петак, 29. мај 2015.

Изостанак менструације или ретка менструација




Сматра се да постоји аменореја, одсуство менструације, уколико се ова није никада појавила или је није било у периоду дужем од шест месеци. Разликујемо примарну аменореју, уколико жена никада није имала менструацију, а има више од петнаест година, и секундарну аменореју када је она раније постојала. Уколико је менструација ретка, ради се о олигоменореја, а њени узроци су углавном једноставнији у односу на аменореју.



Узроци ретке менструације или одсуства менструације

Код аменореје очигледно је да прво треба одбацити трудноћу, с обзиром на то да је она један од најчешћих разлога за изостанак менструације и то није никаква болест. Други нормалан разлог је лактација. Међутим, има много узрока који могу да доведу до праве аменореје; меду њима можемо навести гладовање или значајан губитак килограма, интензивне физичке вежбе (као што се дешава код многих професионалних спортисткиња), различите болести, лоша исхрана, стрес или малокрвност. Код многих девојака које се баве спортом или у случају претеране мршавости (као код нервне анорексије) менструација може да касни због недостатка телесне масноће.
Треба подсетити да су полним хормонима, као и многим другим, неопходне масти високе биолошке вредности како би могли да се синтетизују.

Међутим, постоји један процес изостанка менструације који је сваким даном све чешћи: рана менопауза. У одређеним случајевима, ова превремена појава је проузрокована неким очигледним разлогом: хируршком интервенцијом којом се уклањају материца или јајници. У тим случајевима одсуство менструације има познат и неповратан узрок. Међутим, узрок преурањености такође може да буде и функција јајника, из разноразних разлога, као што је радиотерапија (лечење канцера), дуготрајно коришћење контрацептивних пилула или коришћење других контрацептивних система који могу да изазову запаљење гениталне зоне (нарочито ДИУ). Гениталне инфекције које се понављају такође потпомажу да дође до ране менопаузе.

Лечење у случају изостанка менструације

Лечење аменореје се, званично, састоји у утврђивању поремећаја хормона анализом и њиховом уклањању лековима.
У природној апотеци постоји неколико биљака, које се називају еменагога, које могу да буду корисне у лечењу изостанка или ретке менструације.

Код неких случајева, њихова употреба треба да буде опрезна јер многе биљке које стимулишу мускулатуру и покретљивост материце чак и када се користе у умереним дозама, могу да изазову побачај и проузрокују одређене поремећаје.
Због тога ће моћи да се користе само према лекарском рецепту и упутствима лекара специјалисте. У случају да дође до било каквог поремећаја, колико год да је незнатан, треба га поменути.

Чај против олигоменореја
Састојци
50 г листова жалфије (Салвиа оффициналис)
20 г хајдучке траве (Ацхилеа миллефолиум)
10 г мрвице (Рута главеоленс)

Припрема и дозирање
Скувати 4 кашичице мешавине за сваку сољу. Чај треба пити на сваких шест сати, од првих симптома менструације до њеног престанка.

Најделотворније биљке које изазивају менструацију код лецења аменореје

Хајдучка трава (Ацхилеа миллефолиум)
Такође је називају миленрами а највише се користи у лечењу нередовне менструације

Матичњак (Мелисса оффициналис)
Ова биљка са снажним укусом који подсећа на лимун отклања спазме који су често повезани са аменорејом.

Рутвица (Рута главеоленс).
Рутвица је лековита биљка интензивног и непријатног мириса која има способност да буде снажно средство за јачање материце, односно, које стимулише мускулатуру и контракције материце. Некада се користила као ефикасно средство за абортусе, иако су њени секундарни ефекти веома снажни.

Жалфија
Како уобичајена врста ове траве (Салвиа оффициналис) тако и романска (Салвиа сцлареа) служе као савршено средство за изазивање менструације, а при томе немају абортивно дејство. Обе делују благо и обично се мешају са другим биљкама које су снажнијег дејства.

Конопљика
Име које је добила од старих Римљана могло би да се преведе као. Удате жене су правиле јастуке од ове биљке да би заштитиле своју чистоту. Недавна фармацеутска и клиничка истраживања наглашавају нарочито дејство на спречавање лучења пролактинског хормона. Чак и тако, њена употреба би требало да буде под контролом лекара који ће утврдити да ли је овај хормон узрок изостанка менструације.

Менструације и ПСИХИЧКА уравнотеженост
Медју разлозима за поремећај и изостанак менструације треба истаћи психолошки аспект. Нека се жене не љуте, али не потиче без основа термин "хистерија" од речи хистерос (материца). Грчки лекари су знали за уску повезаност између ума и гениталног апарата (мушког или женског). Заправо, генитални систем је систем лучења супстанци које разарају нервни систем. Упркос томе што једна таква тврдња може да изгледа шокантна, била је широко прихваћена међу класичним лекарима и заговорницима природне медицине. Можда треба да схватимо појам хистерије у ширем, а не у омаловажавајућем смислу како је схвата већина људи.

Жене које су се лечиле од депресије су склоније обилним и болним менструацијама, ас друге стране, чешће их подвргавају вађењу материце, што нас води до проблема који меша личне ситуације са структурним недостацима здравственог система и начином упражњавања медицинске праксе.

Емоционални поремећаји имају очигледан и пресудан утицај на добро функционисање менструалног циклуса. Читав свет зна да страх, узбуђење, напоран пут, болест уопште, итд., Могу да прекину редован менстрфтални циклус или да га поремете. То нам говори да је складно стање кључ од посебног значаја, са психолошке тачке гледишта, за одржавање исправне хормоналне равнотеже.

У Сједињеним Државама постоји школа која проучава психонеуроимунологију; уске везе које постоје између психе и лучења хормона. Кључна тачка почива у блиској вези која постоји изнеђу мозга и жлезда са унутрашњим лучењем преко хипофизе, жлезде са два издиференцирана дела: неурохипофизом (која има више везе са централним нервним системом, а посебно са једним делом мозга који називамо "хипоталамус") и аденохипофиза ( или жлездана хипофиза, која директно лучи хормоне регулаторе у крви). Међутим, упркос свим овим деловима, реч је о само једној жлезди са само једна функција. Сматра се да је хипоталамус одговоран за "сат" менструалног циклуса.

Нема коментара:

Постави коментар