недеља, 24. мај 2015.

Psyllium (Plantago psyllium) indijska bokvica-trputac






Многи не знају да постоји једно врло ефикасно и благо средство за детоксикацију које се може применити за чишћење дигестивног система. Тај чудотворни лек је Псиллиум Хуск, то јест љуспице трпутца.

 Погледајмо прво због чега је толико важно растерећење дигестивног система?

 Већ је и сам отац медицине, Парацелзус, утврдио како "смрт станује у цревима". Ипак, не треба се плашити те изреке, али се стварно исплати припазити на наш пробавни систем. За здраво функционисање организма потребни су витамини, минерали, беланчевине, угљени хидрати, влакна, маст и вода. У нашем убрзаном свету о већини хране можемо рећи да је богата мастима, угљеним хидратима, односно због конзумирања пуно меса и млечних производа унос беланчевина прелази оптималну количину која је потребна организму. Ти материјали јако оптерећују црева, а због премале конзумације влакана полу сварена храна запне у пробавним каналима. Одговарајућа количина влакна (дневно 25 грама) и течности (дневно 1,5-2л) потпомаже правилно варење; у недостатку тога могу наступити разне здравствене тегобе, нпр. бубуљице на кожи, прекомерна телесна тежина, болни зглобови, констипација, надутост.



 Псиллиум Хуск тајанственог назива

 Псиллиум љуспице или под другим именом индијски боквица (Плантаго псиллиум) није исти као обични боквица (Плантаго ланцеолата) који је благотворан у лечењу прехладе. У свету је евидентирано око 205 врста боквице. Вишегодишњи Псиллиум се осећа добро на топлим, сунчаним местима, није захтеван што се тиче тла и падавина. Мале семенке трпутца налазе се у омотачу, у танкој љусци: тежина 1000 ком семена је отприлике 2 грама.

 На који начин може да нам помогне индијски боквица?

 85% трпутца је хранљиво влакно које се не апсорбује, стога има изванредно својство везивања течности: може повећати свој обим чак десетоструко. Трпутац и течност делују на начин да се након конзумирања ствара у желуцу једна врста желеа који умирује слузницу и не апсорбује се, него пролази кроз цео дигестивни тракт. Принцип деловања трпутца се може упоредити са четком за прање флаша: чисти све наслаге у цревима, но штеди цревне ресице. У случају пролива упија непотребну течност која се налази у пробавном систему ау случају констипације упијена вода омекшава столицу, такође желирани боквица врши притисак на зидове црева, што потпомаже перисталтику. Псиллиум љуспица као влакно које се не апсорбује потпомаже повратак здравог "гусјеничјег" кретања црева.

 Важно је: Псиллиум не проузрокује пролив, нити констипацију, него доводи до оптималног стања! Може надаље снизити ниво холестерола у крви са тиме умањујући ризик инфаркта срца.

 Како применити псиллиум љуспице?

 Изузетно је важна конзумација довољне количине течности! Псиллиум се препоручује конзумирати ујутру и увече 20 -30 мин. пре јела; 2 чајне кашике семенки индијског трпутца умешати у 1-2 дл течности или обични јогурт и одмах попити / појести, како би дошло до желирања у желуцу.

 Пажња! Конзумација трпутца се не препоручује деци испод 2 године, односно трудницама и дојиљама!

 Неколико болести код којих је користан:

 Атеросклероза,
Херпес,
Висок ниво шећера у крвите,
Синдром иритабилног црева (поремећај дигестивног сусстава),
Констипација,
Дијабетес (може проузроковати компликације у нивоу глукозе),
Затајивање срца,
Прекомерна телесна тежина,
Пролив

Све о индијској боквица (Псиллиум)
У протеклих 20-так година научна истраживања о здравственим предностима бљних влакана привукло је велику пажњу, помажу у јачању отпорности црева, спречавању рака дебелог црева, помзе код лечења дивертикулозе, помажу при мршављењу, чишћењу црева и затвора, као и снижавању нивоа холестерола. Псиллиум садржи природна влакна из зрна, не спада у пшеницу, урод у себи садржи 60 до 70 процената топивих влакана, осам пута више него што садрже овсене мекиње. Топива влакна јачају функцију стомака увлачећи у себе воду формирајући једну гелатинозну масу која ствара једну мекшу столицу. Врста псиллиум која се користи у САД (а сада и код нас) зове се Плантаго Овата, или познат још и као Плави Псиллиум и долази нам из Индије
Љуспице псиллиум су фактички слој залепљен око семена. Садрже чиста хранљива влакна и то је једини део биљке који се користи у производу од Псиллиума.Нутритивна вредност му се састоји углавном од гликозида, беланчевина, полисахарида, витамина Б1 и холина. Само семе сачињава 40% линолна киселина (ЛА), од суштинске важности за здравље. Љуспице се углавном састоје од биљних влакана које зовемо хемицелулоза што је комплекс угљених хидрата које налазимо у житарицама, воћу и поврћу. Хемицелулоза је несварљив, међутим, делимично се разграђује у дебелом цреву и на тај начин храни пријатељску цревну флору.
Примена кроз Историју
У Индији, псиллиум је од давнина познат по својим лековитим својствима и традиционално је у употреби. Уназад хиљаду година се користи као лек против затвора и много других здравствених проблема. Његове антиинфламаторне активности помажу код чира на желуцу а корисна својства се повезују са лечењем дијареје, хемороида и цистис. Цистис понекад могу изазвати фекалне бактерије из пролива, које се могу проширити и на уретер. Псиллиум је такође корисан код дијареје из разлога што има моћ да поврати нормалну столицу. Псиллиум помаже код хроничног затвора који изазива велика напрезања, а што често доводи до настанка хемороида. Помоћу анти-грч својстава псиллиум може се ослободити од грчева црева.

Мешањем псиллиум са млеком и куркумом праве се облоге намењене за лечење мањих повреда, и то се сматра уобичајеном праксом у Индији. Познато је да Псиллиум умирује и штити мембране ћелија од упале.
Како Псиллиум делује у цревном тракту
Псиллиум помаже апсорбовати токсине стварањем сундјерастом гелатинозне масе у цревима. Бубри у цревима и повећава свој обим 35 до 50 пута упијајући у себе воду, чистећи наслаге из набора и пукотина на зидовима црева, везујући за себе токсине и избацује их напоље са столицом. Цревима је потребна дневна доза влакана ради адекватног избацивања столице што је потребно за одржавање перисталтике. Овај ефекат сунђера стимулише перисталтику, за ритам мишићне контракције у цревима и одговоран је за процес избацивања столице. Кроз овај процес избацују се лоше бактерије које су преживеле у људској столици и кроз црева се заједно са столицом избацују и елиминишу.
Псиллиум има велику традицију коришћења као средство за чишћење и подмазивање дигестивног система. Изузимајући свако озбиљно медицинско стање, основни узрок затвора је недостатак биљних влакана у исхрани. У САД Псиллиум је признат као природни лаксатив. У зависности од особе до особе, једна кафена кашичица псиллиум дневно може да поспеши регуларан рад црева. Иако у зависности од случаја до случаја резултати се могу појавити и тек после три или више дана. Љуспице псиллиум умирују надражај црева и не могу се поредити са Нетопиве влакнима пшеничних мекиња и овсених мекиња, код којих су често присутне појаве иритације и алергијске реакције. Као један изврстан извор влакана, Псиллиум не врши притисак на нервне рефлексе, не оштећује црева и тонус, и безбедан је за дуготрајну употребу.


Научно истраживање
Рак дебелог црева је у САД и широм света у порасту, па стога научници са Америчког националног института за рак препоручују да је потребан дневни унос 20-35 грама влакана. Имуни систем тела је врло комплексан одбрамбени систем тела који се бори са штетним бактеријама и вирусима. Слабо избацивање столице може изазвати гомилање токсина из акумулираног отпада и метаболичког нуспродукта слабећи имунолошки систем и отварајући пут ка разним болестима. Када су црева чиста и здрава тело обезбеђује адекватну подршку за јак одговор на патогени напад. Повећани унос влакана има терапеутске предности код људи са дијабетесом Др Џејмс Андерсон са Универзитета Кентуцки први је креирао јеловник богат угљенохидратима и влакнима (ХЦФ) још 1974 и пријављено импресивне резултате који су уочени код особа са дијабетесом. Према извештају Америчког Удружења дијабетичара, влакна побољшавају контролу концентрације глукозе у крви, одлажући апсорпцију глукозе, снижавајући крвни притисак и ниво холестерола у серуму и смањују потребу за инсулином.

Кардиоваскуларне болести су блиско повезане са високим нивоом холестерола у крви. Недавна научна истраживања су показала да Псиллиум игра важну улогу у исхрани смањујући "лош" холестерол или ЛДЛ (липопротеини ниске густине), а нема утицаја на "добар" холестерол или ХДЛ (липопротеини високе густине).
Три независне студије са Универзитета у Кентакију, Универзитет Џорџ Вашингтон и Универзитет у Масачусетсу представиле сун еке драматичне резултате. Ниско масне дете које су укључивале Псиллиум дале су бољи ефекат на смањење холестерола од ниско-масних дијета без псиллиум.

Године 1997. Ф.Д.А. (Америчко министарство за контролу хране и лекова) одобрило је Амандман који говори о томе како увођење топивих влакана у исхрану смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Нови Амандман указује на Псиллиум као извор топивих влакана. Америчко министарство за контролу хране и лекова признало је да својства љуспица псиллиум утичу на смањивање холестерола у крви и смањивање ризика од кардиоваскуларних болести.
Како се употребљава Псиллиум
Дозу биљних влакана псиллиум помешати са 2-2,5 дл сока или воде иу што краћем року конзумирајте пошто у додиру са водом бубри и претвара се у гелатинозну масу, што је процес који треба да се одвија у организму. Може се конзумирати пре или између оброка. Због својства да упија течност из црева, када конзумирате Псиллиум пијте још додатно 6-8 чаша воде на дан.

Нема коментара:

Постави коментар