђумбирове анти-инфламаторне особине без сумње чине га корисним за бројне хроничне запаљенске болести укључујући карцином. Заиста, истраживање објављено у Бритисх Јоурнал оф Нутритион је показало ин витро и ин виво антиканцерогену активност ђумбира, сугеришући да може бити ефикасан у опорављању од рака простате.

Друга истраживања показује да има анти-туморску активност која може да помогне поразити неколико типова канцера, укључујући рак плућа, јајника, дебелог црева, дојке, коже и панцреаса. Даље,  ђумбир помаже у спречавању токсичног деловања многих супстанци ( укључујући и лекове против рака).

Што се тиче дијабетеса, Ђумбир делује корисно и превентивно и терапијски преко ефекта на ослобађање инсулина и акције и побољшану угљених хидрата и метаболизму липида.

Према једном свеобухватном прегледу, клиничко испитивање које је извршено открили су да након конзумирања три грама сувог ђумбира у праху само 30 дана учесници су имали значајно смањење глукозе у крви, триглицерида, укупног холестерола, и ЛДЛ цхолестерола. Сматра се да ђумбир има позитиван ефекат на дијабетес, јер њему:

Инхибише ензиме у метаболизму угљених хидрата
Повећава ослобађање инсулина и осетљивост
Побољшава метаболизам липида
Ђумбир је такође утврђено да има заштитно дејство против негативних утицаја дијабетеса, укључујући и заштите за јетру, бубреге, централног нервног система, и очи.

Ђумбир је одличан за мучнине

Ниједан текст о ђумбиру не би био потпун без наглашавања  употребе за боље варење. У мојој књизи, то је један од најбољих природних лекова који се боре против болести или мучнине (од трудноће или хемотерапије, на пример), ђумбир би требало да буде хит у вашој исхрани. Истраживање показује:

Узимање један грам ђумбира дневно може смањити мучнине и повраћања код трудница,
Ђумбир суплементација смањује озбиљност хемотерапијом-индуковане нелагодности
Ђумбир може да помогне смањи повраћање и друге симптоме
Ђумбир  такође морате имати ако се борите са пробавним сметњама, и то чини више него да ублажите бол. Ђумбир помаже да се стимулише пражњење стомака без икаквих негативних ефеката, и то је антиспазмотик средство, што може да објасни корисне ефекте на вашем пробавном тракту. Поред тога, ђумбир инхибира Х. пилори, која може да спречи чиреве, истовремено штитећи желудачне муцоса.

Од срца до здравог мршављења: све више користи од Ђумбира

Шта је још код ђумбира добро? Ђумбир је  супстанца која може привремено повећати термогенезу у вашем телу, где чува ваше тело од масних наслага и да створи топлоту, са корисним утицајем на укупан метаболизам и складиштење масти. Истраживања показују да конзумирање састојака као што је ђумбир можете повећати свој метаболизам и до 5 одсто, и повећати сагоревање масти и до 16 посто.

Ђумбир може помоћи и да се супротстави смањењу метаболизма који се често јавља током мршављења. Ово сугерише да ђумбир може бити корисан за мршављење, и то није све. Према истраживању састављеног од ГреенМедИнфо, ђумбир може такође бити корисан за:
Побољшање когнитивне функције у средњим годинама  Заштита од респираторних вируса и Смањење вертиго
Јачање варења, Заштита од токсичних ефеката хемикалија на животну средину, као што су парабени  што спречава срчани удар.

Чај од ђумбира, свеж ђумбир, или екстракт: Који је најбољи начин употребе?

То зависи од тога за шта ви користите ђумбир . Ако имате озбиљан проблем са најмоћнијим лековитим својствима је ђумбир екстракт који може бити неопходан, мада постоји и терапеутска корист од свежег или сувог ђумбира.

Многи људи уживају у Чају од ђумбира на редовној основи, а ово је један од најједноставнијих начина да га користите. Једноставно одсећи неколико центиметара корена ђумбира и пустите  у топлу воду за свеж Чај од ђумбира. Можете ољуштити корен  а затим га исећи танко (или нарендајте ) па додајте у чај или кувана јела. Не може да крене наопако додавањем ђумбира у  помфрит или чак у своју омиљену домаћу пилећу супу.

Када је неољуштен, свеж ђумбир може се чувати у фрижидеру 1-5 ц најмање три недеље или у фрижидеру 0-1 ц у трајању од шест месеци или дуже. Испробајте додавајући свеж ђумбир и  остале зачине  као цимет у шољу чаја ујутро, увече, или после оброка ... и да видимо ако приметите било који од здравствених бенефиција које сам управо описао. Можете чак покушати мешање кашичицу ђумбира у праху у  ледени чај за додатну снагу и доста здравственог потенцијала.

Нема коментара:

Постави коментар