среда, 29. јануар 2014.

BANANA DIJETA

Dijeta: Jutarnja banana




Banana dijeta podrazumeva niz planova ishrane u kojima se banane koriste kao primarni osnov ishrane. Kada je jutarnja banana dijeta promovisana na japanskoj društvenoj mreži, u martu 2008., postala je toliko popularna da je to rezultiralo nacionalnom nestašicom banana.

Ovu dijetu je kreirao Hitoši Vatanabe, koji je proučavao preventivnu medicinu, i njegova supruga Sumiko koja je farmaceut.

Osnove jutarnje banana dijete

Idejni tvorci jutarnje banana dijete tvrde da će osoba koja za doručak jede samo banane i pije vodu zagrejanu na sobnoj temperaturi doći do gubitka telesne težine, bez obzira na ono što troši ostatak dana.
Ishrana tokom banana dijete je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi japanci registrovali su brz gubitak težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.
Jedan od razloga zašto je ova dijeta efikasna je u tome što banane poboljšavaju varenje i ubrzavaju metabolizam. Drugi razlog leži u tome što banane sadrže puno rezistentnog skroba, koji je tip vlakana koja izazivaju osećaj sitosti i mogu da blokiraju apsorpciju ugljenih hidrata.
Pitanje zašto voda mora da ima sobnu temperaturu nije odgovoreno, ali pojavile su se mnoge spekulacije na Internetu, kakve su otprilike da voda na toj temperaturi poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.
Korisnicima banana dijete se takođe savetuje da pojedu svoj večernji obrok pre 8 sati uveče i da izbegavaju deserte posle večere. Ako se osećate veoma gladni  prihvatljivo je da pojedete komad voća.
Pored jedenja banane za doručak i izbegavanje jedenja kasno noću, postoji još jedno pravilo o ishrani tokom banana dijete, a to je da morate da idete na spavanje svake večeri pre ponoći. Razlog ovog saveta je rezultat  naučnih studija koje pokazuju vezu između sna i gojaznosti.
Tokom banana dijete, korisnici treba da prate japanski princip: da jedu dok se ne osete oko 80% siti (znači, ne prejedati se).
Mlečni proizvodi i alkohol su takođe nisu dozvonjeni na ovoj dijeti. Pored toga jedino piće koje može da se konzumira uz obroke je voda, kako smo rekli, na sobnoj temperaturi.

Preporučena hrana

Banane koje moraju da budu sirove, nekuvane i ne zamrznute.
Primer plana ishrane banana dijete

Doručak

Jedna ili više banana
Jedna čaša mlake vode

Ručak

Obrok po izboru
Ako ste gladni, oko 3 popodne dozvoljeno je da pojedete slatkiš

Večera

Obrok po izboru, koji mora da se pojede pre 8 uveče
Nema deserta

Vežbanje u teretani ili kod kuće, trčanje i druge fizičke aktivnosti, dozvoljene su, ako korisnici dijete osećaju potrebu za njima.

Prednosti banana dijete

Redovno doručkovanje može ubrzatii metabolizam i smanjiti verovatnoću prejedanje kasnije u toku dana. Izbegavanje kofeina za doručak može dovesti do stabilnijeg nivoa glukoze u krvi i smanjenja apetita. Nejedenje posle 8 sati uveče smanjuje tendenciju noćnog uzimanje kalorične hrane. Izbegavanje mlečnih proizvoda i deserta smanjuje kalorije tako što ograničava unos masti i šećera. Banane su zdrava hrana i bogate vlaknima, vitaminima B6, C vitaminom i kalijumom. Obeshrabruje prejedanje.

Nedostaci banana dijete

Neki korisnici banana dijete mogu loše reagovati na doručak baziran samo na ugljenim hidratima posebno oni sa hipoglikemijom.
Prilično je lako unositi nezdravu hranu, budući da korisnici mogu da jedu šta hoće za ručak i večeru.
Ne podstiče se fizička aktivnost.
Ne razmatraju se psihološki faktori prilikom držanja dijete.

Ako korisnici i doživljavaju uspeh sa ovom dijetom nije verovatno da se to dešava zbog bilo kakve posebne kvalitete banana u vezi sa sagorevanjem masti. Mnogo je verovatnije da je to u vezi sa ostalim pravilima ishrane tokom banana dijete, kao što je jedenje samo u određeno doba dana i izbegavanje poslastica.
Banana dijeta će zasigurno dovesti do smanjenja kalorija koje će opet dovesti do gubitka težine sve dok korisnici ne konzumiraju prekomerne kalorije u svoji ostalim obrocima.

Нема коментара:

Постави коментар